“Inclusief ondernemen versterkt bedrijven”
12 december 2018 14:34
Scalabor is het arbeidsontwikkelbedrijf voor Arnhem en de directe omgeving. Directeur Marcel Hielkema (48) is voortdurend op zoek naar bedrijven waar hij mee kan samenwerken.
Marcel Hielkema gelooft in samenwerking, in problemen gezamenlijk oppakken en oplossen. “Ik was altijd al sterk gericht op samenwerken, maar juist in deze tijd met veel spanning op de arbeidsmarkt is het nog belangrijker om de handen ineen te slaan. Ik ben een groot voorstander van de inclusieve arbeidsmarkt en inclusief ondernemen. Een inclusieve arbeidsmarkt sluit zo min mogelijk mensen uit, of je nu een arbeidsbeperking hebt of niet. Participatie is uiteindelijk de sleutel. Veel mensen zitten om uiteenlopende redenen langs de kant, terwijl ondernemers het aantal niet ingevulde vacatures zien stijgen. Dat spanningsveld moeten we samen oplossen. Overigens is het woord arbeidsbeperking een relatief begrip: als je mij aanneemt bij Het Gelders Orkest, heb ik ook een arbeidsbeperking.”
Passend werk
Scalabor verbindt werk met talent en talent met werk. In het verleden gebeurde dat vooral in de eigen ‘sociale werkplaatsen’. De Participatiewet uit 2015 bepaalt dat de mensen die nog binnen de oude structuur van de sociale werkplaatsen vallen daar mogen blijven werken, maar er vindt geen nieuwe instroom meer plaats. Voor arbeidsontwikkelbedrijven zoals Scalabor betekent dat een andere manier van werken. Marcel Hielkema: “Onze inzet is er op gericht om mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking te begeleiden naar een zo passend mogelijke arbeidsplaats. Dat doen wij namens negen Gelderse gemeenten: Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar. Wij kunnen werkgevers ook adviseren en ondersteunen bij het invullen van de Participatiewet. Voor het plaatsen van medewerkers werken wij nauw samen met het Werkgeversservicepunt (WSP) Midden-Gelderland.”
Ontwikkeling
Bij Scalabor is werk het middel waarmee mensen zich verder ontwikkelen. “Nieuwe kandidaten zetten hun eerste stappen op weg naar werk in ons volledig nieuwe arbeidsontwikkelcentrum. We starten met een uitgebreide intake en assessment. Zo ontdekken we wat een kandidaat kan, wat zijn of haar eigen wensen zijn en welke vaardigheden verder ontwikkeld moeten worden. Die vaardigheden ontwikkelen we in eerste instantie in onze eigen werk- en leeromgeving. Daarna begeleiden we ze naar een werkplek bij een werkgever buiten Scalabor, vaak via detachering. Zo bieden we mensen kansen in de volle breedte.”
Scala aan werk
Bij Scalabor werken zo’n 3000 mensen. “Dat zijn arbeidsgekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers en loopt uiteen van ongeschoolde, gemotiveerde medewerkers tot mbo- en soms ook hbo-niveau. Die mensen werken in zeer diverse sectoren: van logistiek, groenvoorziening, horeca en beveiliging tot schoonmaak, detailhandel, horeca en zakelijke dienstverlening.” Een gedeelte van deze werkzaamheden gebeurt op de eigen locaties van Scalabor, maar ook steeds meer bij externe opdrachtgevers. “Onze medewerkers vind je bij uiteenlopende bedrijven zoals TNT, Cycloon, Gazelle, schoonmaakbedrijven, Intratuin Arnhem en een kwekerij in Bemmel.”
Kerstpakketten
Makro Duiven ontdekte al eerder de capaciteiten van de Scalabor-medewerkers. “Ook dit jaar werken we samen met Makro Kerstpakketten. Makro levert ons de inhoud en onze medewerkers maken er prachtige kerstpakketten van.” In de hallen worden ook uiteenlopende producten gemaakt. “Elk jaar monteren we bijvoorbeeld 70.000 fietspompen, je kent ze vast wel: de echte klassieke Jumbo fietspomp. Ook de Simson-fietsreparatiedoosjes worden bij ons gemaakt.”
Bijzonder trots is Marcel Hielkema op Intratuin in Arnhem, waarvan Scalabor eigenaar is. Onlangs vierde het stadstuincentrum haar 25-jarig bestaan. “Het overgrote deel van de ruim honderd medewerkers en stagiairs van Intratuin heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Het kan gaan om fysieke en verstandelijke beperkingen, maar ook sociale problematiek en psychische aandoeningen als autisme zijn aan de orde. Ons doel is het begeleiden van mensen naar passend en zo regulier mogelijk werk. In veel gevallen is uitstroom heel goed mogelijk en in andere gevallen zijn mensen helemaal op hun plek.”
Sociaal ondernemen
Sociaal ondernemen is allang geen uitzondering meer. De sociale factor speelt een steeds grotere rol bij onder andere aanbestedingsprocessen. Meer en meer bedrijven staan open voor een bredere groep werknemers, merkt Marcel Hielkema. “Ja, het gaat de goede kant op. Zo wil een aantal groenbedrijven in de regio graag dat we medewerkers trainen voor nieuwe projecten, hebben we onlangs met logistiek dienstverlener Mainfreight een nieuwe detacheringovereenkomst afgesloten, willen Gazelle en Presikhaaf Schoolmeubelen hun productie graag uitbreiden met onze hulp en heeft PostNL met het drukke kerstseizoen in aantocht behoefte aan extra ondersteuning.“
Versterking
Marcel Hielkema snapt dat ondernemers soms de nodige twijfel hebben of ze iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt moeten aannemen of inhuren. “Kijk naar de succesvolle voor- beelden die er zijn, zou ik tegen hen willen zeggen. Diversiteit in medewerkers kan in mijn ogen een bedrijf alleen maar versterken. Een team verandert van samenstelling, mensen leren hun verantwoordelijkheid ten opzichte van een ander te nemen, rekening met elkaar te houden.”
Uitnodiging
Scalabor is goed bekend met ondernemerschap en uiteenlopende werkprocessen. Marcel Hielkema nodigt ondernemers van harte uit om eens om de tafel te komen zitten. “Samen zorgen we ervoor dat mensen actief kunnen meedoen in de maatschappij en dat ondernemers door kunnen gaan met hun bedrijf. Met de nadruk op samen.”
Scalabor B.V.
Driepoortenweg 35
6827 BP Arnhem
Telefoon 026 - 368 52 22
www.scalabor.nl
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.