Duurzaamheid als persoonlijke drive
3 november 2018 15:26
Als je op de website van De Wit Totaal E-Techniek BV kijkt, zie je direct dat het bedrijf voornamelijk de zakelijke markt bedient. Als ik tegen eigenaar Sjaak van der Zwan zeg dat je volgens mij bij zijn bedrijf niet hoeft te komen voor ‘een lampje’, antwoordt hij fijngevoelig: “We doen het wél, maar het is niet onze kern.”
Het bedrijf bestaat bijna vijftig jaar en is in 1970 opgericht door Henk de Wit senior. In de jaren ’80 van de vorige eeuw volgde zijn zoon, Henk de Wit junior, hem op. Junior was de baas van Sjaak die de zaak in 2008 voor de helft overnam en sinds 2015 volledig eigenaar is van De Wit Totaal E-Techniek.
Complexere installaties
In de tijd van De Wit senior was het bedrijf een doorsnee elektrotechnisch installatiebedrijf dat zich voornamelijk richtte op de nieuwbouw van woningen. Op mijn opmerking dat het bedrijf dan in de loop der jaren behoorlijk veranderd is, antwoordt Sjaak: “Ja! We zijn daar vandaan uitgegroeid tot een totaal dienstverlener met kennis van moderne technieken die zich steeds meer is gaan specialiseren in duurzaamheidsoplossingen. Men kan bij ons terecht voor de complexere installaties die we niet alleen maken, maar waarbij we ook een goed advies en een uitgebreide service geven.” Het uitgebreide dienstenpakket bestaat onder andere uit Elektrotechniek in de breedste zin van het woord, Beveiliging, Brandmeldinstallaties, Data-aansluitingen en Domotica. Het laatste betreft een volautomatische bediening van licht, verwarming en zonwering zodat je bijvoorbeeld met een app op je mobiele telefoon op afstand alles aan en uit kunt doen.
“Word eens wakker in Den Haag!”
Het komt er op neer dat De Wit Totaal E-Techniek, de naam zegt het al, een totaalpakket qua energie voor een bedrijf kan verzorgen. En meegaand met de ontwikkelingen in de maatschappij profileert het bedrijf zich onder Sjaaks leiding steeds meer in duurzaamheid. Niet in de laatste plaats omdat dat onderwerp ook een persoonlijke drive van Sjaak is: “Ik vind gewoon dat we dat met z’n allen moeten doen! Alleen wil ik het graag op een nuchtere manier doen en dat draag ik ook uit naar mijn klanten. Als de overheid roept dat we volledig van het gas los moeten, zeg ik ‘Joh, word eens wakker in Den Haag! Waar zijn jullie mee bezig?’ Dat kan technisch helemaal niet! Daar zet ik vanuit mijn bedrijf tegenover dat je prima naar een warmtepomp toe kunt, maar dat daar een kleine Cv-ketel bijgezet moet worden voor de extreem koude dagen.”
De omgekeerde werking van een fluitketel
Maar wat is nou precies een warmtepomp? Sjaak: “Dat is eigenlijk een soort airco die warme lucht uit de buitenlucht haalt en daarmee het verwarmingswater gaat verwarmen. Ondanks dat het buiten kouder is, blijkt er toch nog heel veel warmte in de lucht te zitten. Als je een temperatuurdaling van bijvoorbeeld zeven graden in zo’n warmtepomp uit de buitenlucht kan onttrekken, kun je daar prima je huis of je bedrijfspand mee verwarmen. Als je bijvoorbeeld twaalf graden buitentemperatuur hebt en de warmtepomp haalt daar de energie uit waarna er lucht naar buiten geblazen wordt van vijf graden, dan heb je een verschil in temperatuur van zeven graden en een temperatuurverschil van zeven graden levert energie op. Het is de omgekeerde werking van een fluitketel. Door die op het gasfornuis te zetten, pomp je er warmte in waardoor de temperatuur gaat stijgen. Maar je kunt het ook omdraaien. Je laat de temperatuur zakken, waardoor je dan juist energie krijgt die je dan overzet in je Cv-water. Het gaat alleen heel langzaam, maar als de warmte eenmaal binnen is, blijft het veel langer hangen dan de warmte van een Cv-installatie en een waterpomp is een stuk energiezuiniger. Er is één nadeel: de warmtepomp loopt vast als het buiten flink vriest. De overheid vindt eigenlijk dat je het dan maar uit moet zoeken hoe je de winterdagen doorkomt, omdat je het helemaal zonder gas moet doen. Maar juist voor die extreem koude dagen heb je er dus een kleine Cv-ketel bij nodig. Categorisch gezien kun je stellen dat je op jaarbasis vijfentachtig procent van de dagen prima uit de voeten kunt met een warmtepomp, maar voor die andere vijftien procent ben je afhankelijk van het gas.”
