“Ambtenaren zijn veel te bescheiden”
29 juni 2022 08:46
“Om ondernemers financieel tegemoet te komen, hebben we de huren van een aantal panden tijdelijk verlaagd”
De energietransitie, sport en het optimaliseren van de dienstverlening. Wethouder Jan van Dellen en zijn ambtenaren waren er volop mee bezig. En toen gooide de pandemie diep zwarte roet in het eten. Alles werd en moest van de ene op de andere dag anders. Jan van Dellen blikt terug op datgene wat er achter de schermen plaats vond. En dat was veel, heel veel.
“Net als de rest van de wereld overviel ook ons de gevolgen van de pandemie,” blikt Jan van Dellen terug. “Totdat corona onze maatschappij binnendrong en ons werk en onze levens een onverwachte wending gaf, waren we onder andere volop gefocust op de energietransitie. De omslag had een schaalsprong nodig, wat vroeg om het versneld toepassen en opschalen van innovaties. En ineens werd alles anders door corona. Van de ene op de andere dag werden we geconfronteerd met onder andere de horeca en winkels die dicht moesten, de evenementen, - en de sportsector die hun deuren moesten sluiten en vertwijfelde en angstige ondernemers met grote zorgen. Arnhem heeft ruim 18.000 ondernemers en maar liefst 300 sportverenigingen met 18.000 betrokkenen die in de sport sector werken. Zij zaten allemaal begrijpelijkerwijs met hun handen in hun haren.”
Snelle omschakeling
De ambtenaren waren gewend om op kantoor te werken met alle aanwezige faciliteiten. “Dat mocht van de ene op de andere dag niet meer. Alleen de mensen met cruciale functies zoals de baliemedewerkers mochten nog op kantoor werken. De rest moest vanuit huis hun werkzaamheden verrichten. Dat was moeilijk. Sommige medewerkers wonen klein, andere hebben kinderen en weer anderen hadden geen digitale faciliteiten zoals laptops of smartphones. Daar kwam bij dat het voor iedereen ineens een vreemde en ongebruikelijke situatie was. Even naar het bureau van een collega lopen, was er niet meer bij. Communiceren moest ineens op een totaal andere manier. Dat gold ook voor de communicatie met bewoners en ondernemers.” Weken van 80 uur werken volgden zich op. Niet alleen voor Jan van Dellen, maar ook voor veel van zijn ambtenaren. Soms werden zelfs nachten doorgehaald. “Ik heb diep, diep respect voor alle medewerkers. Iedereen heeft keihard zijn best gedaan om zo goed mogelijk met de situatie om te gaan en dat is gelukt. Megatrots ben ik op alle teams. Ik spreek dit heel nadrukkelijk uit, omdat de ambtenaren zelf veel te bescheiden zijn.”
5700 Tozo-uitkeringen
Jan van Dellen huurde 90 extra mensen in om de dienstverlening draaiende te houden. “Via het ondernemersloket hebben we afgelopen jaar onder andere 1000 ondernemers geholpen en 5700 tijdelijke uitkeringen verstrekt. De telefoons stonden roodgloeiend, elke dag weer. Niet alleen ondernemers belden met hun zorgen, ook de talloze medewerkers van de Arnhemse sportverenigingen hadden veel vragen.”
Maatregelen
Maar liefst 100 nieuwe maatregelen nam de gemeente tijdens en na de coronacrisis om onder andere het ondernemers, - en sportaanbod zo goed als mogelijk te continueren. Jan van Dellen: “Ik noem er een paar. De gemeente Arnhem is eigenaar van een aantal vastgoedobjecten. Om ondernemers financieel tegemoet te komen, hebben we de huren van een aantal panden tijdelijk verlaagd. In april 2020 zijn extra financiën van SOFA (Stichting Ondernemers Fonds Arnhem) in het leven geroepen om de economische schade voor Arnhemse ondernemers door het coronavirus zo veel mogelijk te beperken. In datzelfde jaar hebben we ook aan projecten en initiatieven naar voren gehaald die ervoor hebben gezorgd dat Arnhemse ondernemers alsnog omzet konden draaien. Een ander voorbeeld: veel organisaties op het gebied van evenementen, cultuur, sport, welzijn en zorg kunnen door het coronavirus ook nu nog niet altijd aan hun verplichtingen voldoen. Maatwerk om belastingen in gespreide termijnen werden daarom ingevoerd. En we blijven de subsidie in de daarvoor gestelde termijnen betalen, zodat partijen geen liquiditeitsproblemen krijgen. Qua horeca hebben we 95 procent van de terrasverruiming goedgekeurd. En last but not least: we hebben een herstelplan geschreven met een budget van 17 miljoen euro.”
Nieuw beweegconcept
Hoewel veel aandacht tijdens de coronatijd uitging naar de maatregelen van alle dag, koos Jan van Dellen er bewust voor om ook nieuwe projecten op te starten. “Sport en beweging, we weten het allemaal, is belangrijk voor je welzijn. In september 2020 hebben we in navolging op het landelijke Sportakkoord het Arnhemse Sportakkoord getekend. In drie pilotwijken gaven we het startschot voor de implementatie van het beweegconcept ‘2+1+2’. In het kort wil dat zeggen dat kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar vijf uur extra bewegen op en rond school. Uniek in Nederland. We wisten al dat kinderen over het algemeen te weinig bewegen. Tijdens corona zou dat volgens deskundigen alleen maar afnemen. Vanuit die blik zijn we het project gestart. Een ander project: sinds 2021 is op het Olympus-terrein bij de Rijnhal, een BMX-baan uitgerold. Kinderen tussen de acht en zeventien jaar kunnen op elke maandagmiddag er gratis meedoen aan workshops. We hebben er een meetinstallatie geplaatst. Blijkt dat er sinds de opening al 1 miljoen rondjes zijn gefietst. Met recht een succes te noemen.”
Energietransitie
Ook de focus op energietransitie bleef tijdens corona ongewijzigd. “Onze visie en doelen hebben we ook tijdens de crisis gecontinueerd. Op de werklocaties IPKW en Arnhems Buiten is een scala aan energie(transitie) gerelateerde bedrijven gevestigd. Met dit cluster innovatieve bedrijven ontwikkelt Arnhem zich tot Energiehoofdstad. “De energietransitie heeft een schaalsprong nodig, wat vraagt om het versneld toepassen en opschalen van innovaties. Het recent opgerichte innovatielab Connectr is daar op gericht. Dit doen zij onder andere op het gebied van waterstof, battery opslag, testen electrische laad systemen. Als gemeente hebben we daar volop in geïnvesteerd. Voor zowel deze investeringen als die in de sportprojecten geldt dat we nu de vruchten plukken van onze inspanningen tijdens de crisis.”
Gemeente Arnhem
Koningstraat 38 6811
DG Arnhem
Telefoon 0800 – 1809
www.arnhem.nl
Tekst: Mathilde Lentjes // Fotografie: Jacques Kok
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.