Duurzaam innoveren en het kapitalisme!?
10 juli 2017 10:57
Wanneer we nadenken over onze toekomst, betekent dat nadenken over de grote systemen van deze tijd. Past duurzaam in zijn pure vorm binnen onze huidige grote systemen? Grote systemen zoals het kapitalisme?
Duurzaam; een strategie of productiemethode die de natuurlijke hulpbronnen of grondstoffen niet uitput, waarover de mensheid voor onbeperkte tijd kan beschikken en waarbij, door het gebruik ervan, het leefmilieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet worden benadeeld. Het kapitalisme; is een economisch systeem dat is gebaseerd op investeringen van geld in de verwachting winst te maken.
Christiaan Felber, een van de grondleggers van de Economie van het gemene goed, is van mening dat het huidige economisch model niet duurzaam is en tevens niet een duurzaam doel dient. Is het doel; zoveel mogelijk geld verdienen, financieel gewin, het vergroten van het BBP (Bruto Binnenlands Product)? Of is het doel; voldoen van menselijke behoefte, meer democratie, beter milieu, betere gezondheid, het dienen van het algemeen belang!?
Economie van het gemene goed
“Winstbejag en eigenbelang zijn niet langer de drijfveren voor de economie, maar het welzijn van de mens en zijn leefomgeving. Economisch succes wordt dan ook niet langer gemeten aan het BBP (Bruto Binnenlands Product), maar aan GGP (Gemene Goed Product). De indicatoren voor dit GGP zijn onder meer humane arbeidsvoorwaarden, ecologische productieprocessen, verdeling van de opbrengsten, gelijke behandeling van mannen en vrouwen en dergelijke.”
Binnen dit systeem is het natuurlijk goed om winst te maken. Echter worden de winsten gebruikt voor het aanleggen van reserves, verhogen van het eigen vermogen, uitkeringen aan personeel of zinvolle investeringen die het algemeen belang dienen. Wat bijvoorbeeld niet binnen dit systeem past is donaties aan politieke partijen en dividend uitkeren aan eigenaars die niet zelf in de onderneming werken.
Sociaal, Circulair, Deel–economie
Doordat we allen meer en meer beseffen dat het anders moet, zijn er initiatieven zoals Sociaal Ondernemen, Circulair Ondernemen en de deel-economie. Hoe we deze initiatieven ook draaien of keren het lijkt verdacht veel op reguliere economische principes. Consumeren, produceren en verhandelen. Deze ‘MVO’ initiatieven kampen allen onbewust met het fundament waarop ze op steunen. Het fundament dat het kapitalisme heet. Het kapitalisme vraagt dan ook van deze initiatieven simpelweg een duidelijk verdienmodel. Bij duurzaam innoveren is het belangrijk dit te beseffen. Vanzelfsprekend met uitzondering van gesubsidieerde initiatieven. Een ander economisch model, zoals dat van Christiaan Felber, is misschien voor nu een anachronisme.
Wil je dus duurzaam ondernemen en innoveren dan zullen de passende en bruikbare uitgangspunten gedefinieerd moeten worden. En het hedendaagse fundament erkend worden waar dit gestelde doel op steunt. Kortom; duurzaam innoveren met oog voor de toekomst en met besef van hedendaagse systemen zoals het kapitalisme.«
Dhr. Ing. B.E.S. Soochit, TriMaya BV
TriMaya BV - The proof of the system is in the testing
E-mail info@trimaya.nl
www.trimaya.nl
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.