Hoe slechte luchtkwaliteit besluitvorming beïnvloedt

21 oktober 2024 08:34

Hoe slechte luchtkwaliteit besluitvorming beïnvloedt

Of het nu gaat om strategische beslissingen op kantoor of operationele keuzes op de werkvloer van een productieomgeving: de besluiten die medewerkers dagelijks nemen zijn cruciaal voor het succes van je bedrijf. Luchtkwaliteit speelt daarbij een belangrijke rol.

Dat vervuilde lucht slecht is voor onze gezondheid, weet je waarschijnlijk wel. Zo kan langdurige blootstelling aan (gevaarlijke) stofdeeltjes in de lucht longaandoeningen veroorzaken, zoals astma, COPD en longkanker.

Maar wist je dat een slechte luchtkwaliteit ook onze cognitieve capaciteiten verzwakt? Dit kan leiden tot verkeerde beslissingen en gevaarlijke situaties, met mogelijk grote gevolgen voor zowel de medewerkers als het bedrijf. Zeker op werkplekken waar beslissingen snel en onder druk moeten worden genomen en op plekken met veel luchtvervuiling, zoals productieomgevingen.

Luchtvervuiling en cognitieve prestaties: wat zegt de wetenschap?

Recente studies laten zien dat luchtvervuiling in binnenruimten een directe impact heeft op onze cognitieve prestaties.

Het National Center for Biotechnology Information (NCBI) ontdekte dat PM2,5 deeltjes (fijnstof met een doorsnee kleiner dan 2,5 micrometer) via de luchtwegen in onze hersenen terechtkomen en hier neuronale signalen verstoren. Dit beïnvloedt de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor besluitvorming en probleemoplossing. Langdurige blootstelling kan deze negatieve effecten verder versterken, wat resulteert in slechtere prestaties van medewerkers op de lange termijn.

Een andere studie onderzocht de prestaties van schakers in omgevingen met verschillende niveaus van luchtvervuiling. Schaken vereist intensieve cognitieve vaardigheden, zoals probleemoplossing, intuïtie en creativiteit. De bevindingen toonden aan dat een toename van 10 µg/m³ PM2,5 deeltjes leidde tot een 26,3% hogere kans op fouten bij schakers, vooral onder tijdsdruk. Dit wijst erop dat professionals vaker fouten maken wanneer de luchtvervuiling toeneemt. Ook ervaren medewerkers.

Daarnaast heeft ander onderzoek aangetoond dat luchtvervuiling negatieve effecten heeft op onze reactietijd en nauwkeurigheid. Elke stijging van 10 µg/m³ PM2,5   deeltjes resulteert in een vertraging van 0,8 - 0,9% in reactietijd en een afname van 1,7% in nauwkeurigheid. Dit is met name zorgwekkend in industriële omgevingen, waar medewerkers verantwoordelijk zijn voor veiligheidskritieke functies en de hoeveelheid fijnstof al snel oploopt naar 500 tot 700 µg/m³. Medewerkers die trager reageren en meer fouten maken brengen niet alleen hun gezondheid en die van collega’s in gevaar, maar ook de continuïteit van de productie.

Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor betere besluitvorming en veiligheid

Kortom: de luchtkwaliteit op de werkvloer heeft invloed op het vermogen van medewerkers om rationele, strategische en veilige beslissingen te nemen. Bedrijven met een slechte luchtkwaliteit lopen dan ook een verhoogd risico op:

  • veiligheidsproblemen
  • productiviteitsverlies
  • een slechtere concurrentiepositie

Luchtkwaliteit is daarmee niet alleen een gezondheidskwestie, maar ook een cruciale factor voor productiviteit en veiligheid. Als bedrijf doe je er dus slim aan te investeren in een gezonde werkomgeving met zuivere lucht.

Investeer in goede ventilatie en zuivere lucht

Goede ventilatie en luchtzuivering met behulp van luchtreinigers zijn essentieel om de hoeveelheid schadelijke stofdeeltjes te verminderen. Zeker in industriële omgevingen waar veel stofdeeltjes in de lucht hangen moet dit een topprioriteit zijn. Zuivere lucht kan de alertheid, creativiteit en nauwkeurigheid van medewerkers verhogen. Zij kunnen hierdoor veiliger, efficiënter en succesvoller werken.

Meer weten over luchtzuivering en de voordelen ervan voor je medewerkers en bedrijf?

Lees de blog van Zehnder Clean Air Solutions.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.