Emoties spelen rol bij Brexit
31 oktober 2016 12:15
De faculteit Economie en Management van de HAN maakt naam met een prachtige en spraakmakende reeks FEM Knowledge Tour bijeenkomsten. Na Prins Maurits was het eind juni de beurt aan niemand minder dan Jeroen Dijssebloem, minister van Financiën.
Hij was op uitnodiging van de PvdA-afdeling Arnhem en de HAN gekomen om vragen te beantwoorden van ruim driehonderd studenten, medewerkers en ondernemers over onderwerpen zoals Brexit, de rijksbegroting en Griekenland.
Begroting Nederland bijna op orde
Volgens Dijsselbloem is het huishoudboekje van de Nederlandse overheid weer op orde aan het komen. Het begrotingstekort was in 2012 bij het aantreden van dit kabinet vier procent van het BNP (bruto nationaal product) en zal eind dit jaar waarschijnlijk uitkomen iets boven de anderhalf procent. “Volgend jaar hoop ik weer een stapje verder te zetten op weg naar een procent”, zegt hij niet zonder trots. De staatsschuld is met 450 miljard echter nog steeds erg groot. “De staatsschuld die zo sterk oploopt, dat is een probleem voor de toekomst. Gelukkig is die schuld voor het eerst sinds 2008 weer gaan dalen.” Ook voor het eerst is er ruimte om wat extra te investeren, onder meer 300 miljoen voor veiligheid, een wens van het parlement. Maar niet alles is mogelijk. “De begroting is ook in goede tijden altijd te krap. Je moet altijd kiezen”, benadrukt hij.
Brexit is emotionele keuze
Gelukkig kon Dijsselbloem ondanks de onverwachte Brexit zich loswrikken uit de Haagse hectiek en had hij zijn analyse al klaar. “In Engeland hebben twee emoties gespeeld. Ten eerste het zelfbeschikkingsrecht. Dat heeft absoluut voordelen, maar zoals binnen Nederland hebben we bepaalde zaken lokaal verdeeld, andere beslissingen vinden in Den Haag plaats en sommige in Europa. Ik geloof niet in een Europese Unie die steeds meer te zeggen krijgt. Vijfennegentig procent van wat we besluiten vindt plaats op nationaal niveau.Het tweede grote thema in Engeland was migratie. Daar spelen in Engeland twee dingen door elkaar. Ten eerste de vluchtelingenstromen in Europa en die moeite die het ons kost om die onder controle te krijgen. Maar wat in Engeland sterk speelt is de eerdere arbeidsmigratie uit Oost-Europa. Ze hebben na toetreding van de Oost-Europese lidstaten de grenzen onmiddellijk helemaal opengezet. Er is een hele grote stroom van miljoenen mensen naar de UK gegaan om daar te werken.” Wat de economische consequenties zijn van de Brexit laat zich moeilijk voorspellen, maar hij raadt ondernemers aan op zoek te gaan naar andere markten.
Problemen in Griekenland door politieke systeem
“De grote problemen in Griekenland zijn niet door Europa bedacht of aan de Grieken opgelegd”, antwoordt Dijsselbloem op de vraag of hij de mens wel ziet achter zijn beleid. Volgens de vragensteller leeft een groot deel van de Griekse bevolking onder de armoedegrens. “Die zijn het gevolg van het politieke systeem, de corruptie en het niet belasting betalen. Het is voor veel Grieken buitengewoon hard. Het land kan blijven draaien dankzij de leningen, maar we dwingen ze wel om orde op zaken te stellen, bijvoorbeeld door belasting te gaan heffen op de enorm vermogende reders in Griekenland.” Op de vraag of hij het al had bijgelegd met Varouvakis, antwoordt Dijsselbloem beduusd dat hij hem sinds die ontmoeting niet meer gezien heeft.
Tekst en fotografie: Dick Leseman
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.