‘Gas uit, warmte aan’, samen op weg naar een aardgasloze toekomst

24 april 2018 11:19

‘Gas uit, warmte aan’, samen op weg naar een aardgasloze toekomst

“De komende dertig jaar vervelen we ons niet.” Het zijn de woorden van Herman Exalto, commercieel directeur van Ennatuurlijk. Het bedrijf dat zich vanuit Eindhoven richt op het een aardgasloze toekomst voor Nederland. Dit door lokale warmte- en koudeoplossingen te leveren, onder meer uit biomassa, geothermie of restwarmte. En de vraag naar dit soort oplossingen zit in de lift.

De recente aardbevingen in Groningen hebben ervoor gezorgd dat de discussie over gasgebruik in Nederland in een stroomversnelling is geraakt. Uiterlijk in 2030 gaat de Groningse gaskraan dicht en in 2050 moet Nederland helemaal van het aardgas af zijn. “Haalbaar”, denkt Exalto. “We zijn jarenlang verslaafd geweest aan goedkoop gas. Met de overheid nota bene als dealer”, vervolgt hij met een knipoog. “Het besef dat we van het gas af moeten, begint meer en meer door te dringen.”

En dat laatste merken ze in Eindhoven. Waar ze enkele jaren geleden nog steevast zelf de boer op moesten om potentiële klanten te wijzen op duurzame alternatieven voor gas, zie je volgens Exalto nu dat bedrijven, gemeenten, woningcorporaties, maar ook consumenten zelf ook met verduurzamingsvragen komen.

Minimaal energielabel ‘C’

“Duurzaamheid heeft waarde gekregen. De vrijblijvendheid is er vanaf”, concludeert de commercieel directeur. “Bedrijven hebben duurzame doelstellingen opgenomen in hun mvo-beleid, klanten vragen naar de CO2- footprint van bedrijven en vanuit de overheid worden strengere eisen opgelegd. Denk bijvoorbeeld aan de wettelijke verplichting dat kantoorpanden in 2023 minimaal over een energielabel ‘C’ moeten beschikken.”

Foto: Hans van Asch

“En wat te denken van de brief die minister Wiebes begin dit jaar stuurde aan de tweehonderd grootste gasverbruikers van Nederland, waarin hij hen opdraagt dat ze op korte termijn moeten stoppen met het gebruik van Gronings gas. Het zal niet bij die tweehonderd bedrijven blijven”, zo verwacht de directeur van Ennatuurlijk.

De meest kostenefficiënte manier om als bedrijf de genoemde ‘labelsprong’ te maken, is volgens Exalto definitief van het gas afstappen en kiezen voor een aansluiting op een warmtenet. Bouwkundige of bijvoorbeeld isolerende maatregelen zijn volgens hem duurder.

‘Gas uit, warmte aan’

“Bovendien bieden wij met onze warmtenetten, die we door heel Nederland hebben liggen en die we steeds verder uitbreiden, bedrijven de kans om met een beperkte investering over te stappen van aardgas naar warmte. Dit onder het motto: gas uit, warmte aan. We brengen een leiding een bedrijfspand binnen. En die leiding brengt de warmte binnen. Relatief eenvouding. Daarbij hoef je als bedrijf dus niet te investeren in een dure nieuwe installatie waardoor werkkapitaal wordt vrijgemaakt.” En de prijs voor de warmte? Die is vergelijkbaar of volgens Exalto zelfs lager dan dat je betaalt voor gas.

Op de website van Ennatuurlijk kun je als bedrijf, en ook als consument, eenvoudig checken of er een warmtenet in je buurt ligt. Is dat het geval dan is overstappen volgens Exalto dus zeer eenvoudig. En over tien jaar is het volgens hem zelfs ‘doodnormaal’. “Dan is gas niet langer de referentie in Nederland”, stelt hij.

Kom met een plan!

Om tot slot collega-ondernemers, gemeenten, maar bijvoorbeeld ook besturen van bedrijvenparken op te roepen ‘met een warmteplan te komen’.

“De techniek is er, de restwarmte is er.  En de voorbeelden van hoe het gasloos kan, zijn er ook. Dat bewijzen de inmiddels 70.000 gezinnen en 1.200 bedrijven die we warmte en koude leveren.”

Heeft u vragen over een aardgasloze toekomst voor uw bedrijf? Of heeft u behoefte aan informatie of een gesprek aangaande uw warmteplan? Stuur ons dan een mail via zakelijke-klantenservice@ennatuurlijk.nl of kijk op https://zakelijk.ennatuurlijk.nl/.

Tekst: Sandra Kagie (Sanscript Tekstproducties)

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.