Het belang van een aansprakelijkheidsverzekering
19 februari 2024 08:53
Als ondernemer bent u altijd druk, met uw eigen werk, maar ook met alle andere taken die op uw als ondernemer neerkomen. Een belangrijke taak die u als ondernemer (ook) heeft, is de zorgplicht die op u rust voor de gezondheid van uw medewerkers. Want wat nu als uw medewerker een onder werktijd een fietsongeluk overkomt en hij of zij hierbij letsel oploopt. Wanneer bent u hiervoor als ondernemer aansprakelijk en welke verzekeringen heeft u nodig om u in te dekken tegen de financiële gevolgen van letselschade door een bedrijfsongeval van 1 van uw medewerkers?
De zorgplicht van de werkgever
Op uw als werkgever rust op grond van de wet een zorgplicht. Deze is geregeld in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Het eerste artikel van deze wettelijke bepaling luidt: “De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt.”
Met andere woorden, de zorgplicht van een ondernemer houdt in dat:
- Bedrijfsmiddelen veilig gebruikt kunnen worden
- Er voldoende schriftelijke veiligheidsvoorschriften zijn en deze bekend zijn bij alle medewerkers
- Toezicht wordt gehouden op de werkzaamheden en op het nakomen van de veiligheidsvoorschriften.
Houdt een ondernemer zich niet aan zijn zorgplicht, dan staat in het tweede lid van artikel 7:658 BW de consequentie hiervan: “De werkgever is jegens de werknemer aansprakelijk voor de schade die de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt, tenzij hij aantoont dat hij de in lid 1 genoemde verplichtingen is nagekomen of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.”
Bij schendig van de zorgplicht bent u dus aansprakelijk voor de schade die uw medewerker lijdt. Het gaat dan om de materiële schade van de desbetreffende medewerker en zijn smartengeld.
Het is dus voor u als ondernemer van belang dat u zich goed laat verzekeren tegen aansprakelijkheid voor een bedrijfsongeval van uw medewerkers. Maar u bent vaker aansprakelijk als ondernemer dan u wellicht denkt. Want ook voor letselschade van door u ingehuurde zelfstandig ondernemers bent u aansprakelijk.
Letselschade veroorzaakt door uw medewerkers
Soms kunt u als ondernemer niks aan een ongeval doen. Bijvoorbeeld omdat een medewerker hete koffie of thee over een klant heen gooit of per ongeluk de deur tegen het hoofd van een klant dichtgooit. Of wat als de ene medewerker letsel veroorzaak bij de andere medewerker.
Het klinkt wellicht onredelijk en oneerlijk, maar wist u dat u als ondernemer ook in bovenstaande gevallen aansprakelijk bent voor de letselschade van het slachtoffer? Dit omdat u aansprakelijk bent voor de fouten van uw ondergeschikten. Dit is niet alleen zo voor ondergeschikten in loondienst, maar ook voor ingeschakelde zelfstandigen.
U bent met andere woorden risico aansprakelijk voor fouten gemaakt door uw medewerkers.
Aansprakelijk voor verkeersongevallen onder werktijd
De Hoge Raad, Nederlands hoogste rechtsorgaan, heeft uitgemaakt dat u als ondernemer ook nog gehouden bent om uw medewerkers deugdelijk te verzekeren tegen aansprakelijkheid voor verkeersongevallen onder werktijd. Heeft u een dergelijke verzekering niet en overkomt uw medewerker een ongeval? Dan bent u aansprakelijk.
Het is dus goed om uw verzekeringspakket nog eens tegen het licht te houden. Want voor u het weet bent u aansprakelijk voor schade van uw medewerkers!
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.