Wat doet een juridisch tekstschrijver?
26 januari 2024 11:45
Een tekst moet passen bij het doel dat je voor ogen hebt. Als je een tekst schrijft, vraag je je dus altijd af welk doel en welke doelgroep je ermee wil bereiken. Ook als het gaat het om juridische teksten of teksten over juridische onderwerpen, moet duidelijk zijn voor welke doelgroep en welk taalniveau de tekst bestemd is. Een juridisch tekstschrijver heeft een juridische achtergrond en helpt juridische dienstverleners met begrijpelijke teksten en artikelen. We vertellen hier meer over de werkzaamheden van de juridisch auteur.
Diverse soorten juridische teksten
De taken van de juridisch tekstschrijver bestaan uit schrijven, corrigeren en redigeren (de tekst nakijken, inhoudelijke aanpassingen doen of geschikt maken voor de doelgroep). Hij of zij schrijft voor juristen, maar ook voor doelgroepen die de juridische vaktaal niet beheersen. Een juridisch auteur schrijft voor online- en offlinecommunicatie. Het werk omvat:
- artikelen voor tijdschriften
- juridische brieven en documenten
- interviews
- teksten en samenvattingen
- relevante webteksten die geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines, zoals een website, juridische blogs, artikelen en webpagina’s
Helder schrijven met de juiste zoekwoorden
Een juridisch schrijver vertaalt ingewikkelde teksten naar een tekst die begrijpelijk is voor de doelgroep. Heb je een website en wil je dat de bezoekers contact opnemen, dan werken heldere teksten drempelverlagend. Een juridisch tekstschrijver kan namelijk duidelijke teksten schrijven zonder moeilijke woorden, die geschikt zijn voor een grote groep. Als je te veel moeilijke woorden gebruikt, haakt je doelgroep misschien voortijdig af. In het geval van een website zorgt de tekstschrijver er bovendien voor dat deze goed gevonden wordt op relevante sleutelwoorden. Je hebt dan een SEO (search engine optimization)-tekst, die geoptimaliseerd is voor de zoekmachine.
Waarom is een juridische tekst vaak zo lastig?
Het is een traditie van juristen om moeilijke termen en lange zinnen te gebruiken. De juridische taal gaat namelijk over de toepassing van wetten en regels en ook de taal van de wetgeving is vaak omslachtig. In teksten over juridische onderwerpen komen daarom veel ouderwetse woorden, Franse woorden, Latijnse woorden en lange zinnen met veel komma’s voor. Ook zie je vaak een passieve stijl met een ruim gebruik van het woord 'worden'. Een juridisch tekstschrijver let erop om actieve zinnen te maken en maakt de zinnen niet te lang. Moeilijke termen of jargon vermijdt de schrijver of legt hij uit. Ten slotte gebruikt de tekstschrijver ook een toon die de doelgroep aanspreekt.
Zes taalniveaus
In Nederland en de andere Europese landen onderscheiden we zes taalniveaus. Dit zijn de niveaus A1, A2, B1, B2, C1 en C2. Het niveau A1 geeft aan dat iemand een heel eenvoudig taalniveau heeft en eenvoudige zinnen en woorden begrijpt over onderwerpen waar hij of zij mee bekend is. Wie taalniveau C2 beheerst, is in staat om over ingewikkelde zaken te spreken en moeilijke teksten met jargon en vergelijkingen te begrijpen. Wil je met je tekst een grote groep aanspreken, dan is B1 het niveau dat het beste past. Je tekst bestaat dan uit woorden en zinnen die je veel in de dagelijkse omgang hoort.
Goed leesbare, correcte teksten die juridisch waterdicht zijn
Bondige teksten met een eenvoudig taalgebruik zijn voor iedereen fijn om te lezen. Of je nu theoretisch of praktisch opgeleid bent. Bij een tekst over juridische onderwerpen is het natuurlijk wel belangrijk dat de inhoud juist is en tot in de details klopt. Een van de bedrijven die je hierbij kan helpen is Juridisch Tekstbureau. Met een voormalig bedrijfsjurist als schrijver ben je er zeker van dat je blogbericht, artikel of webtekst inhoudelijk helemaal klopt en goed leesbaar is voor jouw doelgroep.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.