AI Optimisation (AIO) - Hoe AI je merk herkent en wat je ermee kunt doen
9 april 2025 16:00
In het digitale speelveld dat sneller verandert dan je 'algoritme' kunt zeggen, schuift de focus op.
SEO was jarenlang de standaard voor online zichtbaarheid, maar inmiddels maken AI-optimalisatie (AIO) en taalmodel-tuning (LLMO) hun opmars. Maar hoe ziet AI jouw merk eigenlijk? Wat leert het van je site, je socials, je schrijfstijl?
In dit artikel duiken we in hoe AI — van agents tot taalmodellen — jouw digitale uitstraling interpreteert. En belangrijker nog: wat jij kunt doen om die merkperceptie actief te sturen.
De snelle ontwikkeling van AI
In 2023 wilde meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven meer weten over de mogelijkheden van AI. Gerbert-Jan Valk vatte het sentiment van deze bedrijven perfect samen:
“Omdat we niet meer om AI heen kunnen denk ik dat het noodzakelijk is dat bedrijven in alle sectoren het leren omarmen. Zodra je er meer kennis van hebt, leer je het beter als hulpmiddel te zien in plaats van bedreiging. Dit heeft elke technologische ontwikkeling tot nu toe bewezen.”
Slechts twee jaar later, en AI is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Maar bedrijven moeten AI niet alleen gebruiken om hun marketing te verbeteren en te stroomlijnen, ze moeten AI ook voor zich laten werken. En dat is precies waar AIO om de hoek komt kijken. Een solide AIO marketingstrategie zorgt ervoor dat jouw merk voorrang krijgt in AI-gegenereerde reacties en aanbevelingen en dat je merk herkenbaar blijft.
Hoe AI zoekalgoritmers werken en wat mogelijk de ranking factoren zijn
AI-zoekalgoritmes zijn complex, evolueren voortdurend, en hun exacte ranking factoren zijn vaak onduidelijk en veranderlijk. Maar wat we op dit moment wél weten, is dat AI-modellen enorme hoeveelheden contextuele gegevens, gebruikersintentie en inhoudelijke relevantie verwerken om te bepalen welke resultaten ze weergeven.
Bijvoorbeeld, de AI-overzichten van Google halen samenvattingen uit meerdere bronnen en geven voorkeur aan merken met goed georganiseerde, betrouwbare content. Op dezelfde manier genereren ChatGPT en andere AI-assistenten reacties op basis van trainingsdata, real-time informatie (soms) en geverifieerde bronnen
Als je merk niet voorkomt in de dataset van AI of als je informatie slecht gestructureerd is, verschijnt het mogelijk niet in door AI gegenereerde resultaten.
Hoe zorg je ervoor dat AI je merk (her)kent?
Net zoals traditionele SEO vraagt ook AIO om een veelzijdige aanpak. Wil je dat jouw merk herkend wordt? Zet dan de volgende tactieken in.
Entiteit = identiteit
In de wereld van AI is het van belang dat jouw merk als uniek wordt herkend. Dit doe je door consequent je merknaam, logo en andere onderscheidende kenmerken te gebruiken op verschillende platforms en in diverse content. Een uniforme en nauwkeurige presentatie helpt AI-systemen om je merk te identificeren en te onderscheiden, wat bijdraagt aan een betere zichtbaarheid en herkenning. Dit klinkt als vanzelfsprekend, maar toch hebben niet all merken een consistente aanwezigheid online.
Maak AI-vriendelijke content
Het E-E-A-T-raamwerk van Google (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trust) werd nog belangrijker na de update van november 2024, en soortgelijke principes zouden wel eens van toepassing kunnen zijn op content die hoog scoort in AI-zoekopdrachten.
Content die autoriteit uitstraalt, goed gestructureerd is en aansluit bij natuurlijke taalzoekopdrachten, krijgt de voorkeur, en AI gedijt het beste op duidelijke, beknopte uitleg.
Content die weergegeven wordt in AI-gegenereerde zoekresultaten is:
- Conversational en gebaseerd op FAQ's
- Regelmatig bijgewerkt
- Van hoge autoriteit en met goede bronvermeldingen
- Informatief, beknopt en goed samengevat
- Verrijkt met schema markup
- Data-driven en analytisch
- Meer dan alleen tekst: video, afbeeldingen, tools
- Eventueel user-generated en gebaseerd op community engagement
Dit betekent niet dat longform content niet meer belangrijk is. Het moet echter goed gestructureerd zijn, met duidelijke secties, directe antwoorden en ondersteunend bewijs om ervoor te zorgen dat het de juiste aandacht trekt.
AI-rankings tracken en meten
Omdat zoeken op basis van AI nog in de kinderschoenen staat, bestaat er (nog) geen universele ranking tool zoals Google Search Console voor AI Overviews of ChatGPT-resultaten.
Er duiken echter wel enkele experimentele tools op die helpen bij het bijhouden van vermeldingen en zichtbaarheid in AI-gedreven modellen.
Tools zoals Dejan AI's Airank tracker zijn ideaal voor merken die hun positie ten opzichte van hun concurrenten willen bepalen, terwijl SEMrush's AI Overview en SE Ranking's AI Overview Tracking Tool ook solide opties zijn om de zichtbaarheid van AI-zoekopdrachten te volgen.
