De communicatie op het werk verbeteren: Roos van Leary + SWOT analyse

6 december 2024 10:30

De communicatie op het werk verbeteren: Roos van Leary + SWOT analyse

De SWOT analyse is een zeer bekend model, terwijl de Roos van Leary een stuk onbekender is. In dit artikel bekijken we hoe een combinatie van deze twee methodes kan helpen om de onderlinge communicatie op het werk te verbeteren.

Korte introductie over de Roos van Leary

Laten we starten met een korte introductie over de Roos van Leary. Ooit bedacht door Timothy Leary, die dit model al publiceerde in 1957. Het is echter een tamelijk ingewikkelde methode, die veel veranderingen heeft ondergaan in de loop der jaren. In dit artikel bekijken we een moderne en vereenvoudigde versie.

We bekijken ook hoe je de Roos van Leary en de SWOT analyse samen kunt gebruiken, om je eigen gedragsstijl te achterhalen (en die van anderen) en voor het soepeler laten verlopen van de onderlinge communicatie.

Roos van Leary + SWOT analyse

De Roos van Leary is een manier om meer te weten te komen over de soorten menselijk gedrag, maar ook voor het voorspellen van reacties. Menselijk gedrag is volgens deze methode in te delen in vier gedragssoorten (boven, samen, onder en tegen), die in een cirkel worden geplaatst. Iedere gedragssoort bestaat uit twee gedragsstijlen:

  • Boven-gedrag: concurrerend en leidend
  • Samen-gedrag: helpend en meewerkend
  • Onder-gedrag: afhankelijk en teruggetrokken
  • Tegen-gedrag: opstandig en offensief

Op basis hiervan kun je jouw eigen gedrag, maar ook dat van iemand anders indelen om hier vervolgens op in te spelen. Dit maakt de onderlinge communicatie een stuk makkelijker, aangezien je weet waar bijvoorbeeld een bepaalde reactie vandaan komt en je deze zelfs kunt voorspellen. Hiervoor moet je eerst achterhalen welk gedragsstijl bij jezelf past.

Gebruik nu de SWOT analyse om een onderwerp te bepalen om binnen het team te bespreken. Je kunt dit doen over de organisatie in het algemeen, maar in dit geval nemen we even “vergaderingen” als uitgangspunt. Iets waar iedere organisatie en team mee te maken krijgt. Begin samen met het creëren van een SWOT analyse over dit onderwerp, om erachter te komen wat de Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threaths zijn. Hieruit komen de onderwerpen voort die extra aandacht nodig hebben en vervolgens kunnen worden besproken, waarbij de Roos van Leary dus een rol zal spelen.

Praktijkvoorbeeld

Door de SWOT analyse zijn jullie erachter gekomen dat de voorbereiding van vergaderingen onvoldoende is (een zwakte). De bedoeling van het gesprek is om samen oplossingen te vinden en van deze zwakte een kwaliteit te maken. Lucy begint het gesprek en toont een dominerende gedragsstijl (bovengedrag). Ze geeft aan dat anderen de vergaderagenda te laat opstellen.

Aan de hand van de gedragsstijlen van de aanwezigen kunnen de reacties worden voorspeld. Iemand met tegengedrag zal zich bijvoorbeeld aangevallen voelen of zich mogelijk opstandig gedragen. Iemand met ondergedrag zal waarschijnlijk helemaal niet reageren of meegaan met Lucie.

De manager zal hier vervolgens dus op inspelen en aan Peter vragen (die de gedragsstijl volgend heeft) om iets te bedenken dat de situatie zal verbeteren. Aan Mirjam (die de gedragsstijl opstandig heeft) vraagt de manager juist wat er wel goed verloopt.

Door inzicht te hebben in de verschillende gedragsstijlen is het makkelijker om bepaald gedrag te voorspellen en ervoor te zorgen dat de onderlinge communicatie tijdens een discussie of gesprek beter en efficiënter wordt. Mocht je geen onderwerp weten, dan biedt dit artikel wellicht inspiratie.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.