Een start-up die zijn 32e verjaardag viert
18 februari 2020 09:48
Toen 32 jaar geleden vijf ondernemende studenten een bedrijf begonnen waren, en hier na het afstuderen geen tijd meer voor hadden, besloten zij om niet het bedrijf te beëindigen, maar door te geven aan andere ondernemende medestudenten. Tot op de dag van vandaag wordt het bedrijf om de twee jaar doorgegeven, en worden ook nog eens uitdagende bijbanen gevonden voor Junior Developers.
Voor de studiereis van de studie Elektrotechniek aan de TU Delft naar Korea en Japan in 1988 werd de Korea – Japan Commissie opgericht. Na een zeer geslaagde reis besloten de vijf toenmalige commissieleden dat het zonde zou zijn als de commissie ophield te bestaan, dus richtte ze een bedrijf op. De naam baseerde zij op de Korea-Japan Commissie en het bedrijf Kojac was geboren.
Door de jaren heen heeft Kojac verschillende bedrijfsvoeringen gekend. Zo is er een periode geweest waarin hardware, zoals printers en beeldschermen, werden ingekocht en doorverkocht. Tijdens de opkomst van computers in het bedrijfsleven heeft Kojac computercursussen, in met name Word en Excel, gefaciliteerd voor bedrijven. Vervolgens zijn er door de studenten die op dat moment Kojac runde programmeeropdrachten aangenomen. Uiteindelijk was er zoveel vraag naar programmeeropdrachten dat de toenmalige eigenaren de opdrachten niet meer zelf konden uitvoeren, en dit zijn gaan uitbesteden aan medestudenten. Hiermee creëerden ze bijbanen op niveau voor hun medestudenten. De bedrijfsvoering heden ten dage richt zich op het matchen van Junior Developers met bedrijven.
In de oprichtingsakte is beschreven dat Kojac zich ten doel stelt ondernemerschap onder studenten te stimuleren. Dit doel wordt bereikt door iedere twee jaar van eigenaren te wisselen, waardoor de nieuwe eigenaren een bedrijf hebben, waarvan zij zelf de koers en innovaties kunnen bepalen. Daarnaast is de missie van Kojac om zoveel mogelijk studenten aan een uitdagende bijbaan te helpen.
De bedrijfsvoering die Kojac hanteert leidt tot een win-win situatie voor bedrijven en junior developers. Bedrijven krijgen een flexibele programmeur in dienst met een frisse blik, hoog opleidingsniveau en gepaste ervaring. De student anderzijds krijgt een uitdagende bijbaan waar hij of zij werkervaring op kan doen en zijn/haar programmeerervaring nog verder kan uitbreiden.
Kojac heeft zich jarenlang gefocust op regio Delft, maar sinds een ondernemende student uit Amsterdam had gehoord van Kojac en kansen zag om dit ook in Amsterdam tot een succes te brengen, heeft Kojac voor het eerst in haar geschiedenis een uitbreidingsstap gemaakt. Dit heeft ertoe geleid dat Kojac nu in staat is om in de hele randstad bedrijven van slimme Junior Developers te voorzien.
Heb of ken je een bedrijf in de randstad en ben je op zoek naar Junior Developers om je team te versterken? Neem dan contact met ons op!
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.