Koen Thijssen (Insify): “We willen de verzekeringssector opnieuw definiëren”

12 oktober 2023 10:31

Koen Thijssen (Insify): “We willen de verzekeringssector opnieuw definiëren”

Insurtech Insify heeft absoluut nog niet de omvang van verzekeraars als ASR of Nationale Nederlanden. Maar daar komt verandering in, als het aan oprichter Koen Thijssen ligt. Zijn onderneming wil het verzekeringsmodel op zijn kop zetten. De tijd dat grote verzekeraars de dienst uitmaken met ouderwetse businessmodellen moet voorbij zijn.
Als een ondernemer een verzekering voor zijn bedrijf zoekt, is dat een hele operatie, ontdekte Thijssen. Bij zijn vorige onderneming Bloomon zocht hij vanzelfsprekend een manier om de risico’s af te dekken. “Ik had alleen maar aan digitale modellen gewerkt, maar verzekeraars werken zo niet. Dat moest via een tussenpersoon. Dat vond ik raar, maar dat was de enige manier.” Wat volgde was een lang proces, vertelt Thijssen. “Eerst voerden we een gesprek met de tussenpersoon, daarna hoorden we een tijd niks. Dan volgt een gespreksverslag waar ik helemaal niet op zat te wachten, gevolgd door een serie lange formulieren. Heel onduidelijk. Vervolgens duurt het twee maanden voordat het bedrijf verzekerd is, en in de tussentijd hoor je niks.”

De spreekwoordelijke klomp breekt als Bloomon een claim wil indienen. In het nieuwe kantoor is ingebroken, en een aantal laptops is weg. De schade bedraagt 20.000 euro, een immens bedrag voor de startende onderneming. Toch wordt de claim afgewezen, want de verhuizing naar het nieuwe pand, een paar dagen eerder, was nog niet doorgegeven.

Thijssen: “Een paar maanden later realiseerde ik me dat we nog steeds klant waren bij die verzekeraar. We waren dus een hele loyale klant, maar ontevreden van start tot finish. Daar kwamen ze gewoon mee weg, net als bij zoveel andere klanten. Verzekeraars verdienen veel geld en komen weg met slechte klantervaringen. Dat vond ik op z’n minst bijzonder.”

Idee, ervaring en kapitaal

Het zaadje voor Insify is daarmee geplant. Een paar jaar eerder zag het er absoluut niet naar uit dat Koen Thijssen een heuse uitdager van een markt zou worden. Na studies in Groningen en Londen liep hij - zoals hij het zelf zegt - mee met de meute. Een carrière in investment banking lag in het verschiet: eerst bij Lehman Brothers, daarna bij Deutsche Bank. Maar het idee dat hij zijn levensloop al kon uittekenen, vond hij weinig inspirerend. Dat moest anders. Alleen komt Thijssen niet uit een ondernemersnest. Hij had geen idee hoe hij een eigen onderneming zou moeten aanpakken. “Een ondernemer heeft drie dingen nodig: een goed idee, wat ervaring en kapitaal. Ik had geen van drieën.”

Rocket Internet komt op zijn pad. Het oorspronkelijk Duitse bedrijf is bekend van merken als Groupon, HelloFresh en Zalando. Het businessmodel was gebaseerd op Amerikaanse ondernemingen, waarbij Rocket deze introduceerde in Europa. Samen met Patrick Hurenkamp mocht Thijssen de Nederlandse tak opzetten. Ook leert hij het vak door bedrijven op te zetten in Myanmar, de Filippijnen en een aantal andere landen. Na een tijdje denken Hurenkamp en Thijssen dat ze ver genoeg zijn om zelf een onderneming te starten. Dat klopt; samen met Bart Troost zetten ze bloemenbedrijf Bloomon op, en verkopen dat enkele jaren later voor ruim honderd miljoen aan een Britse concurrent.

