Het Duitse “Elektrogesetz”
4 mei 2020 14:56
Sinds 01.01.2020 is het nieuwe “Elektrogesetz” van toepassing
Het jaar 2020 heeft veranderingen voor de Wet op de Elektrische en Elektronische Apparatuur („Elektrogesetz“) met zich meegebracht, waarin de Europese WEEE-richtlijn in nationaal recht is omgezet.
De onderstaande punten zijn belangrijk om te weten:
- Een van de positieve ontwikkelingen ten aanzien van het „Elektrogesetz” is dat de recylingbijdrages die betaald moeten worden aan Stiftung EAR aanzienlijk zijn verlaagd. Dit blijkt uit de nieuwe kostenverordening (Gebührenverordnung). Stiftung EAR geeft aan dat dit mogelijk is dankzij de optimalisering van hun processen.
- Verder zijn er uniforme registratie- en aanmeldingsformaten voor de hele EU in het leven geroepen. Voortaan gaat de aanmelding en registratie van elektronische apparaten via deze formaten. Voor oudere aanmeldingen hoeft niets te worden gedaan.
- Bij de maandelijkse Ist-input-Mitteilungen moet volgens Europese regelgeving per direct ook een “Wahrheitserklärung” worden afgegeven.
- Ten aanzien van de verwijdering van elektronische apparaten moeten producenten (of gevolmachtigden) de opgehaalde hoeveelheden aan Stiftung EAR ook meedelen (meldingsplicht).
- Verder is een “Garantienachweis” (Bürgschaft) van toepassing.
Wat hield de „Elektrogesetz“ ook alweer in?
Wie op de Duitse markt elektrische en elektronische apparaten aanbiedt, is verplicht zich tevoren bij de uitvoeringsorganisatie Stiftung Elektro-Altgeräte Register (EAR) aan te melden en voor de geleverde goederen een verwijderingsbijdrage te betalen. In dit verband dienen ook de geleverde hoeveelheden regelmatig te worden gemeld.
Hetzelfde is ook van toepassing bij het te koop aanbieden via een webwinkel of een vergelijkbaar platform. Wie als Nederlandse ondernemer bijvoorbeeld zijn webshop niet bij de EAR heeft laten registreren of verzuimt, de geleverde hoeveelheden regelmatig te melden, moet met boetes rekenen die tot € 10.000 kunnen oplopen.
“Afvalpolitie” (Umweltbundesamt)
Het "Umweltbundesamt" in Duitsland is verantwoordelijk voor de vervolging en deelt boetes bij overtreding van de wet uit. Deze afdeling zou ook “afvalpolitie” genoemd kunnen worden, die op zoek gaat naar bedrijven die zich niet hebben laten registreren bij de EAR. Vaak is het zo dat het “Umweltbundesamt” in actie komt bij anonieme tips van mededingers die wel bij de EAR zijn geregistreerd en aan hun verplichting, de verwijderingsbijdrage te betalen, wel voldoen.
De in Duitsland bevoegde instanties controleren o.a. door intensieve internetrecherche welke Nederlandse bedrijven elektrische of elektronische producten op de Duitse markt aanbieden. De EAR is ertoe over gegaan om nalatige bedrijven, die niet aan hun meldingsplicht voldoen bij het “Umweltbundesamt” aan te geven. Zij stellen dan een boeteprocedure in.
Hier is aan te raden om te toetsen of uw zaak en uw producten bij EAR geresisteerd staan om moeilijkheden en mogelijke boeteprocedure(s) te voorkomen.
Wilt u meer weten over de implicaties van het Duitse „Elektrogesetz“, neem dan contact op met Alexander Crämer (craemer@strick.de).
STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater houdt u graag op ge hoogte over zakendoen in Duitsland en over de Duitse bouwsector. Alle informatie kunt u vinden op deze pagina. U kunt zich ook voor de maandelijkse nieuwsbrief aanmelden.
STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater
Siemensstr. 31
D-47533 Kleve
Tel: 0049 – 2821 – 72220
Mail: kanzlei@strick.de
Web: www.strick.de
#elektrogesetz #duitsland #stifung_ear #gebührenverordnung #recyling #electronische_apparaten #stifung_elektro_altgeräte
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.