Het Trottoir van de Toekomst
8 april 2020 11:17
Het Waste Works Buffertrottoir biedt een circulair alternatief voor traditionele trottoirs en voorkomt wateroverlast. Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn (Nederland Circulair) en wil dan ook dat alle steden klimaatbestendig en waterrobuust zijn (Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie). Waste Works draagt hier een steentje aan bij met haar Waste Works Buffertrottoir dat 31 maart werd gelanceerd.
Waste Works
Erwin van der Zwaag (Oprichter van Waste Works) vertelt: “Waste Works wil bijdragen aan een gezonde manier van omgaan met de aarde. Dat is niet alleen goed voor de aarde, maar zorgt ook voor een veilige, eerlijke en gezonde leefomgeving voor mensen.” Waste Works draagt hieraan bij met haar circulaire producten. Als input voor hun producten gebruiken ze veelal stoffen die normaliter worden weggegooid of verbrand. “Zo zetten we afval aan het werk.”
Het Waste Works Buffertrottoir
Het Waste Works Buffertrottoir is gemaakt van biobased, circulaire betontegels die 80-90% minder CO2 uitstoten bij de productie dan traditionele betontegels. Onder deze tegels ligt een innovatief en sterk krattensysteem dat (regen)water kan bufferen, zo voorkomt het wateroverlast. Het trottoir is dus niet alleen circulair, maar ook klimaatadaptief.
Zo werkt het
(Regen-) water stroomt langs de waterpasserende tegels het krattensysteem in. Daar wordt het water geborgd. Vanuit het krat zakt het water dan langzaam de bodem in. Zo maakt het Waste Works Buffertrottoir van straten een soort sponsen die ervoor zorgen dat er geen wateroverlast is, de stad afkoelt en groen in de omgeving een voedzamere bodem heeft. Het trottoir helpt zo (indirect) ook de biodiversiteit in de stad te vergroten.
Waar ligt het al?
Het trottoir zou eind maart al gelegd worden in The Green Village, een plek waar allerlei innovatieve en circulaire oplossingen worden neergelegd. Dat is uitgesteld tot na de corona perikelen. Delft zal dus hoogstwaarschijnlijk de eerste plek zijn waar dit trottoir te bewonderen is. Van der Zwaag verwacht dat andere grote steden snel zullen volgen. “Elke gemeente die klimaatadaptatie of circulair aanbesteden op de agenda heeft staan is hiermee geholpen.”
Wil je meer weten over het Waste Works Buffertrottoir? Kijk dan op www.wasteworks.nl. Daar is de brochure van het trottoir op te vragen, digitaal uiteraard.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.