“De missing link tussen onderwijs en bedrijfsleven”
31 januari 2017 09:16
In juni 2015 werd Het Groene Brein Roots gelanceerd. Het Groene Brein Roots is een initiatief van Het Groene Brein - een netwerk van ruim 115 wetenschappers dat ondernemers ondersteunt richting de nieuwe economie. Roots verbindt als netwerkorganisatie progressieve onderwijsinstellingen en vooroplopende bedrijven aan elkaar om de transitie naar de nieuwe economie te versnellen. Dat doet zij o.a. via Finding Roots: een negen maanden durend actieprogramma in Zeeland, waarbij vijftien jongeren zich focussen op persoonlijk, authentiek leiderschap op het gebied van duurzaamheid. Het programma wordt ondersteund door DuurzaamDoor en de provincie Zeeland. Andere lopende projecten zijn de Versnellerfiets en Future Quest . Wat heeft Het Groene Brein Roots tot nu toe opgeleverd?
Finding Roots
Negen jongeren van mbo Scalda deden mee aan het programma dat inmiddels is afgerond, en zij hebben dit volgens Ira von Harras, medeoprichter Het Groene Brein Roots, hard nodig: “Ik werk in het mbo en miste de aansluiting met het werkveld.” Imke Elstak, projectleider van Finding Roots beaamt dit: “Het mbo is vooral ingericht als een voorportaal van het hbo. Wij wilden een verbinding met het bedrijfsleven leggen voor de studenten die wél direct aan het werk gaan. Scholen zouden veel meer kunnen samenwerken met bedrijven.” Ook zes jongeren van hbo HZ University of Applied Sciences deden mee aan Finding Roots. Von Harras: “In overleg met de jongeren hebben we het programma samengesteld. We wilden dat zij enthousiast zouden zijn over de programmaonderdelen. De groep volgde workshops en gastlessen en woonde een lezing bij. Een hoogtepunt was een reis naar de klimaattop in Parijs.”
Leiderschap
Het programma draait om authentiek leiderschap. Elstak: “We hebben ons niet zo zeer gericht op traditioneel leiderschap. Wel op hoe je vanuit eigen waarde en talent de leiding kunt nemen over je eigen leven en je eigen keuzes. En hoe je daarmee impact hebt op je omgeving.” Von Harras: “Tijdens een stiltewandeling en meditatie hebben we ervaren hoe wij in het kader van duurzaamheid het beste uit onszelf kunnen halen.”
De Versnellerfiets
In deze campagne haalde Het Groene Brein Roots samen met Platform Bèta Techniek innovatieve ideeën op voor de wereld van morgen. De gezamenlijke missie van beiden is het stimuleren van samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven voor een innovatie en versterking om zo hard mee te werken aan een nieuwe economie.
De Versnellerfiets reisde van Middelburg naar Emmen en van Leiden naar Boxmeer. Ze stonden in bibliotheken, gemeentehuizen, boerderijen en natuurlijk scholen. En wat zijn er mooie ideeën opgehaald. Een professioneel expertteam heeft ieder idee twee stappen verder gebracht.
Beroepen in 2050
Pascal Elegeert is coördinator bij Switch en bereidt samen met Het Groene Brein Roots de virtual reality experience Future Quest voor. Elegeert: “We richten ons op 2050: het jaar waarin de nieuwe economie genesteld moet zijn.
Daar willen we mbo-studenten op voorbereiden. We verwachten dat beroepen zullen verschijnen en verdwijnen. We willen de studenten een realistisch toekomstbeeld voorschotelen. En daarin een verbinding leggen met een circulaire economie. Hoe we dat precies gaan invullen is nog niet duidelijk maar het idee is een 3D-film of animatie, en een lespakket met de skills en competenties voor de toekomst.” Elegeert hoopt Future Quest in april 2017 te lanceren. Scholen kiezen zelf of ze het willen gebruiken.
DuurzaamDoor is een van de belangrijkste partners van Het Groene Brein Roots en steunt haar in alle vormen die denkbaar zijn.
Meer info: www.hetgroenebrein.nl
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.