De impact van psychisch verzuim
19 augustus 2021 12:07
Als werkgever kun je onaangenaam verrast zijn door hoe lang medewerkers uitvallen met mentale klachten. Klachten als burn-out, depressie en angstklachten. Natuurlijk vraag je je af, wat kan ik als werkgever hier aan doen?
Lees meer over wat jij kan doen
Het kan tegenwoordig gebeuren dat een werknemer lange tijd thuis zit, vanwege redenen die je als werkgever niet eens mag opvragen vanwege de huidige AVG regels. Dit terwijl de kosten van verzuim tenminste 250 euro per dag bedragen. Als goede werkgever zou je natuurlijk graag helpen, maar waar te beginnen?
De eerste wettelijk verplichte stap in alle gevallen van verzuim, waarbij je verwacht dat het enige tijd gaat duren, is het inschakelen van een bedrijfsarts. De bedrijfsarts schrijft uiterlijk in de zesde verzuimweek een probleemanalyse. Hierdoor krijg je als werkgever inzicht in de beperkingen en mogelijkheden van je werknemer. Met deze inzichten en in overleg met je werknemer schrijf je uiterlijk in de achtste week een plan van aanpak.
Plan geschreven en nu afwachten maar
De wettelijke verplichtingen zijn nagekomen en helaas gebeurt het dan meer dan eens dat er geen verder actie wordt ondernomen. Terwijl juist bij psychisch verzuim begeleiding een groot verschil kan maken. Een burn-out zonder begeleiding duurt volgens het CBS gemiddeld 242 dagen. De lengte van het verzuim wordt niet verkort door een plan van aanpak die alleen voorziet in opbouw van uren.
Als werkgever is het verstandig om eens in de zes weken je plan van aanpak te bespreken met je werknemer om zo het plan aan te kunnen passen aan de daadwerkelijke situatie. Hierdoor hou je het gesprek gaande en verklein je de drempel naar het werk voor jouw werknemer.
Preventie veruit de goedkoopste oplossing
Als werkgever die de impact van psychisch verzuim wil verkleinen is preventie de allerbeste oplossing. Zo becijferde de Nationale Zorggids dat “Begeleiding bij een dreigende burn-out, slechts 5% kost van de kosten van uitval door burn-out.” Bij inzetten op vitaliteit kun je denken aan:
- Gesprekken voeren over belastbaarheid
- Preventief interventies aan te bieden aan de werknemers
- Stimuleren van een gezonde leef stijl
- Optimaliseren van de werkplek
Naast de enorme besparing door lager verzuim levert dit werkgevers, werkplezier, loyaliteit, een beter product en een goede sfeer op.
En als het psychisch verzuim al een feit is?
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Maar soms is psychisch verzuim niet te voorkomen. Ook dan is werkloos toekijken tot het over is, niet verstandig. Zo heeft Drs. Anita Rogier onderzocht dat “deskundige begeleiding bij een burn-out, de duur van het verzuim halveert”. Samen met je medewerker kijken naar goede begeleiding vanaf het allereerste begin, zal veel persoonlijk en financieel leed voorkomen.
Als werkgever kun je wachten tot huisarts of bedrijfsarts actie ondernemen om passende interventies op te starten. Toch blijkt in de praktijk dat deze te laat doorverwijzen. Als het moment van doorverwijzen dan wel komt dan zijn er vaak lange wachttijden. In Nederland zijn op dit moment wachtlijsten van 6 maanden voor specialistische psychologische ondersteuning geen uitzondering.
Liberi is gespecialiseerd in de begeleiding bij psychisch verzuim
Samen met onze 36 coaches heeft Liberi een landelijke dekking. Deze zeer hoogopgeleide coaches zijn gespecialiseerd in begeleiding bij psychisch verzuim. De voordelen van Liberi:
- Intake binnen een week
- Bewezen, meetbaar effectief
- Altijd een coach dichtbij
- Betrokken blijven door voortgangsrapportage
- Gecertificeerde coaches met HBO+ opleiding en minimaal 5 jaar ervaring
Door samen met je medewerker passende ondersteuning te zoeken halveer je de kosten en duur van verzuim. Laat het niet op zijn beloop, langdurig psychisch verzuim herstelt niet door stilzitten. Mede daarom vindt de coaching van Liberi plaats in de natuur. Wat je vraag ook is, Liberi zet je in beweging.
Liberi Coaching BV
Benthuislaan 18
8043 TH Zwolle
Tel. 085-5363606
Email: info@liberi.nl
www.liberi.nl
Fotografie: Marcel Krijgsman
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.