Maak in tijden van vacatures van de nood een deugd
20 oktober 2022 10:53
Het zijn bijzondere tijden. Terwijl we schrijnende verhalen horen over mensen die steeds moeilijker de eindjes aan elkaar kunnen knopen en sommige ondernemers zich afvragen of ze deze winter de energierekening wel kunnen betalen, zijn er ook veel bedrijven die moeite hebben om voldoende personeel te vinden en daarom ‘nee’ moeten verkopen aan potentiële klanten.
Als gemeente Arnhem hebben we voor mensen én bedrijven in nood een extra steunpakket in het leven geroepen om deze winter door te komen. Voor de bedrijven die intussen met onvervulde vacatures zitten, zou ik zeggen: klop óók bij uw gemeente aan. Wij kennen genoeg mensen die nu nog in de bijstand zitten, maar graag bij uw bedrijf aan de slag zouden willen.
Want iedereen verdient het volgens mij om het beste uit zichzelf te halen. Een baan helpt daarbij: je voelt je zekerder, komt uit een gevoel van eenzaamheid en wordt sneller financieel onafhankelijk. Soms is ondersteuning en begeleiding nodig: niet iedereen kan vanzelfsprekend een baan vinden en behouden. De gemeente kan bedrijven die hen willen aannemen hierbij helpen.
Ik noem een aantal voorbeelden. Een jobcoach ondersteunt werknemers op de werkvloer. Een persoon in transitie kan dankzij de jobcoach weer steun en zelfvertrouwen op de werkvloer ontwikkelen. De jobcoach is op kosten van de overheid, een bedrijf hoeft die niet zelf in dienst te nemen.
Om mensen sneller aan het werk te helpen bestaat er ook de loonkostensubsidie. En tot slot noem ik de proefplaatsing: de werkgever en de potentiële werknemer kunnen ervaren of de werknemer het werk aan kan en of de werkplek passend is. De potentiële werknemer werkt die periode met behoud van uitkering. Wel geeft u als ondernemer aan dat u van plan bent een contract aan te bieden bij een succesvolle proef.
Al deze instrumenten kunnen ondernemers vinden via instrumentengids-dennis.nl. Of neemt u gerust contact op met het Werkgeversservicepunt Midden – Gelderland, de sparringpartner en dienstverlener voor personeels- en arbeidsmarktvraagstukken. De dienstverlening is kosteloos.
U zou niet de eerste zijn die iemand uit de bijstand in dienst neemt. Dit najaar hadden we in Arnhem minder dan 7000 mensen in de bijstand. Dat is nog altijd veel, maar het laagste aantal in bijna tien jaar. Hiervoor werkten we samen met partners als Scalabor, Activerend Werk, Randstad en het Leer-werkloket.
Arnhem zet de afname graag door de komende jaren. Dat is belangrijk, want voor veel mensen is bijstand niet meer een vangnet, maar een soort wielklem geworden. In mijn stad gaan we daarom de bijstand regelarm uitvoeren en kunnen mensen meer werken naast een bijstandsuitkering. Nu doorzetten, door werkgevers die veel vacatures hebben slim te koppelen aan onze mensen in de bijstand, of het nu in de zorg, schoonmaak of horeca is. Nieuwe werknemers blij, nieuwe werkgevers blij. Zo maken we in tijden van vacatures van de nood een deugd.
Mark Lauriks, wethouder bestaanszekerheid Arnhem
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.