Human capital zo duurzaam als klimaat, dat is de kunst voor onze triple helix

12 april 2022 14:13

Human capital zo duurzaam als klimaat, dat is de kunst voor onze triple helix

In deze tijd van crisis, naast corona ook de wooncrisis en de crisis op de arbeidsmarkt, blijkt hoe hard onderwijsinstellingen, bedrijven en regiogemeenten elkaar nodig hebben. De samenwerking voorziet in een behoefte en levert veel energie op, met een gezamenlijke agenda als het mooie resultaat waar ook Oost-Nederland graag bij aanhaakt en waar al met al nu ook Den Haag geïnteresseerd naar kijkt.

Wie The Economic Board zegt, zegt triple helix. Dat is iets waar ik sterk in geloof. In de triple helix vind je de kracht van het bondgenootschap. Die samenwerking is de kracht van The Economic Board. Wij vormen met onderwijsinstellingen, ondernemers en overheden rond Arnhem-Nijmegen een heel mooi gezelschap. Ik zie dat onze samenwerking veel energie oplevert en in een behoefte voorziet. Het is een goede manier om met de regio tot een gemeenschappelijke agenda te komen. Ik merk dat samenwerken tussen de verschillende organisaties en de verschillende gemeenten gelukkig vanzelfsprekend aan het worden is.

Het initiatief Connectr is een sprekend voorbeeld van waar samenwerking tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen toe leidt. Bij Connectr is een omgeving ontstaan die stimuleert om te pionieren en die de regio extra aantrekkingskracht geeft. Zonder triple-helix-samenwerking hadden wij dit niet voor elkaar kunnen krijgen.

De huidige crisis op de arbeidsmarkt is voor ons de juiste gelegenheid om human capital duurzaam op te tillen zoals wij dat ook al nastreven in de klimaatcrisis voor onze natuur en binnenkort ook in de energiecrisis. In alle sectoren zijn er intussen tekorten aan medewerkers. Niet langer alleen aan ingenieurs en technici, maar in alle beroepen. En nu steeds meer arbeidsmigranten naar ons land komen, wordt het de hoogste tijd dat human capital gaat over hoe mensen zich duurzaam aanpassen bij wat de moderne samenleving vraagt aan actuele kennis, nieuwe kunde en brede vaardigheden. Onderwijsinstellingen moeten daarop anticiperen en dat geldt ook voor overheden. Dit is echt een uitdaging waarbij je wij de triple helix nodig hebben, heel Oost-Nederland kijkt daar nu naar. Kortere lijnen in bredere kringen, dat is de kunst van The Economic Board die onze regio verder brengt met welzijn en in welvaart. «

Ahmed Marcouch
Burgemeester Arnhem - voorzitter The Economic Board

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.