Circulair bouwen mét biodiversiteit

12 april 2022 14:13

Circulair bouwen mét biodiversiteit

Nederland wil in 2050 een 100 procent circulaire economie hebben en in 2030 moet 50 procent minder aan primaire grondstoffen worden gebruikt. De bouwsector heeft hierin een belangrijke rol én grote uitdaging gezien de flinke bouwopgave. Om dit voor elkaar te krijgen moet het roer om.

Gelukkig gebeurt er al veel op het gebied van circulair bouwen, maar we zijn er nog niet. Grondstoffen in de keten moeten zoveel mogelijk behouden blijven en er zal steeds meer gebruik gemaakt gaan worden van biobased grondstoffen. Deze biobased grondstoffen kunnen gewonnen worden uit reststromen, maar bestaan ook uit gewassen die hier speciaal voor geteeld worden zoals bijvoorbeeld hennep, vlas, stro, olifantengras en hout. De laatstgenoemde speelt een erg belangrijke rol bij circulaire bouw.

Een toenemend gebruik van deze biobased grondstoffen zorgt voor een toenemende vraag. Een toename van teelt en oogst kan op den duur problemen opleveren zoals (nog meer) verlies van biodiversiteit en uitputting van de bodem, toenemende concurrentie van grond en niet kunnen voldoen aan de vraag. Naast de circulaire bouwopgaven hebben we ook nog meer grote opgaven zoals herstel van gebiedseigen biodiversiteit, verbeteren van bodem- en waterkwaliteit, terugdringen van stikstof en CO2-uitstoot, energietransitie en klimaatadaptatie. Hoe zorgen we er met elkaar voor dat al deze verschillende opgaven elkaar versterken?

Dat kan alleen als we de verschillende opgaven aan elkaar koppelen. Door het toepassen van natuurinclusieve landbouw, natuurinclusieve bosbouw én natuurinclusieve circulaire bouw kan de inheemse natuur herstellen, biodiversiteit weer toenemen en wordt het systeem daarmee ook toekomstbestendig voor volgende generaties. Goede samenwerking tussen de verschillende sectoren en vakinhoudelijke kennis is hierbij essentieel. Het vraagt om een goede landinrichting, juiste functies op de juiste plek, met aandacht voor korte ketens, korte afstanden tussen groeiplek en verwerkingsplekken, kennis van ecologie en (gebiedseigen) soorten, met daarbij aandacht voor het landschapsecologische systeem. Een enorme uitdaging waar we voor staan, maar een die we met beide handen nu moeten aanpakken! «

Kim Klaassen Bos
Kiemt
www.kiemt.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.