‘De Oriëntatiecarrousel is precies wat de arbeidsmarkt nú nodig heeft’
30 maart 2022 16:18
In tijden van arbeidsmarktkrapte is het matchen van werkgevers en potentiële werknemers belangrijker en tegelijkertijd lastiger dan ooit. Initiatieven om de kloof te dichten zijn er volop. Zoals daar is: de Oriëntatiecarrousel. Het instrument van Leerwerkloket Midden-Gelderland brengt bedrijven en kandidaten met verschillende achtergronden op een laagdrempelige manier bij elkaar én helpt werkgevers om aan hun SROI-verplichting te voldoen.
Waar sommige branches kampen met een chronisch tekort aan nieuwe aanwas, buitelen in andere sectoren werkzoekenden juist massaal over elkaar heen. De oorzaken van de mismatch op de arbeidsmarkt zijn nagenoeg bekend. Potentiële werknemers hebben vaak niet de goede opleiding, de juiste papieren of last van keuzestress, bang om (weer) voor de ‘verkeerde’ baan te gaan. Werkgevers op hun beurt zoeken het schaap met de vijf poten, sturen puur op kwaliteitseisen of zijn door gebrek aan handjes niet in staat begeleiding te bieden.
Tijd voor gerichte actie dus, vonden ook adviseur Leerwerkloket Midden-Gelderland Dorry Willemsen en haar collega’s. “De laatste jaren lieten opvallend veel kandidaten weten dat ze zich graag op de arbeidsmarkt wilden oriënteren, maar nergens ‘een ervaring’ konden opdoen. Terwijl we wisten dat er in ons werkgebied genoeg bedrijven moesten zijn die openstonden voor talent, al dan niet met ervaring. Om vraag en aanbod gericht bij elkaar te brengen, is toen de Oriëntatiecarrousel ontwikkeld.”
Trucker in de zorg
Voor kandidaten uit de ‘bak’ van het Leerwerkloket – het samenwerkingsverband tussen gemeente, ROC en UWV – is de matchingtool een ideale manier om zichzelf te laten zien. Willemsen: “Vorig jaar meldden zich zo’n 100 mensen aan, onder wie scholieren, jobhoppers, uitkerings-, WIA- en Wajong-gerechtigden, voormalig zelfstandigen, statushouders en ervaren 50-plussers. Een aantal heeft intussen een tijdelijke arbeidsovereenkomst, anderen volgen een leerwerktraject of zijn versneld omgeschoold en elders aan de slag gegaan.” ‘Typisch Oriëntatiecarrousel’ vond Willemsen de trucker die graag de zorg in wilde. “Voor hem was het, gezien zijn leeftijd, nu of nooit. Het contact was snel gelegd, de snuffelstage zo geregeld. Iets wat-ie nooit had verwacht.”
SROI-verplichting wegstrepen
Waar aanvankelijk vooral bedrijven uit typische ‘kraptesectoren’ als de zorg en de techniek meededen, draaien intussen ook SROI-plichtige werkgevers mee in de Oriëntatiecarrousel. Dat heeft zo zijn voordelen, weet John Kemper, accountmanager Social Return bij gemeente Arnhem. “Sinds de verbreding van ons aanbod, krijgen kandidaten de kans om zichzelf te laten zien bij meer bedrijven die op hun beurt hun SROI-verplichting kunnen wegstrepen. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Niet alle bedrijven hebben trouwens vacatures, maar kunnen zich zo wél maatschappelijk profileren.”
We mogen weer!
En dat profileren kan na een verplichte ‘online’ periode eindelijk weer offline, tot grote vreugde van Willemsen. “Op 21 april a.s. organiseren we na lange tijd een live Oriëntatiecarrousel op ROC Rijn IJssel, voor ‘Zorg & Welzijn’. Driestroom, Iriszorg en Entrea Lindenhout doen mee, Attent Zorg en Pluryn waarschijnlijk ook. Verder zijn er adviseurs van ‘Sterk in je Werk’, mensen van de Werkgeverij en ROC-docenten aanwezig om van alles te vertellen.”
Eerste indruk
Intussen bereiken Willemsen verzoeken om versneld een ‘horecacarrousel’ te draaien. “We moeten stevig aan de bak om zoveel mogelijk matches te realiseren, ook in andere branches.” Kemper: ”De Oriëntatiecarrousel is daarvoor het ideale instrument. Het biedt kandidaten een eerste indruk waar niets tegenop kan én helpt werkgevers vandaag aan het personeel van morgen. Precies wat de arbeidsmarkt nu nodig heeft.”
Meer informatie
Bel Dorry Willemsen (06-41814626)
of John Kemper (06-23559312)
Tekst: Pieter Matthijssen // Fotografie: Jacques Kok
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.