Gelijke kansen voor jongeren in het onderwijs

6 april 2023 09:55

Gelijke kansen voor  jongeren in het onderwijs

Steeds meer mensen maken zich zorgen over toenemende kansenongelijkheid, vaak onzichtbaar maar toch overal aanwezig. Factoren zoals achtergrond, de thuissituatie of financiën belemmeren de ontwikkeling van jongeren. Door de coronacrisis zijn de verschillen in het onderwijs nóg groter geworden. Jongeren in een achterstandssituatie zijn nog verder achterop geraakt.

Een aantal inwoners in Gelderland willen hier iets aan doen en zij hebben de handen ineengeslagen.

Waar je wieg staat mag niet je toekomst bepalen!

“Rabobank is initiatiefnemer van Coöperatiekring Hart voor Gelderland en heeft een faciliterende rol bij de oprichting. Coöperatiekring Hart voor Gelderland wil bijdragen aan een kansrijk toekomstperspectief voor jongeren in de regio midden-, zuid- en west Gelderland. Veel mensen denken dat het in Nederland goed geregeld is met de onderwijskansen voor jongeren. Het tegendeel is waar. De kansenongelijkheid neemt toe. Niet alle ouders kunnen hun kinderen na schooltijd helpen met huiswerk, omdat ze moeten werken en soms twee of meer banen hebben om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. En niet alle kinderen hebben een voorbeeldrol in hun buurt, of beschikken over financiële mogelijkheden om een vervolgopleiding of studie te volgen. Nog steeds beïnvloedt de plek waar jouw wieg heeft gestaan, de kansen die je krijgt in het onderwijs en daarmee in je leven.” vertelt voorzitter Delia de Vreeze.

Impact

“In ons streven om een bijdrage te leveren aan kansengelijkheid voor kinderen en jongeren, geloven wij dat wij met een groep gelijkgezinden meer impact kunnen maken voor een beter toekomstperspectief voor onze doelgroep. Door samen te schenken, worden onze middelen als geld, tijd en netwerk op een strategische en zinvolle manier besteed. Zowel particulieren als organisaties kunnen meedoen aan de Coöperatiekring vanaf €1000 per jaar. Welke projecten financieel gesteund worden, bepalen de deelnemers met elkaar. Het bestuur doet een voorselectie van projecten. De projecten worden daarna gepitcht tijdens een bijeenkomst. Op deze manier zijn de deelnemers echt betrokken bij hun donatie. Inmiddels zijn er al een mooi aantal deelnemers binnen,” aldus De Vreeze. Het bestuur bestaat naast Delia de Vreeze uit Jean Schreurs, Otto Hulst, Joanne Bredero en Ouafae Nasri.

De Vreeze is vereerd dat Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem, ambassadeur is van de Coöperatiekring Hart voor Gelderland: “solidariteit in de praktijk: dat is waarom ik ambassadeur geworden ben van de coöperatiekring. Ieder kind in Nederland verdient een goede toekomst, waar je wieg stond mag daarin geen verschil maken. Schouder aan schouder met de ouders helpen docenten, straatcoaches, sportcoaches en jongerenwerkers in de pedagogische wijk met de opvoeding.”

Doet u mee!

De Coöperatiekring zoekt niet alleen deelnemers, maar hoopt ook vooral dat er inspirerende projectaanvragen binnenkomen die bijdragen aan kansengelijkheid. De Vreeze: “Via ons netwerk denken we een mooi overzicht te krijgen over welke initiatieven er op dit moment bestaan. Maar we staan ook open voor nieuwe projecten waar we nog geen zicht op hebben.” De Rabobank is initiatiefnemer van verschillende Coöperatiekringen in het land en heeft een faciliterende rol bij de oprichting. De Coöperatiekring Hart voor Gelderland opereert volledig onafhankelijk en staat los van Rabobank. 

Voor meer informatie kijk op www.cooperatiekring.nl/hartvoorgelderland

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.