Verzekeraars houden niet van risico

Ondernemerschap gaat over risico nemen. Maar er zijn ook risico’s die je niet kunt of wilt nemen, en daar komt een verzekeraar bij kijken. Thijssen bespeurde alleen iets geks in de verzekeringswereld. “Iedere ondernemer is gek van zijn vak. Een chef-kok wordt heel blij van mooie gerechten, onze investeerder Nico Rosberg is coureur en daar is hij helemaal gek van. Maar een verzekeraar houdt niet van risico, terwijl dat zijn vak is. Het is voor mij een sector die vergeten is waar ze voor staat. Het liefste zou een verzekeraar alleen een betonnen brug onder water tegen brand verzekeren.”

Bovendien zijn verzekeraars niet goed in data-analyse, simpelweg omdat ze dat nooit hoefden te doen. “De premies kwamen toch wel binnen. Ze zijn niet meer de partner van de ondernemer, maar een partij die zoveel mogelijk geld wil verdienen. Daarbij zijn ze ontzettend inefficiënt, met enorme overheadkosten. De markt is ook nog eens ontzettend geconsolideerd. We hebben nog maar vier grote verzekeraars in Nederland. Zij maken de dienst uit, de taart is verdeeld en er is nauwelijks concurrentie.”

Overheadkosten omlaag

En daar komen de drijfveren om Insify te starten naar boven. Waarom kunnen ondernemers zich niet snel, online verzekeren, tegen een redelijke premie, die ook nog eens dagelijks opzegbaar is? “Uit onderzoek blijkt dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering als heel duur wordt ervaren, maar niemand in de sector is bezig met het naar beneden brengen van de premie. Grote verzekeraars verdienen honderden miljoenen op hun AOV’s. En als je concurrent ook lekker verdient, wie is er dan bij gebaat om die prijs naar beneden te schroeven? Nu zegt de overheid dat de verzekering verplicht moet worden. Maar daarmee jaag je ondernemers op kosten. De oplossing is het verlagen van de prijzen, door goede analyse van je gegevens. Breng de overheadkosten omlaag en bedien de klant beter. Er is voor grote verzekeraars nu weinig druk om efficiënter te werken.”

“Een verzekeraar hoeft eigenlijk maar drie dingen goed te doen”, vertelt Thijssen. “Hij moet de klantreis managen, een prijs plakken op risico en fraude detecteren. Deze zaken bepalen de volledige premie. Die klantreis gaat bij ons volledig automatisch, wat ons heel efficiënt en relatief goedkoop maakt. We verzamelen bovendien veel meer data, waarmee wij de prijs van de premie vaststellen. Dat geeft ons een enorm voordeel ten opzichte van traditionele verzekeraars. Dit model willen wij pan-Europees aanbieden, iets wat eigenlijk niemand in de sector doet.

Sector op z’n kop zetten

Om echt het verschil te maken, beseft Thijssen dat Insify volume nodig heeft. Het bedrijf telt nu 60 medewerkers en opereert in Nederland, Frankrijk en Duitsland, waar het zo’n 16.000 klanten bedient. Hoewel er 27 miljoen euro in de investeringskas zit, benadrukt Thijssen dat Insify nog in de opstartfase verkeert: “Het gaat de goede kant op - maar dit is heel anders dan Bloomon. Die sector is door onze komst wel iets veranderd, maar we hebben ‘m niet opnieuw gedefinieerd. Dat willen we met Insify wel gaan doen. We doen het nu leuk, maar ik wil de sector echt op z’n kop zetten. De klant moet echt iets te kiezen hebben waarbij hij waar voor z’n geld krijgt. We zijn pas echt goed op weg als alle bestaande partijen druk gaan voelen om efficiënter en klantvriendelijker te worden. Een beetje zoals Tesla doet binnen de auto-industrie met zijn elektrische auto’s. Daarvoor moeten we groeien en gaan we door tot we echt een verschil maken. We gaan er alles aan doen om de verzekeringsindustrie te ontwrichten.”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.