Pionier op het gebied van duurzaamheid
Sjaak is met De Wit Totaal E-Techniek één van de pioniers op het gebied van duurzaamheid. Naar zijn zeggen was men zo’n vijf jaar geleden over het algemeen nogal sceptisch als hij over dit onderwerp begon. Maar sindsdien ziet hij een behoorlijke verschuiving. Zo’n drie jaar geleden gingen de overheid en de semioverheid als eersten overstag.
Zo werd bijvoorbeeld de Noordwijkse Woningbouwstichting één van de grote klanten van zijn bedrijf en is er door De Wit Totaal E-Techniek behoorlijk wat verduurzaamd in het woningbezit van de stichting. Nu kun je volgens Sjaak duidelijk zien dat het bedrijfsleven ook heel goed in de gaten heeft dat duurzaamheid iets is waar we niet meer omheen kunnen en dat het iets doet met het imago van je bedrijf. En dat laatste is volgens hem een hele sterke prikkel om er toch wat mee te gaan doen.
Verder wordt het steeds meer mensen duidelijk dat je met duurzaamheid kunt besparen. Sjaak noemt als voorbeeld de zonnepanelen die je door de subsidie gemiddeld in zo’n zeven jaar terugverdiend hebt.
Sjaak: “Je ziet momenteel dat ondernemers die een nieuwbouwpand neerzetten en vaak toch al behoorlijk in de buidel moeten tasten, dan ook meteen maar zonnepanelen op het dak laten installeren onder het motto dat ze gelijk een duurzaamheids-item en een mooie uitstraling hebben. Op die manier zie je dat het nu, in combinatie met een overheid die er volop aandacht aan besteedt, toch in een stroomversnelling gaat komen. En daarom wil ik hier vanaf januari 2019 volop aandacht aan besteden en het dus ook commercieel gaan aanpakken”
Verplichte EED-audit vanuit de Europese Unie
Sjaak doelt hiermee op de afspraak die de Europese Unie in 2012 gemaakt heeft qua reductie van de CO2-uitstoot en die bekend staat als de Energy Efficiency Directive (EED) wat zich voor Nederland weer vertaald heeft in het in 2013 opgestelde Energieakkoord.
Onze overheid heeft hiermee de regels flink aangescherpt. Bedrijven die meer elektriciteit verbruiken dan vijftigduizend KWh of meer dan vijfentwintigduizend kubieke meter gas verstoken, zijn verplicht om een energieplan te laten opstellen. Daarnaast worden sinds juli 2015 bedrijven, die meer dan tweehonderdvijftig werknemers in dienst hebben of minimaal vijftig miljoen euro omzet draaien, verplicht tot het uitvoeren van een Energie-audit. Tijdens deze EED-audit wordt het energieverbruik van de gebouwen en van alle brandstof verbruikende voer- en werktuigen geïnventariseerd. Daarbij wordt gekeken welke besparingsmogelijkheden met een terugverdientijd van vijf jaar realiseerbaar zijn. Om deze nieuwe wetgeving te handhaven, voeren inspectieambtenaren onaangekondigd controles uit.
Omdat dit soort maatregelen onvoorziene werkzaamheden met zich meebrengen, waarvoor de gemiddelde ondernemer zeer waarschijnlijk het specialisme niet in eigen huis heeft, wil De Wit Totaal E-Techniek de bedrijven daarbij gaan ontzorgen. Daarbij valt te denken aan het uitvoeren van de EED-inspectie en energieonderzoek, het adviseren over energiebesparende mogelijkheden, het opstellen van een Resultaatgericht Vastgoed Plan en de realisatie van energiebesparende mogelijkheden.
Voor Sjaak is dit heel duidelijk de koers waarmee hij met De Wit Totaal E-Techniek de komende jaren naar buiten wil treden met de aandacht op het feit dat het hoog tijd wordt dat we met z’n allen serieus gaan verduurzamen. Sjaak benadrukt daarbij dat hij dat wel met de nuchtere no-nonsense mentaliteit wil doen, waar we het al eerder over hadden in verband met zijn visie qua de combinatie van de warmtepomp met de Cv-ketel.
Tekst: Leo Singor
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.