Je kunt je rankings ook handmatig bijhouden en meten, wat tijdrovend is maar je wel solide statistieken geeft om mee te werken. Om een handmatige test uit te voeren, kies je een paar verschillende modellen (bijv. ChatGPT, Perplexity, Gemini, Copilot en Bing) en voer je dezelfde zoekopdracht op elk model uit.
Gebruik relevante zoekwoorden voor je merk of vragen over je merk, producten of diensten bevatten. Door te vragen "Waar staat \[jouw merk\] bekend om?" of "Wat zijn de beste tools voor \[jouw branche\]?" zie je of er naar je wordt verwezen.
Volg ook AI-overzichten in Google Search door te zoeken naar branche-gerelateerde termen om te zien of de door AI gegenereerde overzichten jouw merk of website vermelden. Als dat niet het geval is, analyseer dan de bronnen die worden aangehaald en pas je contentstrategie daarop aan.
En wie weet ontvang je nu al verkeer via AI! Door hier een apart verkeerskanaal voor in te stellen in Google Analytics, kun je de effecten van AIO meten en je strategie daarop aanpassen.
Experimenten om de AI-zichtbaarheid van je merk te verbeteren
Nu AIO zich nog in een pril stadium bevindt, zullen deze verschillende methoden je waardevolle inzichten bieden over de aspecten van je merk die je verder kan versterken:
Wees actief in online communities
AI-modellen halen vaak informatie van Reddit, Quora en andere forums, dus het deelnemen aan relevante discussies, het delen van deskundige inzichten en het zorgen voor juiste merkvermeldingen is een experiment waard om te kijken of het je zichtbaarheid vergroot. Je kunt verschillende soorten reacties en interacties testen om te zien of er een duidelijk patroon is van wat AI doet opvallen.
Voed AI modellen met jouw data
De meeste AI-modellen worden getraind met openbaar beschikbare informatie, wat betekent dat jij ze kunt helpen meer over je merk te leren. Dit kun je doen door onderzoek, unieke datasets of gestructureerde inzichten te publiceren die AI-scrapingbronnen kunnen oppikken. Open-sourceplatforms, zoals GitHub, en academische archieven zijn geweldige plekken om ze te hosten, of je kunt ze gewoon op je eigen website zetten.
‘Reverse engineer’ AI antwoorden
Op dezelfde manier waarop je een handmatige test zou uitvoeren om te zien hoe AI je merk herkent, stel je AI-modellen directe merkgerelateerde vragen en analyseer je hun antwoorden. Volg vervolgens waar ze de informatie vandaan halen en werk aan het verbeteren van die bronnen.
Als een bepaald blogartikel of video vaak wordt geciteerd, richt je dan op het toevoegen van nog meer waarde om te kijken of het verschil maakt. En worden er bronnen van anderen genoemd, zorg dat je daarin een vermelding (of backlink) krijgt, op een goede positie.
Geef je website een AI-powered makeover
Waarom niet de kracht van AI gebruiken om je website een flinke opknapbeurt te geven? Een AI-gestuurde websitebouwer kan je zichtbaarheid in AI-gedreven zoekopdrachten flink boosten. AI-gegenereerde code is strak en gestructureerd, wat het voor AI-modellen makkelijker maakt om te begrijpen.
Bovendien gebruiken veel van die bouwers automatische schema-markeringen, zodat AI je content nóg beter kan uitlezen en presenteren. Dankzij snelle iteratie kun je met gemak verschillende formaten en layouts testen en precies zien wat AI-tools het vaakst oppikken. Resultaat? Continue optimalisatie!
Test verschillende content formats
Experimenteer met verschillende formaten en ontdek welke door AI worden opgepikt. Bijvoorbeeld, 'Skyscraper content' zijn diepgaande artikelen die bestaande topresultaten overtreffen. Test na publicatie van zo'n artikel je AI-herkenning door ChatGPT, Gemini of Bing Copilot te vragen of het verschijnt.
Daarnaast kun je spelen met video, FAQ's, genummerde handleidingen of interactieve visuals om te bepalen welke structuur het beste werkt. Houd in de loop van de tijd bij of je content wordt geciteerd in Google's AI Overviews of generatieve zoekresultaten.
Verspreid AI-friendly persberichten
Als merk zend je regelmatig persberichten uit, die op verschillende plekken worden gepubliceerd. Zorg ervoor dat belangrijke gegevens, relevante zoekwoorden, producten, statistieken en merkdetails duidelijk zijn opgemaakt, zodat AI ze moeiteloos kan verwerken en opnemen in zijn antwoorden. Hoewel persberichten een gestandaardiseerd format hebben, kun je door A/B-testen met verschillende informatie ontdekken wat het beste werkt.
Een voorsprong met AIO
Zoeken verschuift steeds meer naar intelligente, conversatiegestuurde resultaten. Merken die willen opvallen en relevant blijven, doen er goed aan nu te investeren in AI-Optimalisatie (AIO).
Aangezien dit nog grotendeels onbekend terrein is en er enige terughoudenheid bestaat, is experimenteren noodzakelijk. Deze strategische zet biedt niet alleen de mogelijkheid om de zichtbaarheid te vergroten, maar ook om in de toekomst een stevig concurrentievoordeel te behalen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.