Financial lease: alle voordelen op een rij

6 mei 2024 10:30

Financial lease: alle voordelen op een rij

Als ondernemer sta je voortdurend voor belangrijke beslissingen die de toekomst van je bedrijf bepalen. Een van die keuzes is de manier waarop je investeert in bedrijfsmiddelen, zoals voertuigen. Financial lease biedt hier een aantrekkelijke optie: het combineert de voordelen van eigendom met de flexibiliteit van leasen, zonder de liquiditeit van je onderneming aan te tasten. Maar wat maakt financial lease nu echt interessant voor ondernemers? In deze blog duiken we dieper in de voordelen van financial lease en leggen we uit waarom het een slimme keuze kan zijn voor zowel startende als gevestigde ondernemers die hun bedrijf naar een hoger niveau willen tillen.

Welke auto lease je?

Wat voor type auto je kiest om te leasen, een personenauto leasen of een bedrijfsauto leasen, hangt sterk af van de aard en de operationele behoeften van je onderneming. Wanneer je veel onderweg bent voor afspraken met klanten of wanneer een representatieve uitstraling van belang is, is een personenauto vaak een geschikte keuze. Personenauto's bieden comfort en stijl, wat bijdraagt aan een professioneel imago. Indien je onderneming echter meer gericht is op het vervoeren van goederen of materialen, biedt een bedrijfswagen wellicht meer functionaliteit door de grotere laadruimte en duurzaamheid, wat essentieel kan zijn voor bijvoorbeeld bouwbedrijven of installateurs. Bedrijfswagens kunnen bovendien fiscaal gunstiger zijn, afhankelijk van hun inzet binnen de onderneming.

Investering zonder volledige aanschafkosten

Een van de grootste voordelen van financial lease is dat het ondernemers in staat stelt om te investeren in noodzakelijke bedrijfsmiddelen zonder de volledige aanschafkosten direct te hoeven betalen. Dit betekent dat je als ondernemer niet een groot deel van je kapitaal in één keer hoeft vast te leggen, wat vooral belangrijk is voor bedrijven die hun liquiditeit willen behouden voor operationele uitgaven of andere investeringen. Door het leasen van bijvoorbeeld een bedrijfsauto of andere apparatuur verspreid je de kosten over een langere periode en behoud je financiële flexibiliteit terwijl je toch direct de beschikking hebt over het bedrijfsmiddel. Dit kan de groei van je onderneming aanzienlijk versnellen zonder je cashflow te belemmeren.

Fiscale voordelen

Een ander significant voordeel van financial lease is het scala aan fiscale voordelen dat het biedt aan ondernemers. Omdat je bij financial lease economisch eigenaar bent van het geleaste object, kun je deze op de balans van je onderneming activeren. Dit betekent dat je de kosten van de aanschaf kunt afschrijven over de gebruiksduur van het middel, wat een verlaging van de winstbelasting tot gevolg kan hebben. Bovendien is de rente die je betaalt op de lease fiscaal aftrekbaar. Dit vermindert de nettokosten van de financiering. Voor specifieke investeringen komen ondernemers mogelijk ook in aanmerking voor investeringsaftrek, wat een extra verlaging van de belastbare winst betekent. Dit maakt financial lease niet alleen een aantrekkelijke optie voor financiering, maar ook een strategisch instrument voor belastingplanning.

Leasen zonder jaarcijfers

Nog een groot voordeel van financial lease, voornamelijk aantrekkelijk voor startende ondernemers, is dat soms de mogelijkheid bestaat om een leasecontract af te sluiten zonder dat er jaarcijfers vereist zijn. Traditionele financieringsmethoden vereisen vaak uitgebreide financiële documentatie om kredietwaardigheid te bewijzen, wat voor nieuwkomers op de markt een grote barrière kan vormen. Met financial lease kunnen starters echter zonder deze financiële historie toch investeren in essentiële bedrijfsmiddelen. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat leasemaatschappijen zich richten op het toekomstige verdienpotentieel en de waarde van het leaseobject zelf. Dit opent de deur voor jonge bedrijven om te groeien en zich te ontwikkelen, zelfs als ze nog geen uitgebreid financieel trackrecord hebben opgebouwd.

Economisch eigenaar

Nog een van de aantrekkelijke kenmerken van financial lease is dat je als leasenemer economisch eigenaar wordt van het geleaste object. Dit betekent dat hoewel het juridische eigendom bij de leasemaatschappij blijft tot de lease volledig is betaald, het economische eigendom - en daarmee de afschrijving en fiscale voordelen - bij jou, de ondernemer, liggen. Dit stelt je in staat om het object op je balans te zetten en de investering af te schrijven, wat fiscaal voordeel oplevert. Aan het einde van de leaseperiode, na het voldoen van de laatste termijn, gaat ook het juridisch eigendom over naar jou als ondernemer, waardoor je volledige controle en vrijheid over het object krijgt. Dit maakt financial lease een strategische keuze voor ondernemers die op termijn volledige eigenaarschap over hun bedrijfsmiddelen willen verkrijgen.

Kies een betrouwbare partij

Bij het overwegen van financial lease is het essentieel om een betrouwbare leasemaatschappij te kiezen. Een betrouwbare partner, bijvoorbeeld Max Lease, biedt helderheid in de voorwaarden, financiële stabiliteit, en goede klantenservice. Deze aspecten zorgen voor een naadloze lease-ervaring en ondersteunen de groei en het succes van je onderneming. Daarom is het essentieel om een zorgvuldige keuze te maken die past bij de behoeften en de toekomstvisie van je bedrijf. Met een betrouwbare leasemaatschappij als partner ben je uitstekend voorbereid op toekomstige uitdagingen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.