Aluminium als duurzaam bouwmateriaal
17 mei 2019 13:39
Aluminium is in allerlei (alledaagse) producten verwerkt. Denk aan laptops, tv’s, telefoons en zelfs in ons meubilair zit aluminium. Naast de technische specificaties heeft dat nog een hele goede reden: aluminium is namelijk duurzaam!
Aluminium heeft helaas niet bij iedereen deze reputatie. En dat is begrijpelijk. De hoge energiebehoefte bij de productie zorgt voor een negatief beeld. Maar aluminium is wel degelijk een duurzaam materiaal. Niet alleen in consumentenproducten, ook in de bouw vormt aluminium een duurzame oplossing. Maar hoe zit dat eigenlijk?
Duurzame winning van aluminium
Aluminum is het meest voorkomende metaal op aarde, blijkt uit de rapporten van The Council for Aluminium in Building (CAB) en Aluminiumcentrum.nl. Aluminium zal in de toekomst niet snel schaars worden. Hier zien we een sterk contrast met andere metalen. Van aluminium zullen de komende 1.250 jaar nog economisch winbare voorraden beschikbaar zijn. De winbaarheid van aluminium zal nog verder toenemen door de stijgende mate van recycling.
Ter vergelijking: ijzer heeft nog 155 jaar economisch winbare voorraden, koper 41 jaar en lood nog maar 28 jaar.
Hoe wordt aluminium gewonnen?
Aluminium wordt gewonnen in de vorm van bauxiet erts. Bauxiet is de grondstof voor aluminium. Om aluminium te verkrijgen wordt bauxiet erts verwerkt tot aluinaarde (Al2O3), waaruit het aluminium wordt gesmolten. Voor de winning wordt jaarlijks 30 km2 nieuw oppervlak benut. Om de impact op het oppervlak te minimaliseren zijn er rehabilitatieplannen opgesteld. En dankzij deze rehabilitatie wordt er jaarlijks netto ongeveer evenveel oppervlak hersteld als dat er wordt geëxploiteerd.
De levensduur van aluminium
Als we kijken naar de duurzaamheid van aluminium valt de benodigde energie sterk te relativeren. In de bouw gaat aluminium tientallen jaren mee. De levensduur heeft in die sector zelfs een ondergrens van 60 jaar. En dat is een behoorlijke periode. Als je de aanvankelijke energiebehoefte uitsmeert over al die jaren, dan valt het erg mee.
Na die 60 jaar wordt het pas écht interessant! Aluminium is namelijk bijzonder goed recyclebaar. Slechts 6% van het gebruikte aluminium kan niet meer gebruikt of teruggewonnen worden.
De secundaire productie heeft 95% minder energie nodig dan de primaire productie. Bij het recyclen is geen elektrolyse nodig. Die stap is veruit het meest energie behoevend. De vervolgstap, het smelten van aluminium, vereist weinig energie. Het goede nieuws, is dat de secundaire productie van aluminium proportioneel toeneemt. Hoe zit het met de kwaliteit van aluminium na het recyclen? Het recycleproces doet niet af aan de kwaliteit!
Aluminium is onderhoudsarm
Aluminium heeft weinig onderhoud nodig. De milieu-impact is ook laag tijdens de gebruiksperiode. Andere bouwmaterialen vereisen meer onderhoud. Dit levert dus ook winst op ten opzichte van andere materialen.
De inzetbaarheid van aluminium profielen in de bouw
We hebben het hiervoor al benoemd: dankzij de lange levensduur, hoge mate van recyclebaarheid en het onderhoudsarme-karakter zijn aluminium profielen, zoals een aluminium waterslag, uitermate geschikt als duurzaam product in de bouwsector! Daarnaast doet het proces van recyclen niet af een de kwaliteit van het aluminium.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.