“Het een kan niet zonder het ander”

20 oktober 2022 14:31

“Het een kan niet  zonder het ander”

“Als werkgever mensen een kans – en aandacht – geven is zó waardevol”

Het nieuwe stadsbestuur van Nijmegen werd eind juni geïnstalleerd. Waaronder John Brom, oud-ondernemer en jarenlang raadslid namens de Stadspartij Nijmegen. Brom heeft onder andere de portefeuilles Economie en Werk en Inkomen. Laten die twee portefeuilles nou mooi op elkaar aansluiten, helemaal met de huidige situatie op de arbeidsmarkt. De nieuwe wethouder vindt de combinatie van deze portefeuilles zelf vooral logisch: “Voor werk en inkomen heb je het domein economie nodig om mensen aan het werk te krijgen. Andersom geldt hetzelfde: om de economie draaiende te houden, hebben we mensen nodig en vanuit het domein Werk en Inkomen zijn die beschikbaar. Het een kan niet zonder het ander.”

Die krappe arbeidsmarkt heeft de aandacht van de wethouder. En met name de kansen die hij ziet vanuit de portefeuille Werk en Inkomen. Brom: “Parttimers stimuleren om meer te werken is een optie. Maar ik wil me ook inzetten voor de mensen die nu aan de kant staan, die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Laten we zoveel mogelijk van hen aan het werk helpen en op die manier laten meedoen in de maatschappij.”

Onbenut arbeidspotentieel aan het werk helpen

“Los van krapte die er al is op de arbeidsmarkt, staat ook de ambitie uit de Omgevingsvisie om 10.000 banen te realiseren tot 2030 nog steeds. Hier hebben we mensen voor nodig en daarvoor liggen kansen bij het ‘onbenut arbeidspotentieel’. De mensen die nu niet werken, die meer willen werken of hun plek op de arbeidsmarkt nog moeten vinden. We helpen deze groep graag aan het werk. Om de overgang van een uitkering naar werk te verkleinen, blijven we gebruik maken van de mogelijkheden die de Participatiewet biedt om parttimewerk te ‘belonen’. Als je je bijverdiensten (tijdelijk) kan houden wanneer je een uitkering hebt, stimuleert om te werken.”

Kranten bezorgen

Heeft de wethouder hier een voorbeeld bij? “Denk aan kranten bezorgen. Als iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt een krantenwijk neemt, helpt dat diegene zelf want diegene verdient wat én creëert zo een ritme met werk. De uitgeverij van de krant is blij want het werk wordt gedaan en tot slot de lezer ook want die krijgt de krant op tijd in plaats van halverwege de ochtend door personeelstekort onder de bezorgers.”

“Als werkgever mensen een kans – enaandacht – geven is zó waardevol”

Brom heeft zelf, als voormalig ondernemer met personeel, ervaring met het werken met ‘mensen met een vlekje in het leven’, zoals hij dat zelf noemt. “En dat vlekje maakt werknemers niet minder waardevol. Ik doe dan ook de oproep aan ondernemers om deze mensen een kans te geven. En aandacht. Je werknemer voelt zich zelf waardevol en diegene is ook waardevol voor het bedrijf.”

Volgens de wethouder zijn er voldoende instrumenten die dit voor ondernemers laagdrempeliger maken. Zoals de loonkostensubsidie en coaching vanuit Werkbedrijf Nijmegen. Of de no-riskpolis waarbij een werknemer een Ziektewetuitkering ontvangt wanneer diegene (weer) ziek wordt en de werkgever een groot deel van het loon niet zelf hoeft te betalen. Brom: “Vanuit de gemeente proberen we werkgevers hierbij zoveel mogelijk te ontlasten, onder andere met de dienstverlening via het Werkbedrijf.”

Maatschappelijke toegevoegde waarde

Dat het voor een werkgever niet altijd makkelijk is, heeft Brom zelf ervaren. “In het begin vraagt dit best wat van een ondernemer, met name een tijdsinvestering. En je weet niet of het een succes wordt. Maar als het wél werkt, is dat zó waardevol. En laten we eerlijk zijn: wat is er mooier dan mensen helpen? Zo heb je als werkgever echt een maatschappelijke toegevoegde waarde.” Met de enkele werknemer waarmee Brom minder succes had, vond hij samen een andere optie: diegene is aan de slag gegaan bij een ander bedrijf dat Brom kende. “En zo helpen we elkaar.”

Ambassadeur Brom

Aan Brom heeft het stadsbestuur een goede ambassadeur om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Hoe hij anderen hiervoor enthousiasmeert? “Onder andere tijdens de werkbezoeken aan ondernemers, maar ook tijdens meetings met bedrijfsverenigingen, spreek ik veel ondernemers en draag ik dit uit. De krappe arbeidsmarkt is tenslotte in bijna alle branches aan de orde. Maar ook VNO NCW, FNV en CNV zijn belangrijke partners in deze opgave.”

Innovatiekracht logistieke sector

De nieuwe wethouder heeft al verschillende werkbezoeken gedaan. Wat hem daarbij vooral opviel, is de innovatiekracht binnen de logistieke sector. Brom: “De logistiek hier in Nijmegen timmert hard aan de weg. Ik ben echt verrast hoe innovatief deze sector hier is. Of het nu gaat om het werven van personeel of de voorbereiding op emissievrije zones in de stad. Het is moeilijk om goed personeel te vinden, ook in deze sector, maar daar wordt slim mee omgegaan. Actief werven inclusief het aanbieden van het behalen van de juiste rijbewijzen, vaste contracten, salarisverhoging én oog voor de dynamiek van het werk. Logistiek is zoveel meer dan op een wagen rijden. Bij één van de bedrijven die ik bezocht, bieden ze complete evenementenopbouw. En de dynamiek van dat totaalplaatje maakt de sector aantrekkelijk om te werken.”

#KansvoorNijmegen

Logistiek is ook één van de speerpunten uit de Economische Visie (#KansvoorNijmegen). Een visie van en voor ondernemers en partners uit de stad waar de wethouder graag mee aan de slag gaat. “Wij gaan nu betekenis geven aan de Economische Visie die mijn voorgangster Monique Esselbrugge, nu wethouder in Eindhoven, succesvol heeft neergezet.” 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.