Ben je er wel echt aan toe om te stoppen? Of past pre-exit beter?
3 april 2023 14:23
De tijd is rijp: je wilt je bedrijf verkopen. Omdat je op leeftijd bent en je arbeidzame leven wilt afsluiten. Of omdat je meer aandacht wilt besteden aan hobby’s of familie. Je voelt je meer manager dan ondernemer, of ervaart het als een last om altijd ‘aan te staan’. Wat ook de reden is: bedrijfsverkoop it is. Maar ben je er wel echt klaar voor?
Wie gaat verkopen denkt veelal als eerste aan een bedrijfsovername. Hup, je bent in een keer van alles af en met de som geld kan het grote genieten beginnen. Dat is te kort door de bocht! De verkoop vraagt emotioneel veel van je; je doet het doorgaans eens in je leven en moet toch afscheid nemen van je ‘kindje’. Een pre-exit kan om deze, en ook om financiële redenen, dé beter passende oplossing zijn. Ter illustratie een praktijkvoorbeeld van Diligence, overnamespecialist met 25 jaar ervaring.
Casus verkoop groothandel
Tien jaar na de aankoop van een groothandel in meubilair kan ze meer dan tevreden zijn. Deze midden vijftiger heeft haar kindje tot volle wasdom laten komen. In omzet en resultaten is haar bedrijf flink gegroeid. Tijd om haar groeiende en bloeiende onderneming te verkopen.
Keihard heeft ze al die jaren gewerkt. Tot tevredenheid, maar van het altijd ‘aan moeten staan’ wil ze af. Het is tijd om het rustiger aan te doen. Dus wil ze haar bedrijf verkopen.
Diligence verzorgt alle voorbereidende werkzaamheden en na een aantal maanden staat de groothandel volledig in de ‘verkoopsteigers’. Niet voor lang, want in no time melden zich twee kopers. Een van hen doet een financieel aantrekkelijk bod. Klaar is Kees. Of toch niet?
Het bod is fraai, niettegenstaande start de twijfel. De koper in spe is vooral financieel gedreven; wil zo snel mogelijk zijn investering terugverdienen. Ook gaat hij heel voortvarend te werk. Waar een overdrachtstermijn van drie tot twaalf maanden gebruikelijk is, heeft deze nieuwe partij korter dan drie maanden voor ogen. Die kandidaat heeft zelf zoveel kennis en ervaring in huis dat ze het dan zelf wel kan rooien, laat ze weten.
Slik, reageert de verkopende partij, dit gaat allemaal wel heel snel. Ze wil minder druk op haar schouders, maar ja, binnen drie maanden helemaal zonder werk zitten is andere koek. Wil ze dat wel? Dit is een enorme omschakeling. Haar werk is op zich ook heel leuk en bevredigend. Daarbij: gunt ze deze partij haar kindje wel?
Tijd om met de overnamespecialist om tafel te zitten. De bakens worden verzet als ze tot de slotsom komen dat gelijk stoppen niet is wat ze wil. En dat gunnen ook een belangrijke rol speelt. De pre-exit strategie komt als best passende oplossing uit de bus.
Een paar maanden later wordt een geschikte kandidaat gevonden: een ‘jonge hond’, maar wel met passende werkervaring en goede commerciële skills. Dat laatste valt in uitstekende aarde, want de ‘oudere rot in het vak’ was al enige tijd op zoek naar meer commerciële slagkracht. Tot nu toe in de krappe arbeidsmarktvijver zonder succes. Tussen koper en verkoper is er meteen een klik, een uitstekende basis om een financieel plan op te tuigen.
Meestal wordt bij een pre-exit een nieuwe bv opgericht die alle aandelen overneemt, de zogeheten koopholding. De verkoper stort een deel van de aandelen in deze koopholding, evenals andere partijen: de bank en de nieuwe koper.
Deze casus steekt anders in elkaar. In plaats van de bank, leent de verkoper de koper een geldsom. Een risico, maar wel één die haar wat oplevert. Waar de bank nauwelijks rente geeft, betaalt de koper meer rente, een mooie financiële opsteker voor de eigenaresse van de groothandel. Bovendien is er bij inschakeling van de bank als kredietverlener een vergelijkbaar risico, want die wil immers ook zekerheid, in de vorm van een achtergestelde lening bij de verkoper.
Neemt niet weg dat het een bijzondere constructie is, een unieke situatie. De koper heeft 49 procent van de aandelen en de verkoper 51 procent. Hoe zij zich tot elkaar verhouden is zorgvuldig vastgelegd in een drag along and tag along regeling, waarin koper en verkoper afspreken hoe in de toekomst de aandelenverkoop gebeurt.
Sinds de pre-exit werkt de verkoper minder en is ze nog vijf jaar betrokken. Een tijd waarin ze haar opvolger naar hartenlust de fijne kneepjes zal leren. Hoe fijn is het dat ze haar ‘kindje’ in goede handen achter laat. Even zo mooi is dat ze er financieel ook beter uit komt, want de pre-exit constructie levert haar uiteindelijk een hogere verkoopopbrengst op.
Het eindresultaat: een welverdiende beloning voor de verkoper en een heerlijke gunning voor een jonge ondernemer.
Wat is een pre-exit?
Bij een pre-exit verkoop je eerst een deel van je bedrijf. Na een aantal jaren volgt de volledige bedrijfsovername. Als verkoper blijf je met je kennis en kunde nog een aantal jaren betrokken en profiteer je van de groei die je samen realiseert.
Voordelen van een pre-exit: geleidelijk afscheid voor de verkoper die bovendien vaak de mogelijkheid krijg zich te focussen op waarin zijn kracht en interesse zit. Personeel (dat in deze krappe arbeidsmarkt vaak cruciaal is) profiteert ook, doordat er doorgaans een geleidelijke omschakeling is. Ook qua financiering levert deze constructie profijt op, want de bankfinanciering gaat soepeler, doordat verkoper doorgaans ook investeert.
Een pre-exit is niet voor elke verkoper weggelegd en kent ook nadelen. Een kolfje naar de hand van overnamespecialist Diligence, die met raad en daad terzijde staat.
Ons gratis E-book ontvangen?
Vraag ons gratis E-book “Eerste hulp bij overnames” aan en je krijgt met enige regelmaat de nieuwste tips en ontwikkelingen in jouw inbox. Inclusief actuele bedrijfsprofielen en participaties.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.