Aansprakelijkheid, hoe werkt het?
2 september 2022 13:10
Je kunt aansprakelijk worden gesteld wanneer je, door eigen verwijtbare handelen of nalaten, schade hebt veroorzaakt. Ook wanneer iemand anders schade bij derden aanricht kan jij aansprakelijk worden bevonden. Denk aan een ondernemer die aansprakelijk is voor zijn of haar personeel en een ouder voor zijn of haar kinderen. Bij ondernemerschap komt misschien wel meer kijken. Gelukkig kun je jouw aansprakelijkheid vaak beperken.
Beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid
Veel ondernemers kennen het verschil tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid niet. Het is wel belangrijk dat je het verschil kent. Bij bedrijfsaansprakelijkheid spreek je over materiële schade of over letselschade. Bij beroepsaansprakelijkheid maak je een beroepsfout waardoor schade ontstaat. Denk aan het geven van verkeerd advies, het foutief opstellen van een plan of het aanleveren van een foutief ontwerp. Vaak ontstaat er dan financiële schade.
Een installatiebedrijf loopt meer risico op materiële schade en heeft meer baat bij een bedrijfsaansprakelijkheid verzekering. Een adviesbureau loopt meer risico op financiële schade, bijvoorbeeld bij het geven van verkeerde adviezen, en heeft dus meer baat bij een beroepsaansprakelijkheid verzekering. Zoals je ziet is de keuze afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent. Het kan voor een bedrijf aantrekkelijk zijn om je voor beide risico’s te verzekeren.
Schuldaansprakelijkheid
Het is vrijwel altijd mogelijk om je te verzekeren tegen de risico’s op materiële of financiële schade. tegen schulden kan dit logischerwijs niet. Je kunt wel de (privé)aansprakelijkheid op de schulden van het bedrijf beperken. Bij schuldaansprakelijkheid is de rechtsvorm bepalend. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ondernemingen met of zonder rechtspersoonlijkheid.
Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid
De bekendste rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid zijn de eenmanszaak en de VOF. Heb je een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid, dan ben je volledig aansprakelijk voor de schulden van jouw bedrijf. Veel mensen vergeten dat, in sommige gevallen, tevens de partner aansprakelijk is voor de schulden van het bedrijf. Je kunt dit vermeiden door in een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap met voorwaarden of huwelijk met voorwaarden, vast te leggen dat jouw partner niet aansprakelijk is voor de schulden van het bedrijf.
Rechtsvormen met rechtsaansprakelijkheid
Een BV is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Bij een BV zijn de bestuurder(s), in de meeste gevallen, niet aansprakelijk voor de schulden. Voor veel eenmanszaken is de aansprakelijkheid de aanleiding om hun onderneming om te zetten naar een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Jij en je partner zijn bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid niet aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Let op, kan er aangetoond worden dat het bestuur een wanprestatie heeft geleverd, dan kan je wel aansprakelijk worden bevonden. Er zijn meer factoren die een ondernemer kan doen besluiten om een eenmanszaak over te zetten naar een BV, bijvoorbeeld in verband met belastingen. Hier lees je waarom.
Bovenstaande is summiere samenvatting over aansprakelijkheid bij ondernemers. Voor meer diepgang of vragen over beroeps-bedrijfsaansprakelijkheid, over schuldaansprakelijkheid of wellicht over het kiezen van een rechtsvorm, kun je contact met ons opnemen!
Contactgegevens:
123Onlineboekhouding
Lansinkesweg 4
7553 AE Hengelo
Tel. (085)-500 02 39
E-mail info@123onlineboekhouding.nl
www.123onlineboekhouding.nl
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.