Een van je medewerkers is zwanger, wat betekent dit voor jou?
14 juli 2023 15:47
Hoera! Een van je medewerkers is zwanger, in eerste instantie natuurlijk leuk nieuws. Toch zal bij jou als werkgever ook snel de vraag opkomen wat dit voor jouw bedrijf betekent. Hoe zit het met zwangerschapsverlof, hoe lang moet je je medewerker straks missen en wat moet je aan de achterkant allemaal regelen op het gebied van administratie en financiën? In dit artikel nemen we je mee in de belangrijkste dingen die jij als werkgever moet weten over een zwangere medewerker.
Hoe lang verlof?
Het verlof dat bij een zwangerschap komt kijken, is onderdeel van het wettelijk verlof en is opgedeeld in het zwangerschapsverlof (voor de bevalling) en het bevallingsverlof (na de bevalling). In principe geldt dat een medewerker in totaal recht heeft op minstens 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Gebruikelijk is dat een medewerker zo’n 4 tot 6 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof vertrekt, waarbij een minimum van 4 weken verplicht is. Vanaf het moment van bevallen geldt nog een minimum van 10 weken bevallingsverlof. Wordt een baby na de uitgerekende datum geboren, dan wordt het minimum van 16 weken dus al overschreden. Ook het krijgen van een tweeling of een kindje dat meer zorg nodig heeft, geeft jouw medewerker recht op een langer verlof. Je kan er dus op rekenen dat je jouw medewerker minstens 16 weken moet missen, maar dit kan ook zomaar uitlopen tot 20 weken, bijna vijf maanden dus.
Let er als werkgever op dat een medewerker na minstens 6 weken aaneengesloten bevallingsverlof, ook ervoor mag kiezen om een deel van het bevallingsverlof gespreid op te nemen in een periode van maximaal 30 weken. Hiervoor geldt wel dat dit altijd in overleg gaat met jou als werkgever en een medewerker dit uiterlijk 3 weken na de bevalling kenbaar moet maken. Leg alle afspraken die gemaakt worden goed vast in je HRM systeem, en indien beschikbaar ook voor de medewerker in het medewerkersportaal.
Verplichte doorbetaling van het loon
Tijdens een zwangerschapsverlof ben je als werkgever verplicht jouw medewerker haar loon volledig door te betalen, zowel tijdens het zwangerschapsverlof als tijdens het bevallingsverlof. In Nederland sta je er als werkgever in dit geval gelukkig niet alleen voor en kun je hiervoor bij het UWV- compensatie aanvragen. Afhankelijk van het salaris van de desbetreffende medewerker, kan het zijn dat het salaris volledig wordt vergoed. De vergoeding die hiervoor geldt is een maximumdagloon, als jouw medewerker meer verdient dan het maximumdagloon ben je als werkgever verplicht de overige loonkosten zelf te betalen.
Deze compensatie biedt jou als werkgever dus de financiële ruimte om op zoek te gaan naar een tijdelijke medewerker, die gedurende het zwangerschaps- en bevallingsverlof de werkzaamheden kan opvangen.
Vraag tijdig de financiële compensatie aan
In Nederland is de compensatie voor de doorbetaling van het loon tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof geregeld in de Wet Arbeid en Zorg, ook wel WAZO. Als werkgever kun je deze WAZO- uitkering aanvragen bij het UWV. Deze aanvraag kun je zelf online indienen. Zorg ervoor dat je dit op tijd doet, maar minstens 2 weken voordat een medewerker met zwangerschapsverlof gaat. Doe je dit niet, dan heb je de kans dat de aanvraag wordt afgekeurd en loopt jouw bedrijf onnodig veel vergoeding mis.
Ouderschapsverlof en aanvullend geboorteverlof
Naast het zwangerschapsverlof, bestaan er ook nog diverse regelingen zoals het aanvullend geboorteverlof en het doorbetaald ouderschapsverlof, voor een partner die een kindje verwacht. In Nederland is er de afgelopen tijd veel veranderd omtrent deze verlofregelingen, zoals het aanvullend geboorteverlof van maximaal 5 weken en het doorbetaald ouderschapsverlof van maximaal 9 weken. Deze losse regelingen omvatten veel regels en richtlijnen, waardoor we deze niet in dit artikel behandelen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.