Alles wat je moet weten over het importeren van je auto
20 september 2023 11:42
Het importeren van een auto uit het buitenland kan een spannende en voordelige onderneming zijn. Of je nu op zoek bent naar een specifiek model dat niet beschikbaar is in je eigen land, of je wilt gewoon profiteren van een betere deal, het importeren van een auto kan een aantrekkelijke optie zijn. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het proces van het importeren van auto's uit het buitenland, de voordelen en uitdagingen die ermee gepaard gaan, en de belangrijkste stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.
Waarom je auto uit het buiteland importeren ?
Voordat we in de details duiken, laten we eens kijken naar enkele redenen waarom mensen ervoor kiezen om auto's uit het buitenland te importeren:
Prijsvoordeel
Een van de meest voor de hand liggende redenen om een auto uit het buitenland te importeren, is het prijsvoordeel. Sommige auto's kunnen in andere landen aanzienlijk goedkoper zijn dan in het jouwe vanwege belastingverschillen, wisselkoersen of marktvoorwaarden. Het importeren van zo'n auto kan je duizenden euro's besparen.
Zeldzame modellen
Soms zijn er auto's die alleen in bepaalde landen worden verkocht of geproduceerd. Als je een liefhebber bent van een specifiek model dat niet in jouw land beschikbaar is, kan importeren de enige manier zijn om je droomauto te bemachtigen.
Lagere kilometerstanden
In sommige landen hebben auto's doorgaans lagere kilometerstanden omdat ze minder worden gebruikt. Als je op zoek bent naar een gebruikte auto in uitstekende staat, kan het lonend zijn om in het buitenland te kijken.
Specifieke kenmerken en specificaties
Misschien heeft een auto in het buitenland bepaalde specificaties of kenmerken die niet beschikbaar zijn in jouw land. Bijvoorbeeld, een bepaald veiligheidssysteem, interieurafwerking, of motoropties. Het importeren van de auto geeft je de mogelijkheid om precies te krijgen wat je wilt.
Auto importeren niet altijd gemakkelijk
Het lijkt misschien een fluitje van een cent, het importeren van een auto. Maar dat is zeker niet altijd het geval. De administratieve afhandeling bij de import (of eigenlijk: de export) van een auto is per land nogal verschillend en niet overal even gemakkelijk. Dit artikel helpt je misschien al een aardig eind op weg, maar er zijn vele gespecialiseerde bedrijven die hulp bieden en zelfs de complete afhandeling verzorgen. Wat die service precies omvat, verschilt per aanbieder. Het mooiste is natuurlijk: de auto voor de deur op Nederlands kenteken. Daar hangt uiteraard een prijskaartje aan, maar het kan veel rompslomp schelen. Importeer je bijvoorbeeld een speciale, oude Amerikaanse sportauto uit de Verenigde Staten, dan moet die in een container worden verscheept en in de haven worden ingeklaard et cetera.
Hoe herken ik een importauto?
Bij een importauto let je in eerste instantie op de DET (datum eerste toelating op de weg) en de eerste datum afgifte van het Nederlandse kenteken. Deze informatie vind je op het kentekenbewijs of op de RDW-website. Is de kentekenplaat afgedekt of ontbreekt deze in de advertentie, dan kun je er bijna van uitgaan dat de aangeboden auto een importauto is. Je kunt ook op de Koerslijst van de ANWB checken of een auto wel of geen importauto is.
Eerste eigenaar, klopt dat?
In een advertentie staat vaak dat de auto van de eerste eigenaar is, maar dit is nauwelijks te checken. Er zijn sites, bijvoorbeeld de RDW, die na het invoeren van het kentekennummer de Nederlandse historie laat zien. De buitenlandse historie is meestal onbekend. De ANWB krijgt echter vaak vragen of er websites bestaan waar je de internationale historie van een auto aan de hand van VIN-nummer kunt achterhalen. Helaas zijn er bij de ANWB geen sites bekend die een complete historie (onderhoud en schade worden vrijwel nergens geregistreerd) kunnen achterhalen.
Lage tellerstand op importauto, wat betekent dat?
Is de tellerstand onwaarschijnlijk laag? Of de kilometerstand is teruggedraaid, is alleen te checken als de importauto uit België komt. Voor overige landen is dit nauwelijks te controleren. Controleer dan de tellerstand aan de hand van extra documenten, zoals het onderhoudsboekje en de keuringsformulieren. De risico’s van een teruggedraaide tellerstand is dat je te veel voor de auto betaalt. Ook kan het onderhoud te laat worden uitgevoerd, denk aan een distributieriem die na 100.000 kilometer vervangen moet worden.
Importeren uit Duitsland
Wereldwijd is Duitsland het grootste land als het gaat om het exporteren van auto’s, dit komt voornamelijk door de merken Volkswagen, BMW, Mercedes en Audi deze merken worden in veel aantallen wereldwijd verkocht. Je auto uit Duitsland importeren als je in Nederland woont word nog best vaak onderschat, er komen namelijk best wat moeilijkheden bij kijken. je kan de auto laten brengen of je haalt hem zelf op met een trailer, beide opties kunnen hoog oplopen in de kosten dus denk er goed bij na of je met zekerheid en vertrouwen achter je keuze staat. Zoals gezegd moet je ook nog het kenteken aanpassen als je over de grens gaat, er kan je namelijk een hoge boete boven het hoofd hangen als je een Nederlander bent maar met een Duits kenteken rijd in Nederland. Voor meer informatie zou ik je aanraden om een kijkje te nemen bij AUTOproff.
Importeren of niet?
Het importeren van een auto uit het buitenland kan een lonende ervaring zijn, maar het vereist gedegen onderzoek, planning en aandacht voor detail. Het kan je geld besparen en je de mogelijkheid bieden om een unieke auto te bezitten die anders niet beschikbaar zou zijn in jouw land. Zorg ervoor dat je de regels en voorschriften in jouw land begrijpt voordat je begint, en werk samen met betrouwbare partners om een soepele importervaring te garanderen. Met de juiste voorbereiding kun je binnenkort genieten van je nieuwe buitenlandse auto op de lokale wegen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.