Zonnepanelen kopen of huren? De slimste keuze voor ondernemers

27 september 2024 10:18

Zonnepanelen kopen of huren? De slimste keuze voor ondernemers

Een groot deel van de ondernemers in ons land is constant op zoek naar manieren om hun bedrijf efficiënter, winstgevender en bovenal duurzamer te maken. Daarom is het des te prettig wanneer je deze eigenschappen met elkaar kunt combineren. Zo is een van de meest besproken investeringen met oog op duurzaamheid op dit moment de investering in zonne-energie voor je bedrijf.

Je kunt een groen zakelijk energiecontract afnemen, of je kiest ervoor om je eigen groene stroom op te wekken met behulp van zonnepanelen, zoals een slim solar systeem van Solnet. Voor veel ondernemers is de vraag alleen: gaan ze wel voor het kopen van zonnepanelen of is het huren ervan interessanter? We zochten het voor je uit in dit artikel.

Waarom überhaupt kiezen voor zonnepanelen als ondernemer

Voor we je meer vertellen over of kopen aantrekkelijker is dan het huren van zonnepanelen (of andersom) is het goed om meer te weten te komen over waarom je überhaupt voor zonnepanelen zou moeten gaan als ondernemer. Zonnepanelen brengen namelijk verschillende voordelen met zich mee, waarbij het onderdeel duurzaamheid het belangrijkst is. Steeds meer ondernemers kiezen voor duurzaam ondernemen, omdat ze een steentje bij willen dragen aan een betere wereld en omdat bepaalde regelgeving (met name voor grote bedrijven) ze daartoe drijft. Daarbij kiezen consumenten vandaag de dag ook alsmaar vaker voor een duurzame lifestyle.

Wanneer ze voor een product of dienst gaan, doet een deel hiervan dit eerder bij een bedrijf dat iets aan duurzaamheid doet dan bij een bedrijf dat dit niet doet. Hierbij dragen onder andere zonnepanelen dus bij aan een groener imago, terwijl ze ook helpen om aan de steeds strenger wordende eisen met betrekking tot het milieu te voldoen. Ook interessant: met zonnepanelen kun je ook nog flink besparen op je energiekosten, vooral in tijden van stijgende energieprijzen. Dit omdat je niet meer afhankelijk bent van wat er zoal op het energienet gebeurt, omdat je je eigen energie uit de zon opwekt. Kortom: genoeg voordelen, dus.

Voor- en nadelen van zonnepanelen kopen voor je bedrijf

Voor de meeste ondernemers is het het meest logisch om te kiezen voor het kopen van zonnepanelen. Het grote voordeel daarvan is namelijk dat ze dan volledig jouw eigendom zijn en dat alle opgewekte energie van jou is. Zo kun je dus maximaal profiteren van de nodige besparingen. Daarnaast kom je bij het kopen van zonnepanelen vaak in aanmerking voor bepaalde subsidies en belastingvoordelen, waardoor de terugverdientijd van je zonnepanelen vaak een stuk korter is dan zonder dergelijke voordelen. In verhouding ben je op die manier minder geld kwijt aan het kopen van zonnepanelen.

Over die terugverdientijd gesproken: gemiddeld heb je de kosten van zonnepanelen er binnen 8 tot 10 jaar uit, uiteraard afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je hebt en hoe hoog je verbruik is. Aangezien de meeste zonnepanelen gemiddeld zo’n 25 jaar mee kunnen gaan, geniet je na die terugverdientijd van gratis zonne-energie. Zonnestralen kosten immers geen geld. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat het kopen van zonnepanelen een flinke investering is. In eerste instantie moet je er een smak geld voor neerleggen, iets wat met name voor startende bedrijven vaak lastig is. 

Voor- en nadelen van zonnepanelen huren voor je bedrijf

Ga je voor het huren van zonnepanelen, dan hoef je niet meteen een hoog bedrag op te hoesten. Bij huur betaal je een vast maandbedrag zonder dat je eerst een investering hoeft te doen, terwijl je het wel meteen gaat merken aan je zakelijke energierekening. Daarbij zijn huurcontracten vaak flexibel, wat betekent dat wanneer je gaat verhuizen met je bedrijf of wanneer je bedrijf uitbreidt je vaak zonder al te veel gedoe je contract kunt veranderen. Toch zitten er meer nadelen aan het huren van zonnepanelen dan aan het kopen van zonnepanelen.

Hoewel je namelijk direct kunt besparen op je zakelijke energiekosten, is dit op de lange termijn niet per se aantrekkelijker. Je wordt geen eigenaar van de zonnepanelen en je kunt de investering erin (maandelijkse kosten) niet terugverdienen. Na afloop van het contract blijf je een huurder, terwijl je als koper zou kunnen profiteren van gratis zonne-energie. Daarbij kun je ook niet profiteren van diverse belastingvoordelen en subsidies, puur omdat je geen eigenaar bent. Tot slot zijn huurcontracten voor zonnepanelen vaak lang (10 tot 15 jaar), wat betekent dat je voor een langere tijd vast zit aan maandelijkse kosten.

Ga je voor zonnepanelen kopen of toch liever voor huren?

Kort samengevat is het kopen van zonnepanelen in de meeste gevallen interessanter, helemaal wanneer je over voldoende kapitaal beschikt om een investering te kunnen doen. Dat omdat het kopen van zonnepanelen een slimme investering is waarmee je op de lange termijn zowel je onderneming als je groene imago kunt versterken. Maar: heb je beperkte financiële middelen terwijl je wel direct wil besparen op je energiekosten? Dan kan het huren van zonnepanelen aantrekkelijker zijn. Kijk dus goed naar je eigen zakelijke situatie en ga voor de optie die het beste past.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.