5 hands-on tips voor een betere informatiebeveiliging in je onderneming

25 april 2025 11:51

5 hands-on tips voor een betere informatiebeveiliging in je onderneming

Organisaties zijn de afgelopen jaren een steeds aantrekkelijker doelwit geworden voor cybercriminelen. Van gevoelige informatie die op straat komt te liggen tot forse geldbedragen, de schade is groot als cybercriminelen toeslaan en slagen. Maar de impact gaat nog verder dan dat. Denk aan zaken als: reputatieschade, operationele kosten die de pan uit rijzen en eventuele juridische gevolgen. Een cyberincident voorkomen is dus een must. Daarom delen we 5 hands-on tips voor een betere informatiebeveiliging.

1. Gebruik sterke wachtwoorden of wachtzinnen

Ja, deze tip klinkt erg voor de hand liggend, maar het blijft essentieel: zorg voor sterke en veilige wachtwoorden. Hopelijk weet je dat ‘wachtwoord’ of ‘123456’ geen goede wachtwoorden zijn. Maar wat maakt wel een sterk wachtwoord? Een goed wachtwoord bevat:

  • Minimaal 12 karakters
  • Een combinatie van kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens
  • Geen voor de hand liggende informatie n zoals de naam van je partner, geboortedatum van je kinderen of reeksen zoals ‘qwerty’ of ‘123’

Overigens is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ieder account een uniek wachtwoord heeft. Mocht er ooit een datalek plaatsvinden waarbij je wachtwoord lekt, kunnen ongeautoriseerde personen niet zomaar toegang krijgen tot al je accounts. Moeite om al deze wachtwoorden te onthouden? Kies dan voor een passwordmanager.

2. Stel MFA in voor ieder account en wijs je collega’s erop hetzelfde te doen

Iedere keer dat jij je huis verlaat, doe je de deur op slot. Maar als een inbreker weet waar jij je reservesleutel verstopt, is je huis alsnog kwetsbaar. Hetzelfde gebeurt er online. Je kan een ontzettend sterk wachtwoord hebben, maar als een kwaadwillende dit wachtwoord weet dankzij een datalek of phishingmail, lopen je systemen en accounts alsnog gevaar. 

Het gebruik van MFA (multi-factorauthenticatie) zorgt voor een extra beveiligingsstap in dit proces. Zie het als een extra slot met een andere sleutel voor je voordeur. In de online wereld log je eerst in met je gebruikersnaam en wachtwoord én bevestig je vervolgens je identiteit met een code die je per sms ontvangt of authenticatie-app. Zo wordt het voor kwaadwillenden veel lastiger om toegang te krijgen tot je accounts en systemen.  

3. Weet hoe je scams zoals phishing herkent

Phishing is slechts een van de vele vormen waarop cybercriminelen toeslaan, maar deze tactiek is uitermate populair en succesvol. Uit onderzoek Digital Trust Center blijkt namelijk dat 1 op de 5 medewerkers in Nederland binnen het MKB klikt op links in generieke phishingmails.

Hetzelfde onderzoek toont ook dat collega’s die het afgelopen jaar géén phishingmail ontvingen gemiddeld vaker kikken op links in phishingsimulaties dan collega’s die wel één of meerdere phishingsmails ontvingen. De les die je hieruit kan leren: phishingsimulaties werken, mits je deze goed inzet. Zorg voor een leerzame landingspagina bij het klikken zodat je collega’s in het vervolg weten waar ze op kunnen letten en overspoel ze niet met phishingmails om de draagkracht te behouden.

4. Train je collega’s in informatiebeveiliging

Je organisatie is zo sterk als de zwakste schakel. Helaas is het zo dat met informatiebeveiliging de menselijke factor de grootste oorzaak blijft van cyberincidenten.  Door iedereen in je organisatie te trainen in informatiebeveiliging versterk je de digitale weerbaarheid van je organisatie. Het vergroten van dit bewustzijn heet ook wel security awareness. Door te kiezen voor een security awareness platform die past bij jouw organisatie vergroot je de kans tot gedragsverandering. Kijk bijvoorbeeld of de trainingscontent boeiend, informatief en relevant is.

5. Maak veilig werken de norm binnen je onderneming

Informatiebeveiliging is geen eenmalige actie of een jaarlijkse training, maar een doorlopend proces. Om écht veilig te kunnen werken is het noodzakelijk dat iedereen in je onderneming zich bewust is van de online dreigingen en risico’s én hier bewust en alert op kan reageren.

Op deze manier begint het te leven en zullen je collega’s elkaar erop aanspreken. In de praktijk blijkt dat een security awareness campagne het meest succesvol is wanneer leidinggevenden het goede voorbeeld geven en de directie duidelijk laat zien dat het onderwerp prioriteit heeft.

Awaretrain: security awareness met échte gedragsverandering

Security awareness leuk en aantrekkelijk maken? Dat kan nog wel eens een uitdaging zijn. Het is immers niet het meest sprankelende onderwerp. Laat een security awareness programma daarom het harde werk voor je doen.

Met Awaretrain train je moeiteloos je hele organisatie in de nieuwste online dreigingen en risico’s. Dankzij meer dan 70 interactieve trainingsmodules in verschillende talen worden complexe onderwerpen omgezet tot eenvoudige begrippen en praktisch toepasbare situaties. Volg de doorlopende trainingen op met een regelmatige phishingsimulatie om iedereen scherp te houden.

Zelf ontdekken of Awaretrain bij je organisatie past? Maak gratis en vrijblijvend een testaccount aan en ontdek 28 dagen lang hoe eenvoudig en leuk security awareness kan zijn.

 
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.