Goed voorbereid zijn op de toekomst met eigen opslag van elektriciteit
24 oktober 2024 08:52
Als ondernemer wil je graag de kosten zo goed mogelijk in de hand houden. Bovendien zul je mee moeten bewegen in de energietransitie, waarbij duurzame vormen van energieopwekking de standaard worden. Met zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand zet je een goede eerste stap. In combinatie met de mogelijkheid om de aldus opgewekte elektriciteit zelf te kunnen opslaan, heb je de sleutel in handen tot een lucratief concept om geld te besparen.
Maak je bedrijfspand slimmer
Wanneer je gebruik maakt van een dynamisch energiecontract, kun je elektriciteit afnemen op het moment dat dit het meest voordelig is. Je slaat die elektriciteit op in een thuisbatterij en je maakt er gebruik van wanneer de situatie daarom vraagt. Ook de elektriciteit van je zonnepanelen sla je op die manier op. Een laadpaal voor je elektrische voertuig kun je bijvoorbeeld zo afregelen dat die alleen in werking treedt wanneer er voldoende restcapaciteit beschikbaar is. Zo zijn er meer apparaten die op slimme wijze gebruik kunnen maken van de beschikbare hoeveelheid elektriciteit.
Heet water zonder gas
Een ander punt van aandacht bij het inrichten van je pand is de warmwatervoorziening. Veelal is de bestaande installatie gebaseerd op het verstoken van aardgas, maar het is juist de bedoeling om zo min mogelijk aardgas te gebruiken. Ook hierin voorziet de energie uit zonnepanelen. Je kunt de cv-ketel of gasboiler laten vervangen door een elektrische boiler om op die manier je leidingwater te verwarmen. Zo’n boiler neemt het warmwatersysteem over op basis van elektriciteit, je hebt dus geen gas meer nodig. Je kunt het gebruik ervan zelfs monitoren via een app op je smartphone.
Check je recht op subsidie
De overheid stimuleert de energietransitie bij ondernemers met een subsidieregeling. Vaak wordt zo’n regeling jaarlijks opnieuw vastgesteld, dus het is belangrijk om hiervoor te informeren naar de mogelijkheden op het moment dat je toe bent aan zo’n investering. In 2024 konden ondernemers in het midden- en kleinbedrijf bijvoorbeeld gebruikmaken van de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM). Wil je weten welke mogelijkheden er voor jouw bedrijf zijn op dit gebied? Informeer dan bij de Kamer van Koophandel, daar beschikt men doorgaans over alle relevante informatie op dit gebied. Vanuit de SVM worden bijvoorbeeld onder bepaalde voorwaarden zowel de kosten voor het inwinnen van deskundig advies als de kosten voor het uitvoeren van verduurzamingsmaatregelen tot een bepaald bedrag vergoed.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.