Een zieke werknemer? Dit zijn de kosten van verzuim!
2 september 2022 11:29
Iedere werknemer kan onverwacht langdurig ziek of arbeidsongeschikt raken. De kosten van een verzuimende werknemer kunnen voor als werkgever flink in de papieren lopen. In dit artikel worden de kosten van verzuim toegelicht.
1. Loondoorbetaling
De grootste kostenpost voor werkgevers is loondoorbetaling. In Nederland geldt een loondoorbetalingstermijn van 104 weken. Dit wil zeggen dat de werkgever verplicht is de verzuimende werknemer twee jaar lang tenminste 70% van diens (bruto)salaris uit te betalen.
Uitzonderingen:
- De werknemer heeft de AOW-leeftijd bereikt. In dat geval geldt een doorbetalingstermijn van 13 weken.
- De werknemer verzuimt door gevolg van een zwangerschap of een orgaandonatie. In dat geval komt de werknemer direct in de Ziektewet.
Het gaat bij loondoorbetaling om het gemiddelde loon dat de werknemer had kunnen verdienen tijdens zijn reguliere werkzaamheden, inclusief vakantietoeslag, pensioenpremie, een mogelijke dertiende maand of bonusregeling en variabele loonbestanddelen als ploegen-, overwerk- of onregelmatigheidstoeslag.
De werkgever kan dit financiële risico afdekken door het afsluiten van een ziekteverzuimverzekering. In dat geval worden de financiële lasten van loondoorbetaling uit handen genomen.
2. Vervanging
Een eveneens grote kostenpost is het regelen van vervanging voor de verzuimende werknemer. De werknemer laat immers werkzaamheden achter en het lukt dikwijls niet om deze werkzaamheden direct door anderen op te laten vangen. Het uitbesteden van diens werkzaamheden binnen het bedrijf of het inhuren van een vervangende werknemer, levert nieuwe loonlasten op voor de werkgever.
Bovendien is de kans groot dat de vervangende werknemer(s) niet dezelfde productiviteit en prestaties kunnen leveren. Ook deze inwerktijd kost de werkgever geld.
3. Verzuimbegeleiding en re-integratie
De Wet Verbetering Poortwachter stelt dat de werkgever een verzuimende werknemer vanaf de eerste ziektedag een actieve verzuimbegeleiding moet aanbieden en zo terugkeer mogelijk dient te maken. Of de werkgever deze verzuimbegeleiding nu zelf aanbiedt of uitbesteedt aan een specialist, verzuimbegeleiding, het kost altijd geld.
In sommige gevallen heeft een werknemer extra ondersteuning nodig om terug te kunnen naar diens huidige of alternatieve werkplek. Een dergelijk re-integratietraject met opleidingen, trainingen, ondersteuning door een therapeut en eventuele aanpassing van de werkplek, is tevens voor rekening van de werkgever.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.