Haal meer rendement uit zonnepanelen met Solar Energy Booster

23 juni 2017 09:43

Haal meer rendement uit zonnepanelen met Solar Energy Booster

Wist u dat zonnepanelen veel warmte produceren als de zon lekker fel schijnt? Wist u ook dat door de warmte de opgewekte elektrische energie terugloopt in plaats van oploopt? Wist u dat vanwege die warmte de panelen een centimeter of vijf boven de dakpannen ‘zweven’?

Jan Putman, CEO van Solar Energy Booster, bedacht de oplossing. Hij ontwierp een paneel dat het PV-zonnepaneel kan koelen. “Je kunt ons zogeheten SWEP-paneel of booster eenvoudig achter het zonnepaneel monteren”, legt hij niet zonder trots uit. “Zelfs achter bestaande panelen en ongeacht type en merk PV-paneel. Door de koeling is de opbrengst van het PV-paneel ongeveer elf procent hoger.” Jan Putman heeft jarenlange ervaring in de installatietechniek. Hij verkocht zijn bedrijf, Putman Installatietechniek in Duiven, en startte daarmee in 2016 zijn nieuwe bedrijf op. Solar Energy Booster was geboren en groeide spectaculair. In het afgelopen jaar vervijfvoudigde de omzet en de verwachting en huidige ontwikkeling laat een vergelijkbare groei zien.

Koelen en verwarmen

Het SWEP-paneel koelt het zonnepaneel, waardoor de energieopbrengst flink verbetert. Dat is niet alles. “De restwarmte gebruiken we voor warm water in het pand en bespaart enorm op de stookkosten. Als je de Solar Energy Booster-oplossing gebruikt in combinatie met een ondergrondse buffertank en een moderne warmtepomp om het water eventueel verder te verwarmen bespaar je veertig procent extra, en heb je feitelijk geen aardgas meer nodig”, stelt Jan Putman. “Omdat de investering in dit complete systeem veel goedkoper is, is deze nul-op-de-meter-oplossing voor iedereen bereikbaar.

” Een kleine rekensom leert dat de investering voor een goed geïsoleerde eengezinswoning inclusief zonnepanelen omennabij 16 duizend euro kost. Ongeveer de helft daarvan kan via subsidieregelingen gedekt worden. Daarmee is de terugverdiend zeven tot acht jaar. “Maar nog belangrijker is het totale rendement”, vindt Jan Putman. “De terugverdientijd duurt wellicht een jaartje langer, maar het gaat erom wat je daarna extra uitspaart en hoe lang. Dit systeem gaat meer dan 25 jaar mee.” Bijkomend voordeel is dat de panelen voortaan niet meer vijf centimeter boven het dak gemonteerd hoeft te worden, maar in het dak. “Dat ziet er toch een stuk fraaier uit”, lacht Jan Putman.

Van particulier tot grote projecten

Solar Energy Booster levert aan particulieren, maar ook aan grote en kleine projecten in de utiliteitsbouw en aan woningbouwcorporaties. “We zijn momenteel bezig met een mooi project in de Gemeente Montferland. We noemen het de energiewal en is een tegenhanger van een zonneweide”, vertelt Jan Putman. “Wij plaatsen de PV-panelen met de SWEP daarachter in een talud en de watertank daaronder. Daarmee voorzien we tien huizen van elektra en warmwater.” De systemen zijn allemaal met een app te bedienen en de besparing is dus ook op de smartphone in te zien. “Dit systeem is ook klaar voor de toekomst wanneer flexibele energietarieven hun intrede doen. We gebruiken het goedkope tarief om het water te verwarmen en gebruiken het warme water wanneer elektra duur is.” Het PVT-paneel, zoals Jan Putman het hybridepaneel noemt, levert dus elf procent meer elektriciteit op ten opzichte van een afzonderlijk PV-paneel en kan daarnaast tot veertig procent op energieverbruik voor verwarming en warm water besparen. Het systeem is KIWA gecertificeerd en er is een Nederlands octrooi voor verleend. «

Solar Energy Booster

www.solarenergybooster.nl

Tekst en Fotografie: Dick Leseman

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.