Dit staat er in de VCA checklist

25 juni 2024 13:04

Dit staat er in de VCA checklist

Ben jij je als bedrijf genoeg bewust over hoe je dagelijkse werkzaamheden invloed kunnen hebben op het milieu? Om aan te tonen dat je tijdens het uitvoeren van je werk rekening houdt met veiligheid, gezondheid en milieu, bestaat er de VCA checklist. Maar wat betekent VCA eigenlijk en wat staat er allemaal in deze checklist? 

Waar staat VCA voor?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Dit certificaat is er om veiligheidsbewustzijn op de werkvloer te creëren. Je toont er mee aan risicos in kaart te hebben gebracht, waarmee je de kans op ongevallen verkleind. Om die reden is de VCA een van de meest gevraagde certificaten op het gebied van arbo en veiligheid. 

Certificatieniveaus

Een VCA certificering legt een stevig fundament op het gebied van veiligheid door een breed scala aan veiligheidsaspecten te behandelen die relevant zijn voor diverse sectoren. Toch is het met name bedoeld voor aannemers die te maken hebben met werkzaamheden die mogelijk risicos met zich meebrengen. 

Als bedrijf heb je zelf de vrijheid om te bepalen hoe je de VCA implementeert en op welke manier je de veiligheid binnen je organisatie waarborgt. Hoewel het hebben van een certificaat niet verplicht is, stellen de overheid en opdrachtgevers het vrijwel altijd als voorwaarde bij een aanbesteding. 

Voor organisaties zijn er verschillende VCA certificeringen:

  • VCA*: voor organisaties tot 35 medewerkers die als onderaannemer werken.
  • VCA**: voor bedrijven vanaf 35 medewerkers die als hoofdaannemer werken.
  • VCA Petrochemie: voor bedrijven die werkzaam zijn voor opdrachtgevers in de chemische en petrochemische sector.
  • VCU: voor uitzendorganisaties die het belangrijk vinden dat hun uitzendkrachten veilig en gezond kunnen werken.

De VCA checklist

De VCA checklist bestaat uit 12 onderdelen waar je als bedrijf op getoetst wordt. Hierin staat de term VGMvoor Veiligheid, Gezondheid en Milieu

  1. VGM-beleid en -organisatie, betrokkenheid van de directie;
  2. VGM-risicobeheer;
  3. Opleiding, voorlichting en instructie;
  4. VGM-bewustzijn;
  5. VGM-projectplan;
  6. Milieuzorg;
  7. Voorbereiding op noodsituaties;
  8. VGM-inspecties;
  9. Bedrijfsgezondheidszorg;
  10. Aanschaf en keuring van materialen, arbeidsmiddelen en BPM;
  11. Inkoop van diensten;
  12. Melding, registratie en onderzoek van ongevallen en VGM-incidenten. 

De checklist fungeert eigenlijk als een handleiding, naslagwerk en controle-instrument in één. Door de 12 onderdelen te volgen, weet je als organisatie zeker dat er aan alle punten wordt gedacht. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.