Gedeputeerde Sander de Rouwe: ‘Nu investeren in morgen’
15 oktober 2020 12:26
Je zou het niet zeggen, nu zoveel mensen onzeker zijn over hun baan of hun baan zelfs kwijt zijn, maar de grootste uitdaging in de provincie Fryslân is de vergrijzing en ontgroening die op ons af komt. “Bijna niemand kan het zich inderdaad voorstellen, maar er dreigt een enorm tekort aan mensen. Het is alle hens aan dek”, benadrukt Sander de Rouwe. En dus doet de gedeputeerde, met economie in zijn portefeuille, een beroep op alle partijen die hart hebben voor de Friese zaak.
Op de vraag of een lerende arbeidsmarkt essentieel is voor een economisch veerkrachtige regio, antwoordt Sander de Rouwe volmondig: “honderd procent”. Dat laat aan duidelijkheid niets te wensen over. De komende maanden neemt de werkloosheid in de provincie Fryslân nog toe, maar volgens De Rouwe is dat een tijdelijke dip. “Ik ben de afgelopen maanden met veel MKB-ers in gesprek geweest en stelde daarin de vraag hoeveel medewerkers er binnen nu en vijf jaar met pensioen gaan. Veel MKB-ers kwamen tot percentages die richting de veertig procent gaan. Dat was wel even schrikken, voor mij, maar zeker ook voor deze ondernemers.”
Aan de andere kant zien we dat onze MBO’s en HBO’s, de leveranciers van onze Friese bedrijven de uitstroom de komende tien jaar fors lager zien worden. Dat bij elkaar zorgt voor een ongekende situatie, waar we ons in Fryslân onvoldoende bewust van zijn.”
Vitaal
De provincie Frysân zoekt ondertussen naar oplossingen en De Rouwe zegt er meteen bij dat alle betrokken partijen hiermee aan de slag moeten. “Zo is het van belang dat de mensen zo vitaal mogelijk blijven, niet alleen fysiek en mentaal, maar ook in het bijscholen. Daar ligt een taak voor de werknemer, de werkgever en de overheid. Ik vergelijk het wel eens met een profvoetballer. Als hij niet traint, dan krijg je blessures en heeft het eerste elftal een probleem.”
Als tweede pleit De Rouwe voor meer samenwerking tussen de branches, bijvoorbeeld op het gebied van bijscholing. “Veel MKB-bedrijven sparen voor het bijscolen van medewerkers, maar dat is vaak alleen gericht op de eigen sector. Het zou goed zijn wanneer we ook mensen buiten de eigen sector kunnen bijscholen en opleiden en daarom pleit ik ervoor dat er fondsen worden uitgewisseld.”
Op peil houden
“We moeten in de komende jaren alle zeilen bijzetten om de arbeidsproductiviteit in Fryslân op peil te houden”, vervolgt De Rouwe. “Bedrijven gaan daarom naast samenwerken ook meer digitaliseren en robotiseren. Want, als we niets doen gaat de arbeidsproductiviteit op termijn omlaag en dat is niet goed.”
Kortom, ondernemend Fryslân heeft iedereen de komende 30 jaar keihard nodig. De Rouwe:” Het lijkt nu tijdelijk even anders, maar we hebben echt geen overschot aan mensen. Alle jongeren die nu studeren of een kwalificatie hebben, krijgen een baan, daar ben ik van overtuigd. En daarvoor hoeven ze onze mooie provincie niet meer te verlaten.”
Paniek? Nee, daar is geen sprake van. “Er ligt een hele mooie uitdaging die we met elkaar moeten oplossen. Alles begint met ambitie en vervolgens moet je het durven. Wij moeten met elkaar naar die fase toe. Ondernemers, onderwijs, overheid en de Friese inwoners, met elkaar kunnen we en gaan we dit grote vraagstuk oplossen.”
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.