Bij letselschade helpen juridische experts bedrijfscontinuïteit te waarborgen

5 september 2022 09:35

Bij letselschade helpen juridische experts  bedrijfscontinuïteit te waarborgen

Slachtoffer worden van een ongeval heeft flinke emotionele impact. Ook heeft het voor een ondernemer (met name zzp’er) die letselschade oploopt vaak verstrekkende financiële gevolgen. Schade die lastig te begroten is. Letselschade-advies inroepen van juridische experts is een logische en verstandige zet.  

Wat is letselschade?

Wie door toedoen van een ander letsel oploopt en kampt met materiële of immateriële schade, heeft letselschade. Het slachtoffer kan deze letselschade claimen bij degene die verantwoordelijk is voor het letsel. De geldelijke claim is een compensatie voor de geleden schade.

Als je als ondernemer letsel oploopt, is de noodzaak voor snelle hulp groot. Zeker als het grote impact heeft. Als bijvoorbeeld bedrijfsactiviteiten gestaakt of op een lager pitje gezet moeten worden. Vaste bedrijfskosten lopen door, waardoor het belangrijk is om de letselschadeprocedure zo snel mogelijk te starten.   

Pijn, angst, ontreddering, verwarring, spanning… Na een ongeval heb je met dergelijke emoties te maken. Vaak staat je hoofd niet gelijk naar het indienen van een schadeclaim. Een letselschadezaak is bovendien complex en vergt veel tijd. Allemaal redenen om het verhalen van de schade aan experts over te laten.  

Start met een gratis telefonisch adviesgesprek 

Hoe pak je het claimen van letselschade aan? Is dat ingewikkeld? Nee, niet als je het uitbesteedt. Start met het inwinnen van letselschade-advies. Bij een grote rechtsbijstandsverzekeraar kan dit heel eenvoudig via een gratis telefonisch adviesgesprek. Daarna weet je of het haalbare kaart is om een zaak te starten en of het kosteloos gedaan kan worden.  

Gratis hulp bij letselschade claimen

Kosteloos? Jazeker! Wettelijk is geregeld dat je recht hebt op gratis juridische advies en hulp bij letselschade. Er zit geen addertje onder het gras. De juridische kosten moeten ook door de aansprakelijke tegenpartij worden betaald.  Eigenlijk logisch, want anders zou een slachtoffer opdraaien voor zijn eigen schade en voor de juridische kosten. Een causaal verband tussen het ongeval en de schade en aansprakelijkheid van de tegenpartij zijn belangrijke voorwaardes voor het starten van een procedure. Ook mag het ongeval niet langer dan vijf jaar geleden gebeurd zijn.

Welke schade verhalen?

Ongevallen zijn er in soorten en maten. Van een bedrijfsongeval, verkeersongeval en medische fouten tot  letsel door losliggende stoeptegels en een hondenbeet. De ontstane letselschade is te verdelen in:

- materiële schade, schade die direct in geld uit te drukken is. Vormen van financiële schade zijn bijvoorbeeld: medische kosten, inkomensschade, kledingschade, kosten voor huishoudelijke hulp en schade aan auto of fiets.

- immateriële schade, niet direct in geld uitdrukbare schade. Pijn, verdriet of verminderde levensvreugd bijvoorbeeld. De compensatie daarvoor wordt ook wel smartengeld genoemd. Hoe hoog het bedrag is, hangt van veel factoren af. Overigens worden in Nederland, in tegenstelling tot wat veelal wordt gedacht - geen immens hoge bedragen uitgekeerd.

Uit welke stappen bestaat een letselschadezaak? 

- Aansprakelijk stellen van de tegenpartij.   

Zodra de letselschadejurist de situatie in kaart heeft gebracht, stelt hij aan de hand van de  verzamelde gegevens de tegenpartij aansprakelijk.

- Berekening huidige en toekomstige schade.

De jurist begeleidt het slachtoffer en onderbouwt de schadeclaim.

- Juridische discussies voeren over de hoogte van de schadevergoeding.

Zodra de aansprakelijkheid is erkend, wordt de hoogte van de schadevergoeding bepaald. De letselschade-expert onderhandelt met de tegenpartij op basis van feiten en inhoud.

- Voorschotten aanvragen.

Voor bepaling van de definitieve schadevergoeding, worden een of meerdere voorschotten gevraagd en betaald. 

- Vaststellen definitieve schadevergoeding.

Pas zodra iemand volledig hersteld is, wordt het definitieve bedrag bepaald. Als klachten niet verdwijnen zal een medische deskundig onderzoek hieraan voorafgaan, om de (toekomstige) schade te bepalen.

- Vaststellingsovereenkomst.

De zaak eindigt met een vaststellingsovereenkomst die wordt opgesteld: het bewijs dat alle betrokken partijen overeenstemming hebben bereikt. Als partijen er niet uitkomen, volgt een advies over het wel of niet volgen van een gerechtelijke procedure als vervolgstap.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.