Is een zakelijke auto voor een ondernemer wel zo handig?

24 april 2024 10:56

Is een zakelijke auto voor een ondernemer wel zo handig?

Als ondernemer sta je voor tal van beslissingen die van invloed zijn op je bedrijfsvoering en financiën. Een van die beslissingen is of je al dan niet een zakelijke auto moet aanschaffen. In dit artikel gaan we dieper in op de voor- en nadelen van het hebben van een zakelijke auto en bieden we inzicht in alternatieve opties.

Wat betekent een zakelijke auto?

Een zakelijke auto is een auto die wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden, zoals woon-werkverkeer, klantbezoeken, leveringen, of andere bedrijfsgerelateerde activiteiten. Deze auto's worden vaak gekocht of geleased door bedrijven en worden gebruikt als onderdeel van de bedrijfsvoering. De kosten voor het bezitten en gebruiken van een zakelijke auto kunnen vaak als zakelijke kosten worden afgetrokken bij belastingaangifte. Je kunt echter ook kiezen voor een zakelijke motor, wanneer je liever op een tweewieler naar je werk komt. Hiervoor heb je wel een apart motorrijbewijs nodig.

Wanneer een zakelijke auto kiezen?

Wanneer je een auto nodig hebt voor ritjes die betrekking hebben op je onderneming dan kun je een zakelijke auto aanschaffen. Voordelig is ook dat de kosten, zoals btw en brandstof, afgetrokken mogen worden. Je kunt een zakelijke auto ook privé gebruiken, mits je onder de 500 kilometer blijft. Kom je hier bovenuit, dan krijg je een bijtelling. Het bedrag van deze bijtelling is echter nooit hoger dan de totale autokosten.

Voordelen van een bedrijfsauto

Met een bedrijfsauto kunnen werknemers gemakkelijk naar verschillende locaties reizen voor zakelijke doeleinden, zonder afhankelijk te zijn van openbaar vervoer of het reserveren van taxi's. Een bedrijfsauto met bedrijfslogo en -kleuren kan bijdragen aan een professionele uitstraling van het bedrijf. Het fungeert als een rijdend visitekaartje en versterkt de merkidentiteit. Voor werknemers kan het hebben van een bedrijfsauto kosten besparen, zoals reiskostenvergoedingen voor woon-werkverkeer. Voor het bedrijf kunnen er fiscale voordelen zijn, zoals belastingaftrek voor autokosten en brandstof. Dit laatste geldt wel alleen wanneer men voor privégebruik onder de 500 kilometer blijft per jaar.

Is een auto van de zaak voordeliger dan eigen auto?

Wanneer je privé weinig kilometers per jaar rijdt, dan is een bedrijfsauto voordeliger dan een privé auto. Je hoeft dan namelijk geen bijtelling te betalen. Zelfs met bijtelling kan een bedrijfsauto voordeliger zijn, wanneer de autokosten groter zijn dan de te betalen bijtelling. Let op onderstaande punten om te besluiten of een zakelijke auto voor jou echter voordeliger is:

  • Blijven privé kilometers onder de 500 kilometer?
  • Wat bedragen de zakelijke kilometers?
  • Welke auto wil je rijden?
  • Wil je een milieuvriendelijke auto?
  • Hoeveel kosten aan je auto wil je per jaar betalen?

Andere opties voor de ondernemer

Als ondernemer heb je een aantal opties voor een zakelijke auto. Je kunt een bedrijfsauto kopen en op naam van je onderneming zetten. Je kunt ook een nieuwe auto leasen middels een zakelijke lease. Je kunt ook je bestaande auto op naam van de zaak zetten. Dat scheelt een nieuwe auto kopen. Als laatste kun je een bestaande auto privé blijven rijden. Wil je een bedrijfsauto hebben, dan moet je uiteraard ook een rijbewijs op zak hebben. Heb je dat nog niet, kun je ook een spoedcursus volgen om je rijbewijs te halen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.