De verschillende soorten verzuim op een rij
1 mei 2024 11:05
Wist je dat ziekteverzuim wordt onderverdeeld in verschillende kleuren en lengtes? Na het lezen van dit artikel weet je precies wat ‘grijs verzuim’ is en wanneer we spreken van ‘kort verzuim’.
De verschillende verzuimkleuren
Er zijn vier verzuimkleuren: wit, grijs, zwart en roze. Deze kleuren helpen je te herkennen met welk soort verzuim je als werkgever te maken hebt.
Wit verzuim
Wit verzuim is een veelvoorkomende verzuimsoort: ongeveer 30% van het totale ziekteverzuim is wit verzuim. Bij wit verzuim is een medewerker ziek en kan daardoor niet werken. De medewerker is dan (tijdelijk) arbeidsongeschikt. Bijvoorbeeld door griep, een operatie of een hartinfarct. De medewerker krijgt dan ziekteverlof.
Grijs verzuim
Bij grijs verzuim is de medewerker ziek, maar is het nog wel mogelijk om (sommige) werkzaamheden uit te voeren. Een medewerker kan er dan voor kiezen om zich wel of niet ziek te melden. Als werkgever kun je proberen om een goede inschatting te maken van de situatie: misschien kan de medewerker bepaald werk nog wel doen, eventueel met aanpassingen?
Zwart verzuim
Zwart verzuim is een vorm van fraude. Een medewerker meldt zich ziek, maar is niet echt ziek en dus ook niet arbeidsongeschikt. Een voorbeeld hiervan is een medewerker die zich ziekmeldt in een periode waarvoor zijn of haar verlof eerder is afgewezen.
Roze verzuim
Bij roze verzuim is een medewerker wel aan het werk, maar presteert hij of zij niet meer zo goed. Bijvoorbeeld doordat de werkdruk te hoog is.
De verschillende verzuimlengtes
Hoe lang een medewerker ziek is, verschilt per situatie. En daarmee verschilt ook hoeveel invloed het verzuim heeft op je bedrijf. Om hierin goed inzicht te krijgen, wordt onderscheid gemaakt tussen drie verzuimlengtes.
Kort verzuim
Kort verzuim is de meest voorkomende vorm van verzuim. Een medewerker is dan minder dan een week ziek, bijvoorbeeld door griep.
Middellang verzuim
Is een medewerker langer dan een week, maar korter dan zes weken ziek? Dan gaat het om middellang verzuim. Een voorbeeld hiervan zijn ernstige rugklachten, waardoor een medewerker niet kan werken.
Lang verzuim
Bij langdurig verzuim kan een medewerker langer dan zes weken niet werken door ziekte. Bijvoorbeeld door een burn-out.
Meer lezen over dit onderwerp?
Benieuwd hoe je als werkgever kort, middellang en lang verzuim onder medewerkers kunt voorkomen? Verzuimspecialist Sazas geeft praktische tips.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.