Innovatie en groei stimuleren met 'any-to-any'-cloudrevolutie in infrastructuur

6 mei 2024 14:58

Innovatie en groei stimuleren met 'any-to-any'-cloudrevolutie in infrastructuur

In de huidige, snel evoluerende maatschappij, worden managers geconfronteerd met de uitdaging om hun organisaties door complexe omstandigheden te leiden en tegelijkertijd innovatie en groei te blijven leveren. Uit een onderzoek van Forrester Consulting, in opdracht van Cloudflare, blijkt dat 30% van de IT-beslissers in Europa worstelt met het gevoel minder controle te hebben over de technologische en veiligheidsgerelateerde aspecten van hun organisaties. Dit gevoel is zowel het gevolg van een stijging van 66% in het aantal toepassingen, als een aanzienlijke uitbreiding van 76% in het assortiment aan implementatie-omgevingen1.

Er liggen grote uitdagingen in het beheren van de complexiteit van de huidige digitale omgevingen als daarbij de operationele efficiëntie, naleving van regelgeving en ononderbroken productiviteit moeten worden gehandhaafd. Volgens hetzelfde onderzoek erkent een unanieme 99% van alle ondervraagde bedrijven de absolute noodzaak van veilige, krachtige connectiviteit die bruggen slaat tussen alle systemen, toepassingen, locaties en verschillende cloudservices.

Deze obstakels moeten worden overwonnen. Bedrijven hebben innovatieve oplossingen nodig om alle technologische componenten te integreren in een samenhangend, flexibel kader. Het tijdperk van de traditionele, in silo's opgedeelde oude infrastructuren maakt plaats voor een nieuwe wereld van 'any-to-any'-cloudplatforms, die functioneren als een katalysator voor groei en innovatie.

Door de focus op strategische integratie en flexibiliteit stellen any-to-any-cloudplatforms managers in staat om technologische uitdagingen om te zetten in concurrentievoordeel. Dit is niet alleen van belang voor de IT-sector: het gaat eerder over het vormgeven van een toekomst waarin innovatie en connectiviteit de kern van zakelijk succes vormen, omdat ze risico reduceren en deuren openen naar eindeloze mogelijkheden.

Innovatie en groei stimuleren

Any-to-any-cloudplatforms blijken krachtige strategische bedrijfsmiddelen die van belang zijn voor succes op de lange termijn. Uit het onderzoek van Forrester bleek ook dat maar liefst 61% van de bedrijven verwacht aan productiviteit te winnen en dat 57% op meer omzet rekent door het gebruik van any-to-any-cloudplatforms. Bedrijven zetten hier ook financieel op in en wijzen ongeveer 14% van hun totale IT-budgetten toe aan de implementatie van deze innovatieve oplossingen.

Een belangrijk voordeel is hoe ze de agile ontwikkeling en het testen van nieuwe producten en services voor het bedrijf kunnen boosten. Door alle vereisten op het gebied van veiligheid en prestaties te automatiseren, kunnen ontwikkelaars zich volledig concentreren op de innovatie zelf. Projecten verlopen sneller en de uitkomsten zijn van een hogere kwaliteit. Eenvoudige processen zoals het onboarden van nieuwe medewerkers gaan makkelijker. Beter risicobeheer, naleving van wetten inzake het datagebruik en volledige zichtbaarheid van alle data in de organisatie. Dit draagt allemaal bij aan een infrastructuur die organisaties in staat stelt te innoveren en te groeien.

Opkomst van 'any-to-any'-cloudplatforms

Any-to-any-cloudplatforms brengen een revolutie teweeg in de moderne IT en cyberbeveiliging. Ze zorgen ervoor dat elke toepassing die wordt uitgevoerd in een cloud (publiek, privaat, hybride), naadloos kan verbinden met alle andere apps, data of IT-middelen die een bedrijf gebruikt. Ongeacht of het om on-premise systemen, mobiele apparaten of remote gebruikers gaat.

Het belangrijkste probleem dat ze oplossen is de fragmentatie die ontstaat wanneer bedrijven steeds meer verschillende cloudservices van verschillende providers gaan gebruiken. Zonder een any-to-any-platform wordt het zo goed als onmogelijk om al deze afzonderlijke omgevingen met elkaar te verbinden en te zorgen dat apps naadloos kunnen integreren.

Met een any-to-any-setup maakt het niet uit waar een app zich bevindt of op welke infrastructuur de app draait. De bedrijfsvoering loopt soepeler wanneer apps volledig kunnen integreren. Men krijgt dan consistente, gebruiksvriendelijke toegang en connectiviteit in de totale digitale omgeving. Dit maakt het voor IT-teams veel gemakkelijker om alles te overzien en te beheren, en er is ruimte voor flexibiliteit om aan de unieke behoeften van elke organisatie tegemoet te komen.

De beveiliging is strakker wanneer beleid en controle op dreigingen gecentraliseerd zijn. Vooral grote bedrijven willen dat het dreigingsbeheer en beleidscontroles gecentraliseerd zijn. Zij hebben consistente bescherming van alle digitale middelen nodig, zonder beveiligingssilo's of risico’s. In de IT- infrastructuur wordt dit ondersteund door de implementatie van SASE-setups (Secure Access Service Edge). Deze zijn extreem waardevol voor internationale bedrijven die op zoek zijn naar robuuste maar flexibele beveiliging. Organisaties kunnen zich dan snel aanpassen door naadloos verbinding te maken met nieuwe cloudservices wanneer de kans zich voordoet.

Het is geen verrassing dat bijna alle IT-managers (98%) betere zichtbaarheid en schaalbaarheid bij het beheer van meerdere cloudomgevingen noemt als een van de belangrijkste factoren die verhoogde productiviteit mogelijk maken in hun omgevingen. Daar liggen nog interessante kansen.

Nieuw tijdperk voor digitale strategie

De invoer van any-to-any-platforms bij bedrijven staat voor een belangrijk keerpunt in het streven naar echte digitale transformatie. Deze overgang gaat niet alleen over innovatieve nieuwe technologie, maar ook over het ontsluiten van een nieuw potentieel voor zakelijke groei, flexibiliteit in de bedrijfsvoering en innovatie.

Door de connectiviteit en beveiliging voor verschillende IT-omgevingen te vereenvoudigen, maken deze platforms middelen (tijd, mensen en budget) vrij voor investeringen in groei en innovaties. Ze leggen ook de basis voor managers om niet alleen door het huidige landschap te navigeren, maar tevens actief bij te dragen aan de vormgeving van de toekomst van hun branche.

Deze verschuiving in perspectief, van IT als een verzameling geïsoleerde losse onderdelen naar de erkenning dat het om een samenhangend strategisch middel gaat, is essentieel om succes op de lange termijn te bereiken.

Als we vooruitkijken, zal het belang van any-to-any-cloudplatforms zowel in EMEA als wereldwijd blijven groeien. In dit nieuwe tijdperk van digitale connectiviteit wordt technologie niet alleen maar ingezet ter ondersteuning van de zakelijke wendbaarheid, veiligheid en innovatie. IT-technologie helpt ook om op proactieve wijze bedrijfstransformatie te stimuleren en een concurrentievoordeel te behalen op de wereldmarkt. De toekomst die any-to-any-cloudplatforms mogelijk maken stelt managers in staat om niet alleen te reageren op digitale verstoring, maar om deze te gaan leiden.

Auteur: Andy Lockhart, VP EMEA Cloudflare

1. Forrester Consulting: 'Regaining control with a connectivity cloud', november 2023

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.