Garage ombouwen tot kantoor

5 augustus 2021 11:35

Garage ombouwen tot kantoor

De afgelopen jaren groeide het aantal ondernemers, en dan vooral zzp’ers, onafgebroken. Zelfs in coronajaar 2020 met veel financiële onzekerheid, besloten meer mensen te kiezen voor de vrijheid die ondernemerschap met zich meebrengt. De behoefte aan kantoorruimte is daardoor ook gegroeid. Maar niet iedere ondernemer (zeker niet een startende) heeft voldoende middelen voor de huur of koop hiervan. Een kantoor thuis is erg interessant, maar dan moet je er wel voldoende ruimte voor hebben. Geen kamer over? Mogelijk heb je wel een garage. Deze zijn goed om te bouwen tot kantoor. Hieronder lees je meer over de verbouwing, de noodzaak een vergunning aan te vragen en de kosten ervan.

Garage verbouwen tot kantoor

Wil je een kantoor in de garage maken, dan is er wel wat meer nodig dan alleen maar een bureau en bureaustoel neerzetten. Om er comfortabel je werkzaamheden te kunnen verrichten, zijn een aantal dingen belangrijk: licht, warmte, voldoende stopcontacten en een internetaansluiting.

Vaak hebben garages geen ramen, en een dichte garagedeur. Maar om fijn te kunnen werken is daglicht erg belangrijk. Voldoende daglichttoetreding krijg je door ramen te laten plaatsen, en eventueel een dakkoepel of garagedeur met ramen erin. Ideaal is licht van minimaal twee kanten. Wil je ook klanten ontvangen in je kantoor? Dan is het handig om te kiezen voor een garagedeur of een pui met een aparte loopdeur. Zo hoeven mensen die je zakelijk ontvangt niet door je woning heen.

Een garage hoeft niet op dezelfde temperatuur verwarmd te worden als een leefruimte. De isolatie is daarom vaak matig, en als er al een radiator is zal deze niet erg groot zijn. Bij het ombouwen dan een garage tot kantoor dienen meestal het dak, de muren en vloer extra geïsoleerd te worden. Dit kun je zelf doen met isolatiemateriaal en gipsplaten, maar ook uitbesteden. Denk daarnaast ook aan het plaatsen van een radiator met voldoende vermogen om de garage ook in de winter op een comfortabele temperatuur te krijgen.

Werk je tot slot met een computer? Let er dan goed op dat er in ieder geval voldoende stopcontacten aanwezig zijn, een internetverbinding. Deze laatste kan bekabeld zijn, of je moet een goed genoeg signaal van een wifi-router in je huis ontvangen.

Zoals je ziet kan er best wat werk nodig zijn (meer over de kosten hiervan lees je verderop in dit artikel). De verbouwing financieren is mogelijk op verschillende manieren. Heb je genoeg eigen spaargeld? Zeker met de lage spaarrente kan het een goede keuze zijn dit hierin te investeren. Heb je niet voldoende eigen vermogen? Dan kun je het ook lenen. Een belangrijke vraag hierbij is natuurlijk: Hoeveel kan ik lenen? Online kun je gemakkelijk je maximale lening berekenen, rentes vergelijken en offertes opvragen.

Op zoek naar inspiratie voor het ombouwen van je garage tot kantoor? Dat vind je bijvoorbeeld op Pinterest: Garage/kantoor.

Garage ombouwen tot kantoor vergunning

Hoewel een garage bij een woning hoort en dus jouw eigendom is, is het niet zomaar overal toegestaan deze om te bouwen. Door je garage tot kantoor om te bouwen wijzigt namelijk de bestemming. Per gemeente, gebouw en bestemmingsplan verschillen de mogelijkheden. Vraag daarom altijd na bij je gemeente of en welke vergunning nodig is, voordat je met de verbouwing begint.

Garage verbouwen tot kantoor kosten

De kosten van het verbouwen van een garage van kantoor hangen af van de benodigde werkzaamheden en je eigen wensen en eisen. Het is handig om te weten dat een dergelijke verbouwing gemiddeld 12.500 euro kost. Is de ruimte al goed geïsoleerd en voorzien van goede verwarming? Hoeven er alleen maar (deuren met) ramen geplaatst te worden voor daglicht en hoeft de ruimte alleen mooi afgewerkt te worden? Dan kun je al klaar zijn met een investering van rond de 6.000 euro. Wil je echter ook een keukenblok en / of toilet, moeten het dak, de wanden en de vloer geïsoleerd worden en moet er verwarming geplaatst worden? Dan moet je al gauw rekenen op meer dan 20.000 euro. Dit is overigens wel weer een investering die zich gedeeltelijk terugverdient, omdat je woning meer waard wordt.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.