Leefgeld voor Oekraïners, maar ook hulp om aan het werk te gaan

19 december 2022 13:08

Leefgeld voor Oekraïners, maar ook hulp om aan het werk te gaan

RSD de Liemers verzorgt in opdracht van de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar de uitbetaling van leefgeld aan Oekraïense vluchtelingen. Met deze regeling kunnen zij zelf boodschappen doen. De gemeenten zorgen voor huisvesting of de Oekraïners krijgen onderdak bij particulieren.

Naast deze regeling organiseert de RSD, samen met Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland, bijeenkomsten om de Oekraïners te informeren over de mogelijkheden om in Nederland aan het werk te gaan. ‘We brengen de Oekraïners zoveel mogelijk direct in contact met de werkgevers door middel van banenmarkten op locatie. De volgende stap is dat we contact hebben met werkgevers waar de Oekraïners aan het werk kunnen. Een zeer beperkt aantal Oekraïners spreekt Engels. De meerderheid spreekt alleen Oekraïens of Russisch. Aan het werk als je de Nederlandse taal niet spreekt, kan lastig zijn. Maar de mensen willen graag werken, ze pakken alles aan en zijn gemotiveerd. Daarnaast is het ook zo dat het merendeel kortgeleden nog in Oekraïne heeft gewerkt. Er is dus geen sprake van een afstand tot de arbeidsmarkt. De taal is de grootste barrière.

De meeste Oekraïners werken dan ook in de productie, horeca, schoonmaak en logistiek. Het in dienst nemen van Oekraïense medewerkers past niet bij elk bedrijf. De ervaring leert dat laagdrempelig productiewerk het beste past. Ook ervaren we dat als we een kleine groep bij een bedrijf kunnen plaatsen, waarbij er één medewerker als tolk kan optreden, dat dit goed uitpakt. Toch zien we ook individuele plaatsingen,’ aldus Harry Zoomers van Werkgeversservicepunt.

De afgelopen periode zijn er Oekraïners aan het werk gegaan vanuit de opvanglocaties in Angerlo, Pannerden, Westervoort, Duiven en Spijk. Samen met bedrijven in de regio organiseren we banenmarkten of bijeenkomsten op de opvanglocaties, waar werkzoekenden en werkgevers direct met elkaar in contact komen. Er wordt gezorgd voor tolken zodat de taalbarrière zo klein mogelijk is.

De opvanglocaties in de regio worden nog steeds uitgebreid. Dat betekent dat er nog steeds vluchtelingen in Nederland aankomen die aan het werk willen.

Ervaring van een werkgever
Nicolette Verheij, Recreatiepark De Veerstal, Lathum
‘Bij onze bedrijven hebben we een aantal Oekraïners in dienst. Fijne medewerkers, die blij zijn dat ze aan het werk zijn en een grote inzet laten zien. Dat ze alleen Oekraïens spreken is echt wel een barrière. Vaak zijn het mensen die in Oekraïne heel ander, vaak hoger opgeleid, werk hebben gedaan. En nu staan ze ineens in de keuken af te wassen. Inwerken lukt wel, zeker als je kunt laten zien wat ze moeten doen. Ook meewerken in een team met collega’s die hetzelfde werk doen, werkt goed. Als ze problemen tegenkomen, merken ze dat op en melden ze het ook, wel in het Oekraïens, maar met Google Translate komen we er wel uit. Hoe de toekomst voor deze mensen bij de Veerstal eruit gaat zien? Dat is afhankelijk van de Nederlandse arbeidsmarkt, maar ook van de situatie in Oekraïne. Als ze langer blijven, is de kans groter dat ze de taal gaan leren. En dan zijn ze nog waardevoller voor ons. En kunnen ze zelf ook veel meer werkzaamheden doen, meer allround worden.‘

Wilt u meer weten of is er binnen uw bedrijf ruimte voor mensen met een Oekraïense achtergrond? Kijk op www.wsp-mg.nl onder personeel voor meer informatie, of stuur uw vraag naar info@wsp-mg.nl. U kunt ook direct contact opnemen met Harry Zoomers (06-21461302) of Roland Baauw (06-11857245) van WSP. «

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.