Kunststof Spuitgieterij Injection Point: spuitgieten voor een duurzamere wereld

14 augustus 2024 09:34

Kunststof Spuitgieterij Injection Point: spuitgieten voor een duurzamere wereld

Benieuwd naar de werkwijze van onze kunststof spuitgieterij? Bij Injection Point, gevestigd in Moergestel, staat duurzaamheid altijd voorop. We onderzoeken voortdurend de mogelijkheden om circulaire grondstoffen te gebruiken, in-line grondstoffen te recyclen en onze CO2-uitstoot te verminderen. Maar dat is lang niet alles, ontdek de veelzijdigheid van onze kunststof spuitgieterij.

Injection Point is een kunststof spuitgieterij gevestigd in Moergestel, Noord-Brabant. Met een hecht team werken we al meer dan tien jaar aan innovatieve kunststof spuitgietproducten. Duurzaamheid is een kernwaarde in onze bedrijfsvoering en één van de drijfveren bij de oprichting van Injection Point in 2011. We maken gebruik van 100% groene stroom en recyclen grondstoffen. Daarnaast spelen kennis en expertise een cruciale rol in ons ontwerp- en productieproces. Bij elk project stellen we ons de vraag: hoe kunnen we voldoen aan de producteisen én een stap zetten naar een duurzamer product of productieproces?

Onze duurzame kunststof spuitgieterij

Als kunststof spuitgieterij worden wij vaak pas bij het productieproces betrokken als er al een volledig uitgewerkt ontwerp of prototype is. Dat is jammer, want onze kennis van materialen en productieprocessen kan een belangrijke rol spelen in het ontwerpproces. We leggen graag uit hoe wij bijdragen aan een reproduceerbaar en economisch verantwoord productontwerp

Ongeacht waar onze opdrachtgever zich in het ontwikkelingsproces bevindt, beginnen we altijd met een transparante offerte. Dit zorgt ervoor dat meteen duidelijk is of ons productieproces geschikt is. Vervolgens werken we samen aan het verbeteren van het ontwerp en zorgen we ervoor dat het product zo efficiënt mogelijk op de markt komt. Onze eerste focus ligt op de maakbaarheid, maar we kijken ook naar het reproductieproces, aangezien spuitgieten vooral bij grote serieproducties kostenefficiënt is. In deze fase staan twee vragen centraal:

  • Hoe ontwerpen we het product zodat het maakbaar is, correct functioneert en aan alle producteisen voldoet?
  • Hoe optimaliseren we de maakbaarheid voor het reproductieproces?

Een groot deel van het ontwerp- en productieproces draait om onze grondstof: kunststof. De materiaalkeuze beïnvloedt sterk de technische ontwerpspecificaties van het product en de matrijs. Op basis van onze expertise adviseren we opdrachtgevers over de verschillende mogelijkheden.

Het duurzame spuitgietproces

De eerste echte stap richting spuitgieten is het ontwerp van de matrijs, het stalen gereedschap waarmee we onder hoge druk kunststof spuiten om het product te vormen. De matrijs is essentieel én kostbaar, elke millimeter moet kloppen. Aanpassingen zijn niet alleen kostbaar, maar ook beperkt mogelijk. Daarom ontwerpen wij al onze matrijzen steel safe en besteden we veel tijd en aandacht aan het ontwerpproces. We werken met verschillende matrijzenbouwers, zowel binnen als buiten Nederland.

Van begin tot eind bewaken wij de gestelde kwaliteitseisen. Dit betekent dat we proefspuitingen doen en pas na akkoord overgaan tot productie. Tijdens het productieproces voeren we, afhankelijk van de afspraken met opdrachtgevers, een 100% controle of steekproefcontrole uit. Hierbij letten we op esthetiek, functie, kritische maten en gewicht.

Duurzaamheid bij Injection Point

Duurzaamheid is onlosmakelijk verbonden met Injection Point. We begrijpen dat het niet bij elk product voorop staat, maar we kijken kritisch naar elk product en elk productieproces. Vaak zijn duurzamere keuzes aantrekkelijker dan onze opdrachtgevers vooraf denken. We durven te stellen dat Injection Point in haar markt een voorloper in duurzaamheid is. De belangrijkste aspecten van onze toewijding aan duurzaamheid zijn:

  • Energieverbruik en CO2 footprint: We kunnen dit meten tot op productniveau en optimaliseren continu ons energieverbruik met ons in-house energiemanagementsysteem.
  • Slim energiebeheer: We investeren in zonnepanelen, groene energie en energiezuinige apparatuur. Daarnaast gebruiken we restwarmte, zijn bijna gasvrij, en maken gebruik van LED-verlichting en ecomotoren in onze machines.
  • Afvalmanagement: We streven naar zo min mogelijk afval door veel te werken met gerecyclede en circulaire materialen en door zelf te recyclen binnen onze productieprocessen.
  • Productontwerp volgens het 5R-principe: Redesign, reduce, recycle, reuse, renew.

Injection Point is dé duurzame kunststof spuitgieterij van Nederland. We combineren onze kennis van spuitgieten en kunststoffen met de missie om onze planeet, producten en productieprocessen te verduurzamen. Bezoek ons in Moergestel en ontdek hoe wij bijdragen aan een duurzame toekomst.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.