Als zzp'er in Nederland kun je profiteren van verschillende fiscale voordelen

18 juni 2024 10:08

Als zzp'er in Nederland kun je profiteren van verschillende fiscale voordelen

Hier zijn de belangrijkste op een rij:

1. Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een vaste aftrekpost voor ondernemers die aan het urencriterium voldoen (minimaal 1.225 uren per jaar besteden aan hun onderneming). Voor 2024 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 5.030.

2. Startersaftrek

Als je een startende ondernemer bent en in de afgelopen vijf jaar niet meer dan twee keer gebruik hebt gemaakt van de zelfstandigenaftrek, kom je in aanmerking voor de startersaftrek. Deze bedraagt € 2.123 in de eerste drie jaar dat je aan de voorwaarden voldoet.

3. MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling is een percentage van de winst na aftrek van de zelfstandigenaftrek en eventuele startersaftrek. Voor 2024 is deze vrijstelling 14%. Dit betekent dat je 14% van je winst niet hoeft te belasten.

4. Investeringsaftrek

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Als je investeert in bedrijfsmiddelen, kun je in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De hoogte van de aftrek is afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag. In 2024 kun je maximaal 28% van je investeringen (tot een bepaalde grens) aftrekken van de winst.
  • Energie-investeringsaftrek (EIA): Voor investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie kun je een percentage van de investering aftrekken.
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA): Voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen kun je ook een percentage van de investering aftrekken.

5. Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Je kunt jaarlijks een deel van je winst reserveren voor je pensioen. Dit bedrag is aftrekbaar van je winst, waardoor je minder belasting betaalt. Let op: dit is een uitgestelde belastingverplichting; je betaalt belasting over dit bedrag op het moment dat je het opneemt.

6. Aftrekbare kosten

Als zzp'er kun je zakelijke kosten aftrekken van je winst. Dit omvat onder andere:

  • Kantoorbenodigdheden
  • Reiskosten
  • Kosten voor een werkruimte
  • Marketing- en reclamekosten
  • Kosten voor opleidingen en cursussen
  • Verzekeringen

7. Kleineondernemersregeling (KOR)

Als je jaaromzet onder de € 20.000 blijft, kun je kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Hiermee hoef je geen btw in rekening te brengen aan je klanten en ook geen btw-aangifte te doen. Let op: je kunt dan ook geen btw terugvragen over je zakelijke uitgaven.

Voorbeeldberekening

Stel dat je als zzp'er een winst hebt van € 50.000. Je komt in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, en de MKB-winstvrijstelling. De berekening zou er als volgt uit kunnen zien:

  1. Winst: € 50.000
  2. Zelfstandigenaftrek: € 5.030
  3. Startersaftrek: € 2.123
  4. Belastbare winst: € 50.000 - € 5.030 - € 2.123 = € 42.847
  5. MKB-winstvrijstelling (14%): 14% van € 42.847 = € 5.998
  6. Belastbare winst na MKB-winstvrijstelling: € 42.847 - € 5.998 = € 36.849

In dit voorbeeld wordt je belastbare winst verlaagd van € 50.000 naar € 36.849 dankzij de fiscale voordelen, waardoor je aanzienlijk minder inkomstenbelasting betaalt.

Het is aan te raden om een belastingadviseur te raadplegen om optimaal gebruik te maken van alle fiscale voordelen die voor jou van toepassing zijn en om je specifieke situatie goed in kaart te brengen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.