Logistieke Roadshow: voor de werknemers van de toekomst

19 december 2022 13:08

Logistieke Roadshow: voor de werknemers  van de toekomst

“Met de Roadshow weet nu een grote groep scholieren die voor hun beroepskeuze staat dat er méér is dan je op het eerste gezicht denkt.”

De Logistieke Roadshow die in oktober door Rivierenland, Regio Nijmegen en Liemers-Achterhoek toerde oogt als een leuke middag rond logistiek, maar is een doordacht concept dat erop is gericht duizenden scholieren kennis te laten maken met deze sector. Van gastlessen, spellen op de dag zelf en bedrijfsbezoeken erna: alles hangt samen. Op zoek naar de werknemers van de toekomst.

Ben Hendriks is projectleider van Logistics Valley Nijmegen en Omgeving en de architect van de Roadshow. “De logistieke sector heeft de afgelopen jaren nagelaten te vertellen hoe divers werken in logistiek is. Met de Roadshow kunnen we ons laten zien en zorgen dat scholieren die een beroepskeuze gaan maken, ook onze sector leuk vinden. Dat doen we met masterclasses, maar ook door gebruik te maken van influencers in de challenges op de dag zelf, en het gebruik van digitale middelen daarbij. Want logistiek is zo veel meer dan chauffeurs of orderpicken.”

Enthousiast

Hendriks zag het enthousiasme bij de scholieren. “Een Nijmeegse dekaan zei me dat ze tot de Roadshow niet wist dat haar scholieren zó enthousiast kunnen reageren. Wat zij een heel jaar vertelt, kunnen de scholieren in één middag zelf proeven en ontdekken. We krijgen van veel scholen waardering, ook voor de begeleiders van PressPlay, het uitvoerend bedrijf. De sector komt in een mooi daglicht te staan met de Roadshow, maar dat kan alleen dankzij de steun van Provincie Gelderland en betrokkenheid van het Sectorinstituut Transport en Logistiek STL.”

“Met de Roadshow weet nu een grote groep scholieren die voor hun beroepskeuze staat dat er méér is dan je op het eerste gezicht denkt.”

Het was het derde jaar Roadshow in regio Nijmegen. “Ieder jaar leer je wat bij. We evalueren dit najaar en in januari beginnen de voorbereidingen voor de Roadshow van komend jaar.”

Meer

Christiaan Zweers, regisseur van Logistics Valley Liemers-Achterhoek, geloof dat de Roadshow invloed heeft op de instroom bij opleidingen logistiek in zijn regio. “Sommige beroepen kent iedereen, logistiek is relatief onbekend. Met de Roadshow weet nu een grote groep scholieren die voor hun beroepskeuze staat dat er méér is dan je op het eerste gezicht denkt. De scholen in onze regio nemen de Roadshow op in hun aanbod. En terecht: logistiek is interessant, divers en leuk.”

Socials

In Rivierenland ging de Roadshow gepaard met campagnes op de sociale media en in de huis-aan-huisbladen. De respons was groot, ook van ondernemers. Precies het doel waarmee de campagnes gericht werden op het publiek, vertelt Frank Engelbart, regisseur van Logistics Valley Rivierenland. “We boden dagelijks een filmpje aan van de Roadshow van die dag, zaten op Linked In, Facebook en Instagram. Onze ondernemers haakten aan door zich te melden voor gastlessen op de zes bezochte scholen. Een dekaan vertelde me dat tal van clubs toegang willen tot de scholieren, maar dat de Roadshow toegang krijgt omdat hij zo knap en compleet is georganiseerd.”

In de Logistiek Gelderland

De Logistieke Roadshow die door Rivierenland toerde werd begeleid door Nikki van der Burgt, docent Nederlands op ROC Rivor. “We werken als ROC samen met de logistieke sector en andere onderwijsinstellingen om de Roadshow tot een succes te maken. Het is voor ROC een belangrijk moment: veel scholieren weten niet dat die opleidingen bestaan, of kennen de vacaturewebsite In de Logistiek Gelderland niet.” Onlangs besloot ROC Rivor de site actief te gaan aanbieden aan zijn leerlingen.

De roadshow zelf biedt een goed beeld van de sector, vindt Van der Burgt. “Je ziet de diversiteit aan beroepen, en daar gaat het om bij leerlingen die nog keuzes moeten maken. Na de masterclasses op de zes deelnemende scholen volgde het bezoek van de Roadshow. Maar ook na de week in Rivierenland gaat de informatie door: inmiddels hebben 15 Rivierenlandse bedrijven zich gemeld om gastheer te zijn voor excursies en bedrijfsbezoeken.” «

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.