Deze fouten in de boekhouding wil je echt niet maken

26 juli 2024 15:06

Deze fouten in de boekhouding wil je echt niet maken

Laten we eerlijk zijn: de boekhouding is niet ieders favoriete bezigheid. Toch is het een cruciaal onderdeel van elk bedrijf. Of je nu een startende ondernemer bent of al jaren meedraait, fouten in de boekhouding kunnen grote gevolgen hebben. In deze blog nemen we samen met Numbr de meest voorkomende boekhoudblunders onder de loep. Herken jij jezelf in een van deze?

1. Uitstelgedrag: de grootste boosdoener

We trappen af met de nummer één fout bij veel boekhoudingen: alles op het laatste moment doen. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Veel ondernemers schuiven de boekhouding voor zich uit tot het echt niet anders kan. Gevolg? Stress, haastwerk en een grotere kans op fouten. Tip: plan regelmatig tijd in voor je administratie of kies voor het uitbesteden van je boekhouding. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn.

2. Bonnetjes kwijt? Daar gaat je aftrekpost

Het lijkt zo onschuldig: dat kassabonnetje dat in je broekzak belandt en vervolgens in de was eindigt. Maar vergis je niet, al die kleine uitgaven tellen op. En zonder bewijs kun je ze niet als bedrijfskosten opvoeren. Investeer in een systeem om je bonnetjes te bewaren. Er zijn handige apps waarmee je ze direct kunt scannen.

3. Privé en zakelijk door elkaar halen

Het is verleidelijk om die nieuwe laptop deels privé te gebruiken. Of om die etentje met een vriend toch maar als zakenlunch te boeken. Maar pas op: de Belastingdienst kijkt hier streng naar. Houd zakelijk en privé gescheiden, ook in je boekhouding. Het bespaart je een hoop hoofdpijn bij een eventuele controle.

4. De btw-aangifte: een bron van verwarring

De btw-aangifte is voor veel ondernemers een struikelblok. Te laat indienen, verkeerde bedragen invullen, of vergeten bepaalde posten mee te nemen: het zijn veelvoorkomende missers. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de regels en deadlines. Twijfel je? Schakel dan een boekhouder in.

5. Geen back-up maken

Stel je voor: je computer crasht en ineens ben je al je boekhoudgegevens kwijt. Een nachtmerrie voor elke ondernemer. Toch vergeten veel mensen regelmatig een back-up te maken. Investeer in een goede cloudoplossing of externe harde schijf. Je administratie is te waardevol om te verliezen.

6. Verkeerd categoriseren van uitgaven

Is die nieuwe smartphone nu een bedrijfsmiddel of kantoorkosten? Het correct categoriseren van uitgaven is essentieel voor een goede boekhouding. Fouten hierin kunnen leiden tot onjuiste rapportages en zelfs problemen met de Belastingdienst. Neem de tijd om je uitgaven goed te categoriseren.

7. Geen financiële planning maken

Een goede boekhouding gaat verder dan alleen het bijhouden van inkomsten en uitgaven. Het biedt ook inzicht in je financiële gezondheid en helpt bij het maken van toekomstplannen. Toch vergeten veel ondernemers dit aspect. Maak regelmatig een financiële planning en gebruik je boekhouding om weloverwogen beslissingen te nemen.

Herken je jezelf in een of meerdere van deze fouten? Maak je geen zorgen, je bent zeker niet de enige. Het goede nieuws is dat al deze fouten te voorkomen zijn. Met de juiste aanpak, tools en eventueel professionele hulp kun je je boekhouding transformeren van een noodzakelijk kwaad naar een waardevol bedrijfsinstrument.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.