Dichtbij, voor elkaar en met het oog op de toekomst

13 oktober 2020 15:20

Dichtbij, voor elkaar en met het oog op de toekomst

Fysieke klantnabijheid is en blijft belangrijk voor de Rabobank. Zelfs nu wegens Covid-19 digitale instrumenten versneld en op meer gebieden ingang vinden. De kern: het gaat om mensen. Je moet elkaar in de ogen kunnen kijken.

Tijden veranderen, maar het coöperatieve gedachtengoed is nog steeds stevig verankerd in het ‘DNA’ van de Rabobank. We doen het samen. Voor elkaar. Met eigentijdse middelen en het oog op de toekomst.

Verbonden met het coöperatieve gedachtengoed is het idee van goed rentmeesterschap. Kort gezegd komt het erop neer dat iedereen de verantwoordelijkheid heeft de aarde in goede staat door te geven aan de volgende generatie. Duurzaam beheer is daarbij een vanzelfsprekendheid. Een gedachtegang waar de Rabobank, vanaf haar ontstaan invulling aan geeft. Remco Boer, directeur, en Arjen de Jong, manager MKB, zijn ambassadeur van dit gedachtengoed bij Rabobank West Betuwe.

rabobankToekomstbestendig

“Rentmeesterschap klinkt misschien een tikje hoogdravend, maar het gaat er feitelijk om hoe je samen invulling geeft aan een toekomstbestendige, duurzame omgeving”, zegt Remco Boer. “En dat kan op elke schaal. Lokaal, regionaal, nationaal en internationaal. Rabobank geeft, waar dat mogelijk is, op alle niveaus invulling aan het realiseren van duurzame projecten.”

“We wegen elk initiatief op financiële haalbaarheid en duurzame impact. Grootschalige projecten mogen dan een cijfermatig meer duurzaamheidswinst opleveren, ook kleinschalige initiatieven kunnen een grote uitstraling hebben, nu of op termijn. Deze insteek betekent dat de Rabobank meer is dan een pure verstrekker en beheerder van geld. We fungeren steeds meer als een adviseur en sparring partner voor het ontwikkelen en van de grond tillen van duurzame plannen. Afhankelijk van het idee en de omvang nemen we zelf het voortouw of doen we dat samen met  zakelijke én particuliere partijen.”

Samen

Het motto van de Rabobank is ´Growing a better world together’. “Hier geven we heel praktisch invulling aan met programma´s op een aantal terreinen”, aldus Arjen de Jong. “Zo helpen we met ´Iedereen financieel gezonder´ klanten om hun zelfredzaamheid in geldzaken te vergroten. Richten we ons met  ´Duurzamer groeien voor ondernemers´  op duurzame innovaties in het MKB en via ´Duurzamer wonen voor iedereen´ ondersteunen we als bank particuliere huisbezitters en woningcorporaties bij verduurzaming. Routes naar voldoende en gezond voedsel voor iedereen verkennen we in ons programma  ‘Duurzamer voeden’. Elk programma kent verschillende niveaus. Voor Rabobank West Betuwe zijn met name de lokale en regionale componenten van belang. Het aanpakken van deze maatschappelijke issues doen we natuurlijk niet alleen. Om vooruitgang te boeken werken we waar nodig nauw samen met andere bedrijven, instanties en onze leden en klanten.”

Ondernemers ondersteunen

“Ondernemers zijn rendementsdenkers die denken in kansen”, zegt Arjen de Jong. “Dat betekent dat ze best duurzaam willen innoveren, als die investering zich op termijn terugbetaald. Zo’n investering is altijd maatwerk, want per branche en per bedrijf zijn er nogal verschillen in mogelijkheden. In de regio West Betuwe zijn veel kleinere zelfstandigen en ondernemingen. We merken dat zij opzien tegen veranderkosten. Nieuwe technologie inzetten op het gebied van organisatie, IT, energievoorziening en afvalscheiding vergt nogal wat. Wij ondersteunen hen met financieel advies: wat is in welk geval handig en verstandig ofwel haalbaar. Energiebesparende maatregelen als zonnepanelen, dak- en gevelisolatie kunnen wel degelijk wat opleveren. Grotere bedrijven zijn echter eerder bereid duurzame maatregelen te nemen, omdat die ze die door hun schaalgrootte sneller kunnen terugverdienen.”

Om ondernemers te ondersteunen organiseert Rabobank West Betuwe informatiebijeenkomsten. Remco Boer: “We zijn dan gastheer voor bedrijven of ondernemersclubs uit de regio. We nodigen sprekers uit die thema’s behandelen rond duurzaamheidsrendement, beleggen, financiering en bedrijfsbeëindiging of -opvolging.  Op dergelijke bijeenkomsten is de drempel laag om met experts van gedachte te wisselen en in te gaan op bedrijfsspecifieke vragen. Daarnaast organiseren we in de regio ‘markten’ waarop bedrijven zich presenteren aan collega-organisaties en particulieren. Elkaar ontmoeten en elkaar leren kennen genereert business en mensen kunnen er op een ongedwongen manier leren van elkaars inzichten, afwegingen, kennis en kunde.”

Duurzaam wonen

“Een terrein waarop we zowel ondernemingen als particulieren ondersteunen is dat van duurzaam vastgoed”, zegt Arjen de Jong.  "Ook op dit gebied is onze insteek een praktische: wat is haalbaar in omvang en financieel opzicht. Op basis van ambities, wet- en regelgeving en financiële kaders pluizen we met klanten uit wat een gezonde investering is. Gezond in de zin dat de uitvoering van de plannen de financiële draagkracht van de onderneming of de particulier niet te boven gaat.”

Ook op het gebied van duurzaam vastgoed waardeert Rabobank de kleine én de grote inspanningen. De bank wil duurzaam wonen voor iedereen bereikbaar maken. Middelen om daaraan bij te dragen zijn de Rabo Groenhypotheek, het Rabo Groendepot, duurzaamheidskortingen, een gratis HomeQGo HuisScan en duurzaamheidsleningen. Gecertificeerde adviseurs bij de lokale vestigingen staan klanten bij met advies op maat.

Remco Boer: “Iedere koopwoning die wordt verduurzaamd door energiebesparende maatregelen is er één. Bij elk hypotheekgesprek staat duurzaamheid op de agenda. In de cijfers van West Betuwe zien we overigens een forse groei in verduurzaming door particulieren, van vier procent in 2019 naar dik achttien procent dit lopende jaar.”

“Wat betreft de huurmarkt zoeken we de samenwerking met woningcorporaties”, vult Arjen de Jong aan. “Zij beheren immers een substantieel deel van de woningvoorraad en plegen planmatig structureel onderhoud. Een goede ingang dus voor verduurzaming op grotere schaal. Zo gaan we in Gelderland Zuid samen met woningcorporaties zeven woonwijken helpen verduurzamen. Insteek is te komen tot een standaard, waarbij ook kleine woningcorporaties kunnen aanhaken. Een uitdaging is om iedereen mee te krijgen, want het woningbezit in de regio is nogal versnipperd tussen koop en huur.”

Maatschappelijk relevant

Als coöperatieve bank, met leden in plaats van aandeelhouders, investeert Rabobank een groot deel van het coöperatief dividend, ofwel winst, weer in projecten met maatschappelijke relevantie.  Remco Boer: “Onze leden bepalen waar het ‘coöperatief dividend’ naartoe gaat. Grotendeels besteden we dit in de regio West Betuwe. Zo hebben we een breed programma om verenigingen en initiatieven te ondersteunen, variërend van het Fruitcorso tot sportclubs en culturele activiteiten als Appelpop, omdat ze allemaal een belangrijke verbindende rol vervullen.”

Zichtbaarheid, nabijheid en toegankelijkheid verankeren de Rabobank in de regio. Zo opende de bank onlangs nog een nieuw filiaal in het winkelgebied in Tiel. “Hoewel Covid-19 ons dwingt tot afstand houden, weten we elkaar desondanks nog steeds te vinden. Waar dat mogelijk is fysiek, waar het niet mogelijk is met behulp van digitale hulpmiddelen. Wat betreft de mogelijkheden voor persoonlijk intermenselijk contact hopen wij, zoals veel mensen, dat snel andere tijden aanbreken”, besluit Remco Boer.

Rabobank West Betuwe heeft vestigingen in vier woonkernen; het adviescentrum in Geldermalsen en verkoopkantoren in Culemborg, Opheusden en Tiel. Raadpleeg www.rabobank.nl voor adressen en openingstijden.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.