Duurzame Doelen in het MBO, saaaaai.
3 juli 2024 08:00
Duurzaamheid is saai, saai, saai zo verzuchtte Ricardo Bellini voormalig CEO van het prestigieuze modehuis Chloé. Toch liet hij zich verleiden om de kledingproductie serieus en blijvend te verduurzamen. De belangrijkste stap die hiervoor gezet moest worden was om het bedrijf te zien als bron van positieve verandering en niet als oorzaak van het probleem. Zo zou ik ook graag naar het MBO onderwijs kijken. Als ik bij collega’s de term duurzaamheid laat vallen volgt vaak een blik van oneindige moedeloosheid. Er wordt al zoveel verwacht van het onderwijs. Moet daar dan ook nog duurzaamheid bij? Geen student zit daarop te wachten!
Soms is dat waar.
Maar het kan ook anders. Als studenten Gespecialiseerd Kok een workshop botanische gastronomie volgen van chefkok Guus Bakker van De Nieuwe Winkel, het beste plantaardige restaurant ter wereld. Of als studenten Autotechniek tijdens het keuzedeel waterstoftechniek en mobiliteit zelf ontdekken dat er een kunstenaar is die een slootmoter heeft gebouwd die op slootgassen kan rijden. Of studenten Fashion die oude dekens upcyclen tot trendy gilets.
Dan is duurzaamheid niet meer saai, maar spannend, uitdagend en inspirerend. Want dan gaat onderwijs over hun toekomst. We kunnen het ons niet veroorloven om een generatie te laten opgroeien zonder perspectief. En perspectief begint als onderwijs zich verbindt met de wereld buiten de schoolmuren.
Han Savelkoel
Coördinator duurzaamheid Rijn IJssel
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.