Betere arbeidsomstandigheden door praktijkgerichte ergonomie
10 december 2018 16:44
Maik Passchier is in 2016 gestart met Ergo Webshop. Het was een logische stap die voortkwam uit zijn andere bedrijf wat hij tien jaar eerder heeft opgestart en waarmee hij nog steeds heel actief is: AMA Milieuadvies, Arbo & MVO.
‘Een stukje techniek knopen aan een stukje mens’
Maik omschrijft AMA als een zakelijke dienstverlener voor het midden- en kleinbedrijf op het gebied van alles wat met Arbo en milieu te maken heeft. “Dat betekent dat het op milieugebied gaat om een milieuvergunningsaanvraag tot aan een handhavingsverzoek en alles wat daar tussenin zit, op Arbogebied van een risico-inventarisatie (RI&E) tot aan Interim HSE management.”, aldus Maik: “Uit de risico- inventarisaties kwamen de werkplekonderzoeken naar voren en van daaruit kwamen de adviezen naar voren om een ergonomisch toetsenbord, een goede muis of een monitorarm aan te schaffen, en meer van dat soort zaken. Omdat mij regelmatig de vraag gesteld werd waar deze producten te koop zijn, kwam ik op een gegeven moment op het idee om dat zelf te gaan regelen. Met Ergo Webshop naast AMA heb ik dienstverlening en producten uit elkaar getrokken en vanuit AMA worden er op deze manier automatisch orders gegenereerd voor Ergo Webshop.”
Maik gaat dieper in op de reden waarom hij ondernemer is in deze tak van sport en vertelt dat hij altijd wel met het menselijk lichaam bezig is geweest. Tijdens zijn studies Technische Bedrijfskunde en MTS Werktuigbouw heeft hij voor de bijverdienste als fitnessbegeleider en aerobic leraar in een sportschool gewerkt. Via zijn opleiding en bijbanen ‘knoopte hij een stukje techniek aan een stukje mens’, zoals hij het zelf mooi verwoordt. Dat heeft hij daarna nog eens versterkt doordat hij jarenlang bij een fietsenmaker heeft gewerkt, waar men voor kwaliteit ging en de fietser in het middelpunt stond in plaats van de verkoop. Er werd daar echt gekeken naar welke fiets het beste bij de klant paste en hoe de fiets op de juiste manier afgesteld kon worden om zo een optimale lichaamshouding te creëren.
“Er kwam in mijn hoofd zo’n diagonaaltje dat steeds groter werd”
Met Ergo Webshop is Maik in contact gekomen met Koninklijke Visio. Dit is een Nederlands expertisecentrum voor onderwijs, zorg en dienstverlening voor mensen met een visuele beperking. Visio biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs en wonen (red.).
De mensen van Visio kwamen bij Maik met de vraag of hij een tablethouder had. Toen hij bevestigend antwoordde, was de volgende vraag of hij die ook had voor een 21 inch tablet, omdat zo’n formaat noodzakelijk is voor slechtzienden. Maik: “Er kwam in mijn hoofd zo’n diagonaaltje dat steeds groter werd en ik besefte dat dat behoorlijk groot is!” Het gevolg was dat hij die uiteindelijk zelf ontworpen heeft. Het heet de ‘Vision Set’ en via het systeem kan een tablet van 21 inch met een gewicht van vijf kilogram aan een monitorarm opgehangen worden.
Maik: “Zo’n tablet, bijvoorbeeld een iPad Pro 12,9, moet dichtbij de ogen staan om daar goed gebruik van te kunnen maken en je kunt je voorstellen dat het heel vermoeiend is als je die constant op een afstand van tien tot vijftien centimeter van je gezicht moet vasthouden. De ‘Vision Set’ lever ik momenteel veel aan basisscholen waar ook slechtziende kinderen zijn. De iPad die in de monitorarm hangt, kan via software gekoppeld worden aan het digibord, zodat het betreffende kind het digibord één op één op de iPad kan zien.”
Gezondheid en leefbaarheid van mensen
Ik merk op dat het mooi is dat je op deze manier als ondernemer niet alleen bezig bent met geld verdienen, maar dat je ook nuttig bent voor de maatschappij, waarop Maik bevestigend reageert en daar terecht aan toevoegt dat dat sowieso geldt voor alles wat in zijn werk met arbeidsomstandigheden te maken heeft. “Je bent altijd met de gezondheid en de leefbaarheid van mensen bezig.”, aldus Maik: “En met name in de ergonomie vind ik dat erg leuk. Ik ben geen ergotherapeut, maar door mijn ervaring zie ik wel wanneer mensen wel of niet goed achter hun bureau zitten. En ik denk, doordat ik breder kijk dan menig ergotherapeut, dat ik het hele spectrum kan overzien.”
Hij legt uit dat hij met de bredere kijk bedoelt dat hij bijvoorbeeld kijkt hoe een bureau staat, omdat dat te hoog of te laag kan staan. Maar ook of het bij een raam staat en hoe het zit met tocht op de werkvloer. Om echt een goed beeld te krijgen, kijkt hij ook altijd op een afstand van een meter of vijf hoe mensen achter hun bureau zitten, zodat hij niet alleen maar gefocust is op de kleine werkplek, zoals hij dat zelf omschrijft. Door zijn jarenlange ervaring kan hij van daaruit vrij snel een balans opmaken en ziet hij wat er wel of niet veranderd moet worden. Maik: “Ik ben ook heel goed in staat om op korte termijn de werkplek zodanig in te richten, dat het zonder grote investeringen wel goed werkbaar is. En dat wordt als zeer prettig ervaren.”
Als voorbeeld noemt hij een werkplekonderzoek waarbij een man op een stoel zat die alleen omhoog en omlaag kon en naar voren en naar achteren. Deze stoel voldeed totaal niet aan de huidige ergonomische maatstaven. Maar de man zat er lekker op en had geen klachten. Maik zag wel dat de stoel iets omhoog moest en hij heeft het bureau en het computerscherm op de juiste hoogte gezet. De man was er blij mee en Maik heeft in het rapport gezet dat de stoel zeer beperkt verstelbaar was, maar dat het geen klachten opleverde en dat de stoel dus niet vervangen hoefde te worden. “Dit bespaarde mijn opdrachtgever de aanschaf van een nieuwe stoel,”, aldus Maik: “maar aan de andere kant ben ik wel zo dat als een stoel niet goed ingesteld kan worden en dat wél klachten oplevert voor de persoon in kwestie, het mij niet uitmaakt hoe duur die stoel is en of die er net staat, maar dan zeg ik het ook!”
Geen slager die zijn eigen vlees keurt
Als ik zeg dat ik me kan voorstellen dat hij vanuit AMA door de combinatie met Ergo Webshop soms in een spagaat komt, omdat je als ondernemer nu eenmaal omzet wilt genereren, antwoordt Maik zeer beslist: “Nee, daar is absoluut geen sprake van! Zo ervaar ik dat helemaal niet. Ik ben geen slager die zijn eigen vlees keurt, maar help mijn klanten in de eerste plaats aan duurzame oplossingen. Ik zie het zelf als een ‘one-stop-shop’ waarbij de kwaliteit voor de commercie gaat!”
Doordat Maik met AMA een adviserende functie heeft en, zo nodig, via Ergo Webshop in de benodigde producten kan voorzien, ziet hij het zelf meer als een ‘all in one solution’: “De klant hoeft niet verder te zoeken. Hij krijgt een advies en naar aanleiding daarvan is het gelijk een soort uitrollen van oplossingen. Daarbij vind ik het heel belangrijk dat mensen ervaren wat een bepaald product doet. Als ik een ergonomisch toetsenbord of ergonomische muis adviseer, ga ik vervolgens niet zeggen welke ze moeten nemen. Er zijn diverse varianten in verschillende prijsklassen en ik laat de keuze daarin aan de klant, die er gewoon een aantal kan uitproberen. Hetzelfde geldt voor een bureaustoel. Een standaard stoel kost rond de vijfhonderdvijftig euro en dat is een prima stoel, maar ik heb ook een héle goede die nog veel beter instelbaar is en die kost negenhonderd euro. Die zet ik ook niet neer en ‘factuur erbij’, maar die stel ik in voor de klant en daar gaat hij eerst maar eens twee weken op zitten. Dan kijken we wel weer verder.”
Wat Ergo Webshop onderscheidt van concullega’s is het feit dat Maik zich niet strikt aan één productielijn houdt, maar er juist voor gekozen heeft om met meerdere leveranciers te werken en daarbij die producten uit te kiezen waar hij zelf voor honderd procent achter staat. Commercieel gezien is dat voor hemzelf niet altijd even handig, maar het past wel in zijn beleid waarbij kwaliteit op de eerste plaats staat.
Naast de eerder genoemde producten kun je bij hem ook terecht voor CPU houders, documenthouders, laptophouders, monitorstandaards, voetensteunen en diverse zitoplossingen, zoals de zit- en stastoel.
“Reken maar uit wat een zieke werknemer per dag kost!”
Als Maik met AMA Milieuadvies, Arbo & MVO een bedrijf bezoekt, kan de betreffende ondernemer rekenen op een no-nonsense benadering en een gedegen en eerlijk advies. Maik is niet zo van de theoretische oplossingen met bijbehorende papieren rompslomp, maar is meer een man van de praktische inpasbare oplossingen. Hoewel hij het niveau heeft van een Hoger Veiligheidskundige, heeft hij er in het verleden bewust voor gekozen om een Middelbaar Veiligheidskundige te worden, omdat MVK-ers veel meer praktijkmensen zijn dan de theoretische HVK-ers. “HVK sluit niet aan bij de bedrijven waar ik kom en wíl komen.”, aldus Maik: “Een Hoger Veiligheidskundige is veel analytischer en kost de ondernemer ook nog eens veel meer qua uurtarief.”
Hij legt uit dat een ondernemer verder van hem kan verwachten dat, juist door zijn technische achtergrond als werktuigbouwkundige en technisch bedrijfskundige, hij niet met een ‘super specialistische Arbobril’ en een ‘super specialistische milieubril’ naar het bedrijf kijkt. Hij voelt zich meer de sparringpartner van de ondernemer en denkt met hem mee.
Maiks adviezen qua arbeidsomstandigheden beperken zich bepaald niet alleen tot kantoorruimtes. Hij komt ook in productiehallen waar hij kijkt hoe mensen achter de lopende band staan en heeft dan bijvoorbeeld ook te maken met onderwerpen als blootstelling aan geluid of gevaarlijke stoffen.
Als ik me afvraag wat het financiële voordeel is voor een ondernemer om van Maik zijn diensten gebruik te maken, antwoordt hij heel doeltreffend: “Reken maar uit wat een zieke werknemer per dag kost!” Hij voegt daaraan toe dat na zijn risico-inventarisatie de kans zeer groot is dat hij verbeterpunten heeft gevonden die het percentage aan ziekteverzuim omlaag kunnen brengen, waardoor diezelfde risico-inventarisatie geen kostenpost meer is, maar een investering. Als interessante bijkomstigheid benoemt hij het feit dat wanneer een ondernemer aandacht besteedt aan de werkplekken van zijn personeel, de medewerkers zich gewaardeerd voelen waardoor het arbeidsethos, de vanuit een persoonlijke ethiek voortspruitende wil om te werken (red.), enorm omhoog gaat en er direct al voor zorgt dat de kans op verzuim kleiner wordt.
De ergonomische Arbo-Milieu cirkel is rond
Qua kennis is Maik zelf heel breed georiënteerd, maar daarnaast heeft hij een uitgebreid netwerk van specialisten om zich heen waar hij nauw mee samenwerkt. Hij noemt als voorbeeld de VCA voor de aannemerij: “In de bouwwereld heb je maken met VCA Certificaten. Dat doe ik niet zelf, maar daar heb ik een dame voor die gespecialiseerd is in VCA en via haar zijn die certificaten in een paar dagen geregeld. En ze komt, zoals elke specialist die ik inhuur, onder de vlag van AMA bij mijn klant, zodat die met één partij te maken heeft en haar bijdrage wordt verwerkt in één totaalfactuur.” VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers (red.) Hij geeft nog een voorbeeld: “Voor bijvoorbeeld milieuvergunningen, in verband met eventueel geluidsoverlast richting de omgeving van het bedrijf, heb je soms geluidsonderzoeken nodig en daarbij maak ik gebruik van de diensten van een specialistisch akoestisch onderzoeker die met zijn kennis van zaken ervoor zorgt dat het vergunning technisch allemaal netjes dichtgetimmerd wordt.”
Op de website van AMA staat niet voor niets: ‘AMA loodst uw bedrijf veilig door wet- en regelgeving op het gebied van Arbo, Milieu en MVO. Als uw huisspecialist staan wij u bij op organisatorisch en technisch vlak. Ook voor communicatie met de overheid is AMA de juiste partij. Wij kennen de weg in het woud van regelgeving en hebben een groot specialistennetwerk.’
Met daarbij Ergo Webshop als belangrijke toegevoegde waarde is de praktijkgerichte ergonomische Arbo-Milieu cirkel van Maik Passchier rond!
www.arbomilieuadvies.nl / www.ergowebshop.nl
Tekst: Leo Singor
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.