ISO en klimaatverandering: Wijzigingen in ISO 9001 en de impact op certificering

27 augustus 2024 12:00

ISO en klimaatverandering: Wijzigingen in ISO 9001 en de impact op certificering

De International Organization for Standardization (ISO) heeft aangekondigd dat er belangrijke wijzigingen aankomen voor veel van haar bekende managementsysteemnormen, waaronder ISO 9001. Deze veranderingen zijn het gevolg van ISO's toenemende focus op klimaatverandering en duurzaamheid.

In 2021 ondertekende ISO de "ISO London Declaration" over klimaatverandering. Hiermee verbond de organisatie zich ertoe om samen te werken met haar leden en partners om ervoor te zorgen dat internationale normen bijdragen aan het behalen van de doelen van de Overeenkomst van Parijs en de Sustainable Development Goals van de VN

Wijzigingen in ISO 9001

De aanpassingen in ISO 9001 certificering, de norm voor kwaliteitsmanagementsystemen, zijn begin 2024 doorgevoerd. De belangrijkste veranderingen zijn:

  1. Expliciete verwijzing naar klimaatverandering: Organisaties moeten bepalen of klimaatverandering een relevant onderwerp is voor hun kwaliteitsmanagementsysteem.
  2. Stakeholder-verwachtingen: Bij het identificeren van stakeholder-behoeften moet expliciet worden overwogen of klimaatverandering relevant is.
  3. Risico's en kansen: Organisaties moeten rekening houden met risico's gerelateerd aan klimaatverandering, klimaatadaptatie en klimaatmitigatie.

Impact op ISO 9001 certificering

Hoewel de wijzigingen significant zijn, worden ze niet geclassificeerd als een volledige herziening van de standaard. In plaats daarvan worden ze geïmplementeerd als "amendementen". Er zijn nog geen officiële richtlijnen uitgevaardigd voor certificeerders en accrediteerders sinds ISO heeft aangekondigd de standaarden te willen wijzigen. Met de wijzigingen geeft ISO echter aan dat het belangrijk is dat organisaties in hun managementsystemen rekening houden met risico’s die samenhangen met klimaatverandering, en dit zal er waarschijnlijk toe leiden dat certificeerders hier extra aandacht aan besteden. Dit heeft enkele belangrijke implicaties voor certificering:

  • Geen overgangsperiode: Anders dan bij een volledige herziening, is er geen formele overgangsperiode voor organisaties om de wijzigingen door te voeren.
  • Certificaten blijven geldig: Bestaande certificaten blijven geldig, aangezien de wijzigingen geen nieuwe eisen introduceren, maar eerder de bestaande eisen verduidelijken.
  • Audits: Tijdens audits in het eerste jaar na de wijzigingen zullen auditoren kwesties met betrekking tot klimaatverandering behandelen als kansen voor verbetering, in plaats van als non-conformiteiten

Wat betekent dit voor gebruikers van ISO 9001?

Organisaties die gecertificeerd zijn voor ISO 9001 of die certificering nastreven, moeten:

  1. Klimaatrelevantie beoordelen: Evalueren of en hoe klimaatverandering relevant is voor hun kwaliteitsdoelstellingen.
  2. Risico's identificeren: Klimaatgerelateerde risico's in kaart brengen, zowel directe risico's (zoals extreme weersomstandigheden) als indirecte risico's (zoals veranderingen in regelgeving).
  3. Stakeholder-verwachtingen herzien: Opnieuw beoordelen of stakeholders verwachtingen hebben met betrekking tot klimaatverandering.
  4. Documentatie aanpassen: Waar nodig, de documentatie van het kwaliteitsmanagementsysteem bijwerken om de nieuwe overwegingen te weerspiegelen.

De aankomende wijzigingen in ISO 9001 weerspiegelen de groeiende urgentie van klimaatverandering in alle sectoren. Hoewel de aanpassingen geen drastische veranderingen vereisen in bestaande kwaliteitsmanagementsystemen, moeten organisaties wel proactief nadenken over hoe klimaatverandering hun kwaliteitsdoelstellingen kan beïnvloeden. Door deze kwesties tijdig aan te pakken, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de bijgewerkte norm, maar ook beter voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen en kansen gerelateerd aan klimaatverandering